Последователи

вторник, 20 март 2018 г.

РУСКИТЕ СЕКРЕТНИ СЛУЖБИ ПОЛУЧИХА НЕОГРАНИЧЕН ДОСТЪП ДО ОСНОВНА ЕЛЕКТРОННА ПОЩА

                


**** Върховният съд на Русия даде право на ФСБ да следи и чете всички съобщения на всичките 180 млн. абонати на "Telegram"
**** В САЩ скандалът с предаването на лични данни на 50 млн. души от "Фейсбук" на Cambridge Analytica за предизборни цели се разраства * Компанията е работила и за родни избори ****
.
Скандалът с аналитичната компания Cambridge Analytica, базирана в Лондон и връзките й с "Фейсбук" се разраства.
Напомням, че тя е взела личните данни и персоналните предпочитания на 50 млн. американци, за да ги използва в предизборната кампания на Тръмп.
.
Тя е собственост на милиардера Робърт Мърсър.
.
Дъщеря му Ребека е сред най-влиятелните в Републиканската партия, а баща й - едни от тримата най-големи дарители на средства за нея. Ребека е шеф на лобисткия комитет "Make America Number One" (Направи Америка № 1)
Мърсър е математик, физик и компютърен специалист по образование, учен, бос на инвестиционния фон "Ренанас Технолоджис" (активи от над 25 млрд. долара), родителите му са канадци. През 2014 беше награден от Асоциацията за компютърна лингвистика в САЩ с отличие за доживотен принос за разработките му в тази област.
.
Няколко любопитни факта за този човек. Хобито му са електрически влакчета (вкл. цяла жп мрежа в миниатюра, закупена за 2.7 млн. долара.). На огромната му яхта "Морски бухал" (към 70 метра) има невероятна стенна гравюра от махагон, изработена в Перу. (бел. - в колекцията си държи и родна дърворезба)
.
"Щастлив съм да преминавам през живота си, без да казвам една дума на когото и да е" - е мотото на богаташа. Той никога не е давал интервю, няма никакви публични изяви, живее уединено, пази личният си живот в дълбока тайна.

.
-------------------------------------------
Мълчи се у нас, а и в редица от световните медии, че Cambridge Analytica е обслужвала над 200 избори в различни държави на света.
********* Моята сензация - вкл. и последните парламентарни избори в България.
------------------------------------------
.
Във връзка със скандала за личните данни, изтекли от Фейсбук към компанията, британският депутат Деймиън Колинс изпрати писмо на Зукърбърг с призив да даде показания пред Комисията по цифрови технологии, култура, медии и спорт. Той трябва да отговори до 26 март. Британският комисар по защита на информацията Елизабет Денъм обяви, че ще изисква заповед за достъп до сървърите на компанията Cambridge Analytica.
Скандалът обхвана и континентална Европа.
Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че ще проведат разследване дали има злоупотреба с лична информация.
Според новите правила на ЕС санкцията може да достигне 4% от годишните приходи на компанията (40,2 млрд. долара за 2017). .
.
Шефът по сигурността на социалната мрежа Алекс Стамос си подаде оставката заради несъгласия с ръководството на концерна.
Федералната търговска комисия на САЩ вече води разследване срещу компанията за неправомерна употреба на получена от нея информация, съобщи Bloomberg News. В САЩ това провинение е много тежко и освен огромни парични глоби може да изправи пред съд и тежки присъди и редица от ръководителите на Фейсбук.
Другата, още по-голяма опасност е завеждането на стотици хиляди и милиони граждански дела, които теоретично биха могли да сринат Фейсбук и почти да го доведат до фалит.
Заради тези опасения и скандала акциите на "Фейсбук" паднаха с 7% (загуби от 40 милиарда за инвеститорите).
.
******* ЛИЧНОТО МИ МНЕНИЕ:
Скандалът тепърва ще се разраства. Прекалено много сили: бизнес- и политически са заинтересовани от срив на световната социална мрежа. Изненадан съм, че двама гении като Марк Зукърбърг и Питър Тийл (сред най-видните световни програмисти, човекът, чийто милиарди създадоха Фейсбук и е нещо като жива история на Силиконовота долина в последните две десетилетия) продължават да подценяват проблема. **********
.
.            


.
СКАНДАЛ И В РУСИЯ - НАСЛЕДНИКЪТ НА КГБ
ИСКА НЕОГРАНИЧЕН ДОСТЪП ДО ВСИЧКО
.
Същевременно подобен огромен скандал - макар и с обратен знак (вместо за несанкциониран - за санкциониран достъп) от днес се разрази и в Русия.
.
______________________________
Руският върховен съд призна за законно искането на ФСБ - Федералната служба за сигурност да получи кодовете и всякаква др. информация, вкл. и лични данни, за да може ФСБ да има пълен и неограничен, по всяко време и винаги достъп до всички писма и съобщения на 15 милиона абонати на голямата електронна поща "Telegram".
______________________________
.
Руската Федерална служба по надзор в сферата на съобщенията, информационните технологии и масовите комуникации уведоми компанията и й даде 15-дневен срок за изпълнение на искането.
Ако това не бъде извършено, достъпът до тази поща ще бъде блокиран.
.
Основателят на компанията Павел Дуров заяви в Туитър, че компанията му няма да предаде ключа и данните и ще "продължи да отстоява свободата и правото на личен живот".
.
Павел Дуров е виден руски програмист, основател и създател с брат си Николай на основната социална мрежа в Русия - "В контакте" (140 млн. потребители), както и на основна руска електронна поща.
Мултимилиардер. Брат му два пъти е световен шампион по програмиране сред студентите.

През 2013 г. Дуров има първи неприятности с властите и срещу него се води наказателно разследване за нарушаване на правилата на пътното движение, макар че не е бил в колата. След обществен скандал делото е прекратено.
По-късно става известно, че властите са изискали от него да предаде всички лични данни за украинските абонати на мрежата и пощата, но той отказал.

През 2014 г. компанията "В контакте" са отнети от Павел Дуров, понеже под натиск той е принуден да продаде дяловете си и напусне постовете в нея. Губи милиардното си състояние.
Веднага емигрира в чужбина, заявява, че няма да се върне в Русия и създава компанията "Telegram". Продуктът й е месинджър, вкл. с облачно базиране, с пълни възможности за обмен на всякакви файлове и съобщения, а от мин. година - и гласова връзка.
Освен това има възможност и за пълно криптиране на разменяната информация, както и за така нар. тайни чатове. Ключът за криптиране се променя на всеки 100 използвания или седмица време.
Всичко това предизвика гнева на властите в Иран, Китай, Русия, Пакистан, Бахрейн, Индонезия, като месинджърът беше забранен и блокиран.

Отново забогатява и става милиардер (1.3 млрд. долара според Форбс за мин. г.)

Живее без установено местожителство и непрекъснато сменя държавите, в които пребива, като води със себе си и своята команда програмисти. Възможно е сега да е в Дубай (последното съобщение формално носи такава идентификация)
Политическите му възгледи са либерални, за пълна обществена и социална реформа в Русия, фен е на Стив Джобс и левият революционер Че Гевара.
Противник на властите. Със скандален имидж.
По повод Празника на победата - 9 май написа в Туитър «Народът празнува. Още преди десетилетия назад Сталин отстоя от Хитлер правото да репресира населението на СССР."

Изходът от сегашния конфликт: най-вероятно "Telegram" ще бъде блокиран на руска територия.


На снимката - Павел Дуров и брат близнак(клонинг) Джаред Къшнър

          




Contorting With Kush


Jared's Garden



Jared Old Jewish Woman

Къшнър е роден в семейство на евреи - едни от седемте милиона оцелели от Холокоста - които се местят в САЩ през 1949 година. Баща му Чарлз Къшнър натрупва състояние от бизнес с недвижими имоти в Ню Джърси, който днес е наследен именно от Джаред.




                                       

Тиери Мейсън: Джаред Къшнър прекроява Близкия изток

             



NEW JEW IMPERIA

Няма коментари:

Публикуване на коментар