Последователи

неделя, 4 март 2018 г.

Енергийни канали/Енергийни канали и обвързвания

          

И Азия, и Индия описват енергийните канали, през които ки (или прана или ци) влиза и циркулира в тялото. И двете системи започват с първостепенен централен канал, от двете страни на който има два канала, провеждащи енергията в противоположни посоки. Тези канали следват линията на гръбначния стълб вертикално през тялото. Разклоняват се, за да се превърнат в цялостна електрическа „жична" система. Индия описва чакрите като вкоренени в централна енергийна линия (Сушумна) на ефирния двойник и енергията на тази линия се повтаря върху останалите тела. Върху всяко от телата съществува система от чакри - върху ефирния двойник, върху емоционалното тяло и върху умственото и духовното равнище.

В Китай смятат двата канала за основен ствол на акупунктурните меридиани. От тях тръгват всички големи и малки акупунктурни линии, които в Индия се наричат нади. Това са нервните канали на ефирното тяло и те достигат до физическото равнище. По-нататъшно разклонение на надите е физическата централна нервна система, автономната система на тялото. Меридианите или каналите на нервната система завършват в Секецу (японска дума), рефлективната точка на дланите и стъпалата. Тази мрежа от разклоняващи се канали е мост между ефирния двойник и физическото тяло, както и между ефирния двойник и по-висшите вибрационни тела. Представете си я като разклоняващо се дърво и тя се превръща в познатото Дърво на живота - символ, използван в много страни.

В Индия трите основни канала се наричат кундалини и по принцип се смята, че се намират върху ефирния двойник. Големият централен канал, преминаващ вертикално през тялото, по гръбначния стълб от короната до чакрата на корена, се нарича Сушумна. Той е връзката между енергиите на Земята и Вселената и носи неутрален енергиен заряд. На физическо равнище това е гръбначният мозък и централната нервна система. На равнището на ефирния двойник чакрите са разположени по линията Сушумна. В Индия двата противоположно насочени канали са известни като Ида и Пингала или понякога като Шакти и Шива. Те се извиват покрай Сушумна, а енергиите се пресичат в точките между чакрите. Ида е женска и се движи надолу в предната част на тялото, докато Пингала е мъжка и върви нагоре покрай гръбнака.
               


В Китай, Япония и други азиатски страни на трите канала са дадени различни имена и приоритети, но описваните понятия са същите. Централният канал, с фокуса върху позицията му извън физическото равнище и равнището на ефирния двойник, е линията Хара в Япония. Двете енергийни линии, по една от двете му страни, се наричат Възпроизводствен (или Функционален) канал и Управляващ канал. Това са големите централни канали, наречени Ида и Пингала в Индия. Възпроизводственият канал е женски (Ин) и има отрицателен енергиен заряд. Започва от перинеума или точката Хуи Ин (повече за това по-късно) и се движи нагоре през предната част на тялото, за да завърши точно под долната устна. Управляващият канал е мъжки (Ян) и носи противоположния положителен заряд. Той също започва при перинеума (физически между гениталиите и ануса) и се движи нагоре по задната част на тялото покрай гръбначния мозък. Завършва на върха на горната устна.

Докато в Индия енергийните точки по централния канал са известни като чакри (ефирен двойник), в Азия ключовите акупунктурни точки са разположени по двата централни енергийни канала. Чакрите се омаловажават и се смятат за второстепенни центрове. Вероятно това се дължи на факта, че не се отдава такова голямо значение на каналите на ефирния двойник, където са разположеничакрите, а на по-дълбоката линия Хара. Азиатските ключови акупунктурни точки съответстват на местата между чакрите, където се кръстосват Възпроизводственият и Управляващият канал (Ида и Пингала), придвижвайки ки. Тези точки са заедно с централния канал (Сушумна на Хара равнището) формират линията Хара. И двете системи описват движението на ки или прана като спираловидно, с конфигурация, напомняща молекулата на живота ДНК.

Повече на: Отваряне на Кундалини: Енергийни канали - Рейки - NewAge.bg



Финни капки(Бинду)

                  

Основната есенция

Основната есенция в нашето тяло е един фин отпечатък от частиците на петте елемента (земя, вода, огън, въздух и пространство) в чиста, безплатно, концентрирана форма. Тя е неразделна част от Clear Light.

Бинду преминава от един живот в друг,по пътя на Просвещението, заедно с потока на чистото съзнание на ясната светлина и финита прана.

В междинното състояние след смъртта , което представлява финни ветрове (кармата на човек) тя зачева бъдещето на физическото тяло, в която е роден човек. Въвеждане на сперма и яйцеклетка на бъдещия баща и майка , тя ги съживява, им дава живот и растеж.Финни капка и фазата на луната

Съществената Бинду се движи по каналите на тялото в съответствие с цикъла на лунните фази. По време на пълната луна се издига на върха на главата, бинду. Намаляващата луна бинду надолу от едната страна на тялото, увеличаване на Луната тя се изкачва от другата страна. В момент, когато фините бинду са в короната, петте основни Прани също са там. С това в този ден е най-лесно да навлизане на праната в сушумна. Така че тантра препоръчва Луната като добър момент да се практикува с вятъра и канали.Червени и бели капки

В образуването на капка етерично тяло е разделена на червено и бяло (за тези капки се позовава на мъжки и женски енергии в тялото). Чело (между веждите) - място на бели капки, и червени капки са по-слаби. Истинското място на бели капки - челната чакра (Аджна). Основната точка на престоя на червените капки са пъпа, гениталиите и гърлото. Тук червената капка преобладава а бяло е в по малки количества. В сърцето белите и червени капки са балансирани по сила.

"Семената са два вида: бяло и червено.Белите се наричат Шукла, червените maharadzhas "

Mahasiddhas Горакшанатх "Gorakshashataka" (1.72)

White символизира капка сперма човека, червен - тайната на женското тяло или яйцето.

"Rajas се намира на пъпа и е подобен на червена течност. Бинду се намира в района на Луната (в небето). Трудно е да се постигне техния съюз. "

Mahasiddhas Горакшанатх "Gorakshashataka" (1.73)

В лице, тези сурови капки се движат произволно чрез канали под влиянието на вятъра (кармични наклонности). Чрез изчистването на канали и прана, йогинът обединява тези капки.

"Бинду е Шива, Шакти е раджас. Бинду е луната; раджас е слънцето. Само чрез техния съюз йоги достига крайната освобождение. Когато раджас се задвижва от възбуждане сила на Кундалини чрез дишане (Vayu), в съюз с бинду и тялото става божествено. "

Mahasiddhas Горакшанатх "Gorakshashataka" (1.74 - 75)Други творчески капки

В нашето тяло, има творчески капки, които са родени с тялото и живеят толкова дълго, тъй като тялото живее:

~ капки на будност, орган, намиращ се в Аджна чакра,

~ Капки на словото (вибрации) сън, звук, разположен в гърлото чакра,

~ Капки на съзнание, дълбок сън, мисли, разположен в областта на гръдния кош,

~ Капки на сексуално блаженство, мъдрост, дълбочина на съзнанието, находящ се в пъпа (Манипура чакра).

Тези капки са груби, и не преминават към следващия живот след смъртта.Леките капки и невежество

Drops - това е централната точка на натрупването на фините енергии. Леките капки привличат фините енергии в тялото и съответните бариери в съзнанието, които създават нечисти карма.Когато кармичната енергия се преместят в челото и на пъпа, лицето е будно. Когато те влизат в гърлото и половите органи (Свадхистхана), човек сънува. Когато тези прана се натрупват в сърцето, лицето влиза в дълбок сън. Съзнание, резониращо за състоянието на енергетиката , след това заспива с мечти, в дълбок сън, изправен пред блаженство, че е буден. През цялото време, възприятието му е нечисто, защото капки са мръсни, и защото изображенията се виждат, чуват се шумове и т.н., засенчват съзнанието.Функции на фини капчици

Всяка капчица е свързана с конкретна състояние на ума. Когато човек е буден, ветровете ще падне в областта на тялото (между веждите). В една мечта, една мечта активира пада на словото (гърлена чакра). В съня без сънища - вятърът се натрупва в капчици на съзнание (Анахата чакра). В момента на най-високо блаженство - пикът на енергия по време на оргазъм ветрове ще паднат в пъпа (Манипура). Задачата на Йоги е пречистването на тези капки, на ветрове енергия натрупана във вътрешността на централния канал.

Когато тези капки са активиран, настъпва процес разгъване на самскари и прогнози за външна и вътрешна реалност, която ние възприемаме като видимия свят. Ветровете привлечени от капкитве, угощават тяхната същност и форма Контрастни чисти светлини на вибрациите: видими гледки, звуци, миризми и т.н.

Със капките на веждите сме будни, ние виждаме илюзия в мечтите с капките в гърлото, вие сте на тъмно в безсъзнание поради намаляване на капките в сърдечната чакра, изпитавате блаженството на оргазъм с помощта на капка в пъпа.

            


zodorov.ru/satguru-svami-vishnu-dev-siyanie-dragocennih-tajn-lajya-jogi.html


~ Чело - пъпа (будност, сексуални екстази)

~ Гърло - пубис (на сън)

~ Heart - (сън без сънища). Lingam

Lingam - това са местата, на максималната концентрация на червени и бели капки. Според учението на тантра йога във физическото тяло, има дванадесет точки, в които се помещават на Lingams.Lingam - чисто, тънко/фино светлинно вещество, смисъла на принципа на "единството на енергия и съзнание." От дванадесет пункта трите най-важни:

Първият лингам е в Муладхара чакра, тя се нарича Swayambhu-Линга.

Вторият лингам (ИТАР-лингам) е в Аджна чакра.

В Сахасрара чакра е третата - пара-лингам. Това означава, че тези три чакри са най-важното от гледна точка на просветлението фините същността на енергийно съзнание. В сърдечната чакра, в центъра на гърдите, е забраната-лингам, се смята, че това е мястото, където бели и червени капки са в равновесие.Концентрация Mind Control на капчиците

Ако се чувствате сънливи, йогинът трябва да се концентрира върху спада на веждите (Аджна чакра), поради това бдение няма да го остави.

За да генерирате ясни Dreams/Сънища и практика мечта йога, йоги се съсредоточава върху вибрациите на реч в гърлото (в чакра visuddha).

За да изведе финото присъствие на информираността на ясната светлина, йогинът трябва да се концентрира върху капките в сърдечната чакра (Анахата).

За да разкрие дълбоко осъзнаване на Чистата Светлина, неразделна част от силната енергия от блаженство, йогинът използва пъпната чакра (Манипура), където капка блаженство дава възможност да се докоснете до истинската пустота. При раждането на човек се появява първият централен канал, след като излезе от него, прана формира основите на елементите на физическото тяло. С въвеждането на ветровете в сушумна се връща енергията на нашата "I" затънала в самсара. Когато ветровете влязат в централния канал, йоги автоматично се включва в естествено състояние, отворен характер на ума.
Прана винаги следва ума. Ако йоги концентрира ума си върху точка, в тялото или чакри, прана ще е там. Целта на практикуването чакра-йога, е да се събира праната в енергийни центрове, за да се отворят възлите в Nadi и започне топене на основните капки (бинду), които са в тялото. Развързването на възлите в Нади и топенето на капки въвежда енергия в централния канал и освобождава ума от влиянието на последните върху карма йога за освобождаване. 

 Основни източници на енергия

Прана Видия казва, че има няколко основни източници на енергия (прана)
~ Универсалната енергия (Mahaprana) - космическа прана като такъв, който е в пространството в околните елементи и във всички живи същества,
~ Прана земята - се отнася за енергията на червената бинду, нейният характер - Луната,
~ Слънчева прана - се отнася за енергията на бялата бинду, природа - гореща,
~ Прана въздух - това прана, която е във въздуха, който дишаме, тя може да се натрупват с пранаяма или тялото да диша.

Вторични източници на прана

Средни източници са както следва:
~ Растения, които поглъщат въздушна прана, праната на слънцето и на универсалната mahapranu,
~ Животни, които ядат растения
~ Камъни и минерали.
Растения, животни и минерали плът съдържат средно прана, която трансформира телата им. Тази прана е енергията на по-ниско качество. "Покори дишането и коня
Мозъка - собственик на петте сетива - е главата на домът. 

Тялото е ездача на коня и язди в предопределена цел
Ако не управлява умело коня, той изхвърля на слабите.
Този кон е Прана дишане. "Риши Tirumular "Tirumantiram"
тантра 3 (564) 

 Прана се движи през каналите, а с него на принципа на съзнанието - умът. Прана се сравнява с един сляп кон, а ума с куц ездач. Водачът представлява принципа на съзнание, което е във всеки опит. Rider-ум не може да се движи сам по себе си, но само " от каране на прана." Всеки е индивидуално безсилен, но заедно, те могат да се движат и да стигнат до успех. Прана е сляпа, няма съзнание и се движи хаотично. Умът има идея къде да отида, но не може да го направи без прана. Без ум прана не може да се движи, така че прана и ума са взаимно свързани. Каналите, по които се движи прана представляват пътища в тялото. Изразът "луд ездач по конна езда по пътищата на вятърния канал" означава, че умът, движещ се през каналите създава кармична визия, която е, определила света, в който живее йоги. "Контролираното дишане активира организма
Тази птица лети по-бързо коня, ако конят е възмутена, че доставя удоволствие много повече от виното, той дава сила, ускорява мързела, наистина, както казваме ние, мъдрите, нека слушат. " Прана е сила проникваща всички вещества и хранене. Това е оригиналната енергия на вакуума светлината на мъдростта.
Като печат на енергията, която се появява на модификации - пет чисти елемента, които са показани като тънки финните пет цветове на дъгата, недоловимо физическото зрение. Rainbow, е едновременно символ и буквално израз на тези цветове. Прана е пряко свързано с елемент от вятъра (въздух). Първият елемент на вятъра идва от космоса - основа на основите и последният се разтваря. Когато говорим за петте елемента във връзка с петте Прани, се отнася до частта от огън и вятър, свързан с всеки елемент. Пет Прани в организма, отговарят на петте елемента: земя съответства на Апана, вода - vyana, огън - Adobe _prana вятър, пространство - Удана.


www.advayta.org/4604


Енергийни канали и обвързвания : каква е разликата



Обвързването - това е енергиен канал, образуван по време на взаимодействието с други хора , предмети или eгрегори. Нека заедно разграничим двете понятия : енергиен канал и енергийно обвързване. Това не е едно и също нещо.

Енергийните канали възникват като даденост по време на комуникация между двама души, чрез тези канали става обмен на енергия. Без енергийни взаимоотношения с другите хора човек не може да оцелее, те не могат да бъдат отстранени, това би нарушило човешката природа.
Обвързването - това също е канал, но тук ние имаме случай с енергийно нарушение.

Обвързването е въз основа на зависимостта на човека от нещо или някого, и по този начин противоречи на основния Божествен закон, който гласи, че всеки човек е свободен.


Опасността от енергийни обвързвания е не само със спиране на развитието, но също така и във факта, че умел манипулатор чрез това обвързване може да предизвика отрицателни емоции, произхода на които е трудно да се проследи.

В хода на живота почти всеки създава енергийни обвързвания, без дори да подозира как това усложнява неговото съществуване. Тези обвързвания не дават на човек да се развие напълно. А човек без развитие деградира.
Причината за появяване на обвързвания - нарушаването на Божествения закон за развитието на човека. Негативните емоции сформират обвързването по съответните чакри :

• Муладхара ( базова чакра ) - страх, агресия.
• Свадхищана ( сексуална чакра ) - страст, мания.
• Манипура ( пъпна чакра ) - подчинение или обратното - желание за власт.
• Анахата (сърдечна чакра ) - любов и омраза.
• Вишудха ( гърлена чакра ) - желание за себереализация.
• Аджна ( челната чакра ) - обвързване към това, което човек вярва че е истината, принципите и насоките.
• Сахасрара ( коронна чакра ) - обвързване с егрегорите.

На ефирен план обвързванията се виждат във формата на тръбички с различни диаметри, по които текат потоци от различен цвят и консистенция на енергия.
Не са опасни самите обвързвания, това са само енергийни канали, а определената енергия на нарушение при взаимодействието - когато хората не са свободни и се опитват да покорят другия.

• Обвързванията внасят тежест в комуникациите. В този случай човек ще почувства силна привличане към този, с който е обвързан. Степента на устойчивост на обвързванията е много висока, те лишават човека от свобода и възпрепятстват неговото духовно развитие.

• Обвързването може да се случи неволно. Например, когато има астрална атака се появяват форми на свързване между тези, които са нападнати и тези, които нападат. Това са следите от взаимодействието.

• Обвързванията могат да бъдат изкуствено създадени. Действието на знаменията е базирано на изкуствено създадени обвързвания. В този случай мястото на обвързване се визуализира под формата на куки, винтове, скоби, възли и други форми за закрепване. Те разрушават обвързванията и блокират енергийните канали. Тези действия са свързани с ритуалите на черната магия.

• Обвързванията могат да бъдат активни или пасивни, в зависимост от това дали има течаща енергия по тях.

Примери за обвързване :



• Жалост, желанието да се помогне, да спасяваш. Мнозина попадат на тази стръв. Приемайки, че прави добро дело, един човек може да храни много години такъв енергиен паразит и при това да смята, че без неговата подкрепа другия няма да оцелее. Това е паразитна връзка.

• Обидата. Това чувство се счита за едно от най-мощните с отрицателно въздействие върху здравето. Факт е, че при обидата човек се връща в мислите си към хулителя, отдавайки при това щедро своята жизнена енергия.

• Отмъщението, желанието да се докаже собствената правота. Трудно е да се забрави и да отвържеш човека, когато се превърта в главата зловещ план за отмъщение, представяте си какво да му кажете, как след това ще изглежда той и т.н.и т.н.

• Чувство за вина. Тук ние се сблъскваме с агресия, насочена към самия себе си. Такива хора се лишават от правото да направят грешка. Чувството за вина - непродуктивна емоция, защото хората не се коригират в действията си, а изпадат в самобичуване. Един човек, който се чувства виновен пред другия, често си мисли за това как да му се моли за прошка и какво може да направи, за да се реваншира. Резултатът - по- здраво обвързване.

• Материални загуби. Невърнатите дългове свързват двама души за дълго време, като колкото по-голяма е сумата, толкова по-силно е обвързването. Въпреки това, за този, който е дал средствата има изход : психически да каже сбогом на парите си, както ако те са загубени и искрено да прости на длъжника. Да си представи, че парите, които той му е дал са за рождения му ден например. За длъжника ситуацията е по-лоша, без значение как се е старал, той не може да забрави на кого дължи пари. Единственият начин да се оттърве от обвързването е да плати дълга си или да го отработи. Грабеж, кражба, измама - те също формират обвързването между извършителя и жертвата. Заключение: оттървете се от привързаност към пари и вещи.

• Чувство за дълг да се отплатиш за извършената услуга. Тук също е налице чувство за дълг, но той не е материален. "Сега съм ти длъжник" - казва един човек на друг, като по този начин се създава силно обвързване. Дълговете трябва да се връщат, но тук ние забравяме, че другият човек доброволно е направил за нас добро дело и в този случай е достатъчна искрена благодарност.

• Хората, които живеят заедно, но в действителност те вече са си чужди, те вече са преминали този етап, но не могат да отидат по-нататък, тъй като се обвързват един с друг. Или един от партньорите отдавна е надраснал тази връзка, той трябва да върви напред, а другият не му позволява да се развива. Какво подхранва обвързването в този случай - навикът, чувството за дълг, задължението, грижи за децата, привързаност към общото имущество, съжаление към партньора (как ще е без мен). Всичко възможно, но не и любов.

• Необходимостта да имаш другия човек, зависимост, страст, ревност и т.н. Човекът отново и отново мисли за обекта на неговите желания, мечтае за него, нетърпелив да го получи. И човек става като дете, на което не дават любимата играчка. Той си я иска и нищо около него и вече не е от значение. Да не се бърка с любов. Любовта не нарушава правото на свобода на другия.

• Несподелена любов. Тя е толкова издръжлива ефирно-материална структура, която може значително да навреди на здравословното състояние на човек, изстисквайки всичките му жизнени сокове. Такова състояние е изтощително както за този, който обича, така и за онзи, когото обичат. Това е мощно вампирско обвързване. В допълнение , новата любов не може да се появи у човек, ако цялата му енергия отива към този, към когото той чувства несподелена любов.

• Най-силни са родителските обвързвания. Повечето родители (особено майките) са склонни напълно да контролират своето дете, задушавайки развитието му със своето внимание и грижи. За любов тук не можем да говорим, това е пристрастяване и желание да се подчини другата личност. Последствията могат да бъдат много неприятни. Детето или ще намери сили да прекъсне обвързването, което ще е изразено с пълно спиране на комуникация с родителите, или ще си остане непълноценна личност. Например, ако майката не приема сина си тийнейджър като независим човек и не го отпуска, то нейната енергия плътно блокира неговите основни чакри, което води до огромен провал в личния живот на човека. Жената трябва да обърне внимание на отношенията със своя баща. Макар че в интерес на истината трябва да се каже, че обвързванията между дъщеря и баща са много по-редки, отколкото тези между майка и син.

• Скриване и изместване на истинските чувства към друг човек. Ние винаги трябва да слушаме сърцето си, захвърляйки стереотипите и фанатизма. Понякога хората, усещайки любов към друг я скриват, страхувайки се да не изглеждат глупаво, смешно или да бъдат отхвърлени, или просто защото "така не е уместно" или "аз не съм такъв". Любовта трябва да изригне, да се отдаде, да кажеш на друго човешко същество, че то е добро, колко много го цениш.

Това е важно! Понякога обвързванията умират много трудно. И ако отрицателните емоции са силни, тогава свързването се съхранява няколко превъплъщения подред. Хората отново и отново се привличат помежду си във всяка нова инкарнация, докато не се освободят от своето обвързване. Почти всички кармични връзки са въз основа на обвързване.

Има практика на освобождение от ненужни обвързвания. В езотериката е прието те да бъдат разсечени, изгорени, унищожени. Но за да се отървете от обвързването по този начин са нужни психически способности.

Какво да правят тези, които не могат да видят обвързването на ефирен план, но подозират присъствието им в себе си и искат да се отърват от тях? За да отстраните обвързването трябва да разберете с какви емоции го създавате и захранвате. Трябва да премахнете негативизма си, да приемете другия човек такъв, какъвто е, да му простите и да го оставите да си върви с любов. След това можете да премахнете обвързването.

Ако ви е трудно да направите това, помислете дали искате до края на този живот, а след това през следващите хиляда години да изпитвате отрицателни чувства към този човек? Вие ще се срещнете с него в животите, докато не разрешите този проблем, отново и отново изпитвайки чувство на неудовлетвореност.

Махането на обвързването не включва отстраняването на енергийната връзка. Освободени от обвързванията, ние не спираме да се обичаме един друг! Ние ще придобием свобода и свободата, която даваме на другите, като им признаем правото да се разпореждат с тяхната съдба. Това е безусловната любов.

Можете да се насладите на всичко, което обичате и да бъдете свободни от обвързване

По материали от Интернет


Няма коментари:

Публикуване на коментар