Последователи

неделя, 18 март 2018 г.

Вълшебната билка - Черен оман




Лечебни свойства на черен оман (зарасличе, окопник). Ø Как се прави компрес, мехлем (крем), тинктура. Ø За рани и счупени кости. Ø За гърло, уста и зъби
Още в текста: Ø Запарка (чай) от черен оман. Ø Други рецепти на Мария Требен. Ø Като хомеопатия. Ø Противопоказания, вреди, отрова. Ø Масло, промивка, лапа. Ø Отглеждане.
Описание на растението черен оман


Билката черен оман е един от лековете, помагащи ни да се справим с болежките, засягащи най-вече ставите. Ценена е била в миналото. На почит продължава да бъде и днес.

На ръст това лечебно растение достига от 60 до 90-100 см. Стъблото му е изправено, отличава се с разклоненост в горната част.
Листата му имат продълговато яйцевидна форма. Връхчетата им са заострени. Отличителна черта на листата на черен оман е, че те са по-дребни в горната част.

Стъблото е покрито с ясно изразена мъхеста покривка. Цветовете на билката пленяват с очарованието на цвета и формата си.

Камбанковидните съцветия привличат погледа с лилаво-синкавите си краски. По време на цъфтеж някои от тях са в пурпурно червен цвят.

Те са събрани в спираловидна кошничка. Върха на венчето е разделен на 5 части (тичинки). Узрелите плодчета са черни на цвят. След приключване на зреенето те се разпадат на 4 плодчета, черни на цвят с лъскава повърхност.

Още един отличителен белег на билката е нейният аромат. Стритите й листа миришат на краставица.
Съдържание (състав) на билката

Най-атрактивният компонент в състава на черен оман е алантоинът. На него се дължат силните противовъзпалителни и обезболяващи свойства на билката. В нея се съдържат още дъбилни вещества, кумарин, гликопротеини, нишесте, фруктани и фитостеролни съединения.

В надземните части на билката протеините взимат превес над останалите компоненти.

В корена на лековитото растение са индентифицирани и следи от етерични масла. В него се съдържат още еспарагин и ехинатин.

Силициевите и калиевите съединения в състава на билка също не са за пренебрегване. Първите са изключително важни за здравето на зъбите и костите.

В състава на растението влизат още калций, витамини от групата В и витамин А.


Къде и кога се бере, цъфтеж. Черен и бял оман
Билката черен оман ще откриете в места с повишена влажност, край храсталаци в близост до водни басейни. Среща се и като бурен край огради и пътеки, намиращи се в предпланиските и низинните полета в цялата страна.

Зарасличето цъфти в периода май-юни. От него с лечебна цел се използват корените. На цвят те са черни, а вътрешността им е белезникава. Корените на това лековито растение е най-добре да се извадят през летните месеци или в началото на есента. На пипане те са мазни. От там идва и още едно от наименованията на билката – мазен корен.

            


Черният оман цъфти през периода май-юни с очарователно красиви цветове.

Още едно растение, което ще откриете във влажни места, това е така нареченият бял оман – Inula helenium. За разлика от черния оман, който принадлежи към семейство Грапаволистни, белият принадлежи към семейство Сложноцветни.

Второто растение също е многогодишно. На височина достига до два метра и половина. Листата му са големи и заострени, съсредоточени предимно в долната и средната част на стъблото. Горната му част завършва с няколко разклонения с жълти цветове, приличащи на голяма маргаритка. И от белия оман с лечебна цел се използват корените.

Ваденето им е най-добре да бъде осъществявано през месец септември, когато приключи цъфтежът и листната маса започне да завяхва.
Основните рецепти с черен оман по Мария Требен

Черният оман, известен още като голям кокеш, е една от билките, с които Мария Требен е лекувала пациентите си. Лечителката описва десетки случаи, в които билката е изцерила хора със ставни проблеми.

Една от пациентките й била с поставена диагноза парализа. Тя потърсила лечителката за помощ, когато за нея станало невъзможно да извършва каквато и да било двигателна активност с дясната си ръка.


Мария Требен препоръчва черен оман главно при ставни заболявания и фрактури.

Мария Требен я посъветвала ежедневно да втрива в болната става по малко от тинктурата с нея (рецептата за приготвянето й ще дадем по-долу). С всеки изминал ден жената започвала да се чувства по-добре, докато постепенно подвижността на болната й ръка се възстановила напълно.

Лечителката препоръчва илачи с билката при схванати крайници, болки във врата, болезнени оплаквания след ампутиране на крайници, костни загноявания, увреждания на ставите в резултат от подагра или така наречената мъртва кост.

С точните рецепти, завещани ни от Мария Требен, ще Ви запознаем в следващите редове.
Запарка от зарасличе, чай

Лечителката Мария Требен препоръчва приготвянето на чай от лечебното коренище да се осъществява по следната рецепта – две малки лъжички от нарязаната на ситно суровина се заливат с 250 мл вода студена(!). Тази течност се оставя да се кисне цяла нощ.

На следващото утро е необходимо лековитият извлек да бъде леко подгрян на котлона. След това той се филтрира с цел да стане годен за директна консумация. От него се отпива на глътчици през целия ден. Количеството, което е добре да се приеме през деня, трябва да е между 2 и 4 чаши.


Мария Требен препоръчва запарка от листа черен оман при бронхит.

Фитотерапевтката препоръчва този лек при бронхити и стомашни разстройства. Тя препоръчва и специална комбинация, подходяща за приложение при стомашни язви. За приготвянето й се изисква да смесите:
корен черен оман – 100 гр
невен, цвят – 50 гр
пача трева – 50 гр

От тази смес вземете една препълнена чаена лъжичка. Растителната маса залейте с 250 мл вряща вода и я оставете да се кисне в продължение на три минутки. От топлата течност приемайте на глътки по 3-4 чаши дневно.
Компрес с черен оман. Лапа

Лечителката препоръчва и компреси с брашно от черен оман. За целта изсушената билка трябва да бъде смляна на ситен прах. Необходимото количество от нея смесете с чаша топла вода. Прибавете и няколко капчици олио или зехтин.

Докато сместа е все още топла, разстелете я върху ленена кърпа. Приложете върху засегнатото място във вид на компрес.

Методът е с изключително благоприятно въздействие при ставни фрактури. Мария Требен го препоръчва дори при фрактури, протичащи със загнояване на костта.

Същият подход дава добри резултати и при бучки от неприятната мъртва кост. Билката е в състояние буквално да ги стопи.


Лечение с черен оман (компрес) помага при ставни схващания и фрактури.

Лапа с попарени листа от билката помага при изкълчвания и схванати крайници. Този лек успокоява незабавно и гарантира спокоен сън на болния. За да направите лапата просто трябва да залеете листата с вряла вода. Докато са още топли ги наложете върху проблемните места.

Лапата може да бъде направена и със свеж лист черен оман. Просто трябва да измиете добре листата, да ги „разточите“ няколко пъти с точилката и да превържете с тях болните места.
Промивка и бани

Отвара от листата черен оман се използва за промивки и вани. В първия случай помага при рани, които зарастват трудно, а във втория случай – при ревматични оплаквания, недобро кръвооросяване на крайниците, разширени вени, болки причинени от подагра и дори увреждания на ставния хрущял.

С отварата може да правите бани на цялото тяло или на част от него, която има проблем (напр. само краката при разширени вени или друга част с рана, която не зараства).

За тази цел листата (половин кг, ако се прави баня на цялото тяло и 250 гр – за баня на половината тяло) се киснат в 5 литра вода, в продължение на една нощ. На следващия ден сложете течността на котлона. След като заври я свалете от него. Течността прибавете към водата във ваната. Или използвайте самостоятелно за вана.
Тинктура от черен оман, извлек

При ревматизъм, протичащ с оток на ставата, Мария Требен препоръчва тинктура от черен оман. Приготвеният лек е невероятно ефективен дори и при много силна болка. Той се използва за мазане на болните места.

За да го приготвите е необходимо да почистите старателно и да измиете под течаща вода свежия корен. Използвайте и четчица, за да сте сигурни, че е почистен добре. След това го нарежете на малки парченца и напълнете с него един голям буркан.

Нарязаният корен не трябва да се тъпче. Бурканът се пълни до ръба, след което се долива ракия ( за предпочитане житна или плодова). Оставете този извлек да престои на слънчево място или в близост до източник на топлина за период от две седмици. След това го прецедете и използвайте за мазане на възпалените участъци.
Масло от черен оман

Oт зарасличе може да приготвите и масло. За целта е необходимо да използвате две части затоплен зехтин или друг вид растителна мазнина. Това количество залейте с 5 части от сухите листа на билката. Настоявайте в продължение на 3 часа, след което следва да филтрирате извлека.

Прецеденето масло от черен оман благоприятства възстановителните процеси при болки в ставите и протичащите с тях ставни заболявания.


Освен при ставни болежки илачът може да бъде използван при разширени вени, тромбофлебит и силно напукана кожа. В тези случаи е добре да се прилага под формата на превръзка (включително и при болки в ставите).

В продължение на седмица всяка вечер правете компреси. След този период направете пауза от 3 дни и отново изпълнете един едноседмичен курс. Продължете до пълно отшумяване на болката.
Мехлем, крем, гел. Със свинска мас

Мехлем от зарасличе може да приготвите, комбинирайки накълцания корен със свинска мас. Между 4 и 6 корена е необходимо да нарежете предварително и да запържете в четвърт килограм чиста свинска мас.

Оставете сместа да престои една нощ и на сутринта или по-късно през деня я затоплете, за да се втечни. След това я прецедете. Приготвеният крем разпределете в чисти бурканчета, докато все още е в течно състояние. Мазилото придобива гелообразна консистенция, която след пълното му изстиване постепенно се втвърдява.


Мехлем от черен оман се приготвя със стрит на прах корен от билката и свинска мас.

С този лек може да заместите лапите с брашно от черен оман в случаите, в които те са приложими. Той е изключително силно лечебно средство при рани от всякакъв произход не само при хора, но и при животни.
Рецепти народна медицина за лечение

Народната медицина предлага изобилие от рецепти, в които билката черен оман взима основно участие. Най-добрите от тях ще предложим в този материал.
За кости и сухожилия

Едно от основните приложения на билката е за изцеление на болните и фрактурирани кости и разтегнатите сухожилия. Благодарение на алантоина билката регенерира болна става и съдейства за по-бързото й възстановяване.
При тендинит на Ахилесовото сухожилие, разтежение, тенис лакът

Тендинит на Ахилесовото сухожилие и тенис лакът са две оплаквания, засягащи най-вече спортистите.

Ахилесовото сухожилие е не само най-голямото, но и най-уязвимото на разтежение сухожилие в тялото ни. То е локализирано в задната част на костта на петата, която се свързва с подбедрицата.


При разтежения от всякакъв произход (тендинит, тенис лакът и др.) помагат компреси с каша от корена по метода на Мария Требен. щ

Предлагаме още един терапевтичен способ, който е приложим и в случаите на фрактури на кости. Предложения лек за по-бързото изцеление. Може да се прилага и след свалянето на гипс.

Включва свежи листа от билката, които се пасират на каша. Получената маса се нанася върху проблемния участък във вид на компрес. Добре е да го задържите цяла нощ.
При счупване на кост, за производство на калус

При счупване на кост черният оман може да бъде от изключителна полза. Най-важното в този случай е на се насърчи костната регенерация.

Основната функция на билката е свързана с насърчаване производството на калус – специфична тъкан, която продуцира заедно със съседните тъкани и клетки необходимите фибробласти, насърчаващи костната регенерация.

За да се стимулира калусното производство черен оман може да се използва под формата на външен и вътрешен лек.

В първия случай Ви трябва 100 грама корен от билката. Тя се вари в половин литър вода за период от 10 минутки. Следва прецеждане и налагане върху болното място на марля, напоена в топлата отвара. Процедурата се изпълнява по няколко пъти на ден.

За вътрешен прием билката се препоръчва във вид на хомеопатично лекарство, което стимулира костната регенерация. Най-добре е то да Ви бъде предписано от хомеопат. На него ще се спрем по-долу в текста.
При артрит, при дискова херния

При атрит и дискова херния облекчение се постига чрез втриване на малки количества от тинктурата или мехлема, приготвени по метода, препоръчан от Мария Требен.

Облекчаване на нетърпимите болки може да постигнете и чрез още един лек със зарасличе. Той включва прахообразна маса от стритите на прах корени на растението и хума в равни части.

Смесете с чиста свинска мас. Получената маса (или количеството, необходимо за третиране на съответния участък) разнесете върху ленено парче плат. С него увийте мястото, поразено от дискова херния или артрит.

Останете с компреса възможно по-дълго. След няколко процедури ще се чувствате значително по-добре.
За кожни проблеми

Благодарение на алантоина в състава си черният оман е превъзходен лек за справяне с различни кожни проблеми. Мехлеми, приготвени от листата или корена на билката, се използват с успех за третиране на различни рани. Подходящи са и при раздразнения, протичащи с образуването на гнойни колекции.

Мехлемите са подходящи за успокояване на кожата след ухапване от насекоми. Препоръчват се и за третиране на акне.


Раничките в устната кухина също не се задържат дълго, ако редовно се жабурите с отвара от билката.

Но във всеки случай илачите със зарасличе не биват да се прилагат върху замърсена кожа, тъй като ускоряване на регенеративните процеси, може да доведе до „запечатване“ на мръсотията в кожата.
За заздравяване на гнойни рани, при хемороиди

За по-бързо заздравяване на гнойни рани и хемороиди, ежедневно прилагайте върху чиста кожа лапи от билката. Приготвят се като използвате стрито на прах изсушено коренище.

Към прахообразната маса прибавете малко вода, за да се получи кашичка. По удобен за Вас начин прикрепете компреса към проблемната зона.

В случая приложение намират и ваните по метода на Мария Требен за цяло тяло или за определени части от него. По-горе споделихме начините за приготвяне на лековете.


С черен оман церим хемороиди и гнойни рани.

За лечение на хемороиди със зарасличе опитайте и още един способ. Той включва смесването на равни части от билката на прах заедно със същото количество дъбова кора на фин прах. Смесете с какаово масло и оформете срещички. Съхранявайте ги в хладилника и всяка вечер преди сън поставяйте по една в ануса, преди лягане.

Тази процедура ще Ви помогне да се излекувате завинаги, както от външни, така и от вътрешни хемороиди.
При обриви и рагади на гърдата, изгаряния

Суровият настърган корен може да се приложи като компрес при обриви и рагади на гърдата. Държи се поне 20 минути, след което кожата се изплаква старателно. С този терапевтичен подход кърмачките трябва да бъдат изключително внимателни.

Ако кърмите, преди да нахраните кърмачето, трябва да сте сигурни, че върху кожата не са останали остатъци от лека.

Някои лечители категорично забраняват употребата на билката под каквато и да била форма от кърмачки.

За рагади, както и за изгаряния помага масло от билката. С него се третира по няколко пъти на ден засегнатото място.
За премахване на белези и акне, всякакви пъпки

За третирането на акне, белези от него и всякакъв вид пъпки, помага настойка от зарасличе.

За направата й трябва да киснете за поне 20 минутки 10 грама от изсушения корен в половин чаша вряла вода.

С охладената и предварително филтрирана антисептична течност, забърсвайте лицето си по няколко пъти дневно, използвайки памучен тампон.
При екзема или псориазис

Билката черен оман е един от лековете, включвани в лечението на екзема и псориазис. И в този случай се използва кашичка от сварените корени, които предварително са били стрити на прах.

Илачът се нанася върху мястото със зачервяване. Той е изключително ефективен при суха екзема.

В този случай може да използвате и масло от билката, приготвено по метода на Мария Требен.

Но все пак не подценявайте и другите препоръки при лечението на тези заболявания. Често те се оказват по-упорити, отколкото предполагате.
Зарасличе при циреи. Възпаления и гной

Зарасличето има изключително мощни регенеративни свойства и при лечението на рани, протичащи с гнойно възпаление. В случая приложение намира маслото. По няколко пъти на ден мажете засегнатото място с него, но бъдете внимателни.

Благодарение на противовъзпалителните и регенериращите съставки в черния оман, кожата се възстановява изключително бързо и това може да стане причина за буквалното запечатване на заразата в нея. В такъв случай инфекцията и абсцесът са неизбежни.
За дихателния тракт, гърло, уста и зъби

Билката голям кокеш е мощен лек и при заболявания, засягащи дихателния тракт. Тя съдейства и за подобряване състоянието на устната кухина (зъбите, прилежащата им кост, венците и цялата устна лигавица).

Ето как се използва черен оман при наличието на подобни оплаквания.
Гаргара при кашлица

Кашлицата няма шанс срещу гаргарите с черен оман. Течността за тях се приготвя от 10 грама от изсушения и счукан на прах корен. Препоръчаното количество от него варете в продължение на десет минутки в чаша вряла вода.

Прецедената течност използвайте гаргари.
При пародонтоза, жабурене. Наранявания на лигавицата

Лекът, който предложихме за справяне с досадната кашлица, може да Ви избави и от други сериозни проблеми, като омразната пародонтоза. Тя е водещата причина за загуба на зъби.

Ако два пъти на ден жабурите устата си след измиване на зъбите с предложената по-горе течност, състояние на зъбите и венците Ви ще се подобри значително.

Черният оман стяга венците и регенерира прилежащите им тъкани. Билката подобрява кръвоснабдяването и едновременно с това спира кървенето. Калциевите и силициевите съединения в билката подпомагат регенериране на зъбната кост.

В интернет е пълно с истории на хора, които твърдят, че са се справили с клатенето на зъбите, благодарение на този способ. Препоръчва се комбинирането му с „теглене с олио“.


Черен оман цери пародонтоза.

Методът представлява жабурене със зехтин веднага след ставане от сън. След 20 изплюйте зехтина и ще забележите, че той е станал бял на цвят. Това се дължи на изтеглените от него токсини в устната кухина.

Гаргарите с черен оман повлияват положително и при ранички в устната кухина, независимо от причината за появата им (възпаления, афти, зъбни протези).
Вътрешно, като хомеопатично лекарство, компреси

Невероятният черен оман намира приложение не само в народната медицина, но и в хомеопатията. Билката служи като основен компонент за производството на мощно хомеопатично лекарство.

С още начини за нейно вътрешно и външно приложение (компреси) ще Ви запознаем в следващите редове.
Като хомеопатично лекарство

Като хомеопатично лекарство билката се прилага при същите показания за вътрешно лечение, както и в народната медицина.

Хомеопатичния медикамент се предписва на хора, които имат ставни проблеми, нуждаят се от стимулиране регенеративните процеси в костта или имат оплаквания, свързани с разтягане на сухожилията. С точните дозировки и името на медикаменти ще Ви запознаем по-долу.
При гастрит, колит или язва, диария

Черният оман намира приложение и при лечението на гастрит, язвена болест, възпаление на дебелото черво и всякакви стомашни неразположения (болки, диария). Предлагаме две рецепти подходящи при наличието на някои от по-горе изброените заболявания – прием на воден или алкохолен извлек от билката.

За извлека на водна основа трябва да залеете сто грама от изсушения корен с половин литър водка или ракия. Оставете двете съставки да се киснат в продължение на две седмици. През този период алкохолът ще извлече максимума от полезни вещества в черния оман.

След изтичане на препоръчания срок за настояване, прецедете настойката. Ежедневно за срок от месец я приемайте по следната схема – 3х40 капки преди консумация на храна.

За приготвянето на водния извлек е необходимо да смесите две супени лъжици от изсушения корен, предварително стрит на прах към 400 мл вряла вода. Първите 20 минути задължително запарвайте в термос.

След това прехвърлете течността в друг съд с капак и я оставете да престои там в продължение на 6 часа. Преди всяко хранене изпивайте по 50 мл от този лек.
Кървене от червата, носа. При продължителна менструация

Черният оман е в състояние да спре кървене с всякакъв произход, независимо от това дали то е външно или вътрешно.

Кървене от червата се спира с предложените по-горе лекове за лечение на язва, колит и стомашни неразположения (воден или спиртен извлек).

Външното кървене се спира с помощта на пресен сок от корен черен оман. Ако кървенето е от носа, намокрете две тампончета със сока, получен от свежия корен. Поставете ги в едната или двете ноздри, в зависимост от това дали кръвта изтича само от едната или от двете ноздри.

Ако раната е външна, приложете същата терапия – компресирайте с тампон или парче плат, напоен в свежия сок.

Черният оман е пръв помощник за дамите, оплакващи се от продължителна менструация. На тях се препоръчва илач, приготвен от листата на билката в количество от супена лъжица. Към билковата маса се прибавя 500 вряща вода. Течността се остави да ври в продължение на десет минутки, след което се пристъпва към филтрирането й.

Приема се в доза от 100 мл по 4 пъти дневно.
За щитовидна жлеза. В кои случаи?

Зарасличето е билка, която е с доказано положително въздействие и върху щитовидната жлеза. Препоръчва се най-вече при кисти образувания на деликатната жлеза, която изпълнява главна роля в ендокринната ни система.

Известният хомеопат и натуропат д-р Михайлов препоръчва компреси с корен от растението (предварително изсушен и стрит на прах) при възли и кисти на жлезата. Лъжичка от прахообразната билка смесете със свинска мас или вазелин. След старателно разбъркване разнесете сместа в зоната на жлезата. Отгоре поставете вълнен шал и преспете с компреса.

В продължение на 10-20 поредни вечери прилагайте терапията.

Но не забравяйте, че за да бъде ефективна тя, е необходимо да приемате допълнително селен. Известният натуропат препоръчва и пълна детоксикация на тялото, която е задължително да се осъществява по време на пълна луна.

Наред с това той препоръчва и ежедневен прием на медикамента Калкарея Флуорика в разреждане 15. На ден смучете като бонбонки само по пет гранулки (приемат се еднократно, като се поставят под езика).

За подпомагане на терапията включете в нея билки като бял имел, маточина, глог и дяволска уста.
При рак?

Някои изследвания потвърждават тезите на древните лечители, че билката черен оман съдържа вещества, убиващи раковите клетки. В народната медицина има куп рецепти със зарасличе, препоръчвани при онкологични заболявания. Един от вариантите включва следните билки:
корен брей – 30 грама
върбинка (стрък) – 30 гр
невен цвят – 20 гр
блатен тъжник (корен) – 40 гр
стрък ранилист – 80 гр+100 гр корен от същата билка
черен оман, корен – 100 гр

От всички билки направете смес. След като я разбъркате няколко пъти, вземете от нея две супени лъжици. Посоченото количество билкова маса залейте с 600 мл вода (вряща). Доварете за още 10 минутки.

Едва след като отварката изстине, може да я прецедите. Приемайте от нея 5 дози дневно, всяка от тях в количество от 500 мл. Народните лечители съветват течността да се поглъща преди консумация на храна.
Продукти с черен оман, приложение, цена

Билката черен оман ще откриете като компонент в мазила, тинктури, хапчета и хомеопатични лекарства. Присъства най-вече в купешките продукти, предназначени за пациенти със ставни проблеми.

Ще се спрем на най-популярните продукти, в чийто състав влиза лековитото растение. По-долу ще опишем начина на тяхното приложение и цена с цел да Ви улесним максимално при избора на точния за Вас продукт.
Корен от черен оман

Ако не можете лично да си извадите корен от черен оман, не се притеснявайте. Отскочете до близката аптека, за да закупите продукта. В търговската мрежа, както и онлайн, дрогата е налична на препоръчителна цена от 1,70 лв за опаковка от 40-50 гр.

Суровината може да използвате, както за приготвянето на чай, така и за направата на кашечни компреси.

За втората опция е необходимо предварително да стриете билката на прах. Най-добре се получава в електрическа кафемелачка.
Симфитум официнале 5 СН и 9 CH – хомеопатия

Хомеопатичният вариант на черен оман е Симфитум официнале. Предлага се в разреждания от 5 и 9 СН. Приемът на това хомеопатично лекарство се препоръчва при ставни оплаквания, костни фрактури (за по-бързо зарастване и при появата на болка, независимо от периода, от който датира фрактурата).

В разреждане 5 СН лекарството се препоръчва при разтягане на ахилесовото сухожилие. Приема се за 15 дни по 10 гранулки на ден (количеството се разделя в два приема по 5 гранули).

Хомеопатите препоръчват лекарството за костна регенерация и стимулация на калусното производство в комбинация с калкареа фосфорика в същото разреждане (5 сн). От двете лекарства се приемат по 5 гранули всеки ден.

За срок от 6 седмици лечението може да бъде допълнено и с препарата Силицеа в потенция 9 СН. От него се приемат по 10 гранули всеки ден.

Лечението при костна фрактура, назначено от ортопед, може да бъде допълнено и с прием на още два хомеопатични лека – Апис мелифика и Арника Монтана. Приемат се по 5 гранулки всеки ден, като последните два препарата са в концентрация 9 СН.

Изброените хомеопатични лекарства са достъпни във всяка добре заредена аптека на цена от около 4-4,5 лв за флакон.
Тинктура от черен оман

Тинктура от черен оман не се предлага в самостоятелен вариант в аптечната мрежа. В тази опция билката може да откриете в сайтовете за малки обяви, където билкари предлагат приготвените от тях продукти.

От вариантите в аптечната мрежа популярен е продуктът на „Билкова аптека“ – Тинктура при язва „Улцер 1“. Този вариант съдържа черен оман в комбинация с лайка и лечебна ружа.


Черен оман ще откриете във вид на хомеопатично лекарство, комбинирана тинктура или дрога за приготвяне на домашни лекове.

Препоръчва се трикратен прием на продукта в количество от 5 мл. Посочената доза се приема след хранене, задължително разтворена в 200 мл вода. Паралелно с приема на добавката, пациентът трябва да приема ежедневно и по литър чай от лайка.

Количеството от този лек се приема в 3 дози, половин час преди трите основни хранения.

Опаковка със 100 мл от тинктурата се предлага на цена от 7,20. Ако два месеца след отварянето на флакона, не сте употребили цялото количество, съдържимо в него, изхвърлете го.
Масажен крем с черен оман, екстракт. На Кройтерхоф (Асам Гел)и Грийн мастър

Безспорно най-голямо е разнообразието от мазила с черен оман. Кройтерхофпредлага такъв продукт – Асам гел. Опаковка с 250 мл от гела се предлага във всяка аптека на цена от 7 лв.

Мазилото се препоръчва при ставни болки от всякакъв произход – ревматичен, артрозен или в резултат от счупване и други костни фрактури.

Успокояващото и регенериращото действие на екстракта от зарасличе е допълнено от компонентите камфор и ментол. И двете съставки съдействат за стимулиране на кръвообращението.

Препоръката на производителя с мазилото да се третират проблемните зони по 2-3 пъти на ден.

С по-широк спектър на действие е мазилото на Грийн мастър. То се препоръчва освен при изброените ставни проблеми, още и при разширени вени, и свързаните с тях състояния – повишена оточност на краката, забавено кръвообращение, тежест и болки.

Във формулата екстрактът от лековитото зарасличе е комбиниран с екстракт от билката розмарин и глицерин.

Прилага се по същия начин, както и мазилото на Кройтерхоф. За оптимална ефективност прилагането на крема е добре да се комбинира с вътрешен прием на колагенови добавки.
Алга сан. Балсам от черен оман

Алга сан предлага мазила с черен оман в два варианта – мобил балсам и мобил гел интензив. И двата продукта са с насоченост към облекчаване на ставната болка и възстановяване подвижността на пациента.

В първата формула влизат съставките алпийски клек и зарасличе в комбинация с допълнително добавен алантоин+розмаринов екстракт и камфор.

Втората формула разчита на високо концентрирани извлеци от билките алпийски клек и черен оман. И двете взаимно допълват и усилват ефектите, които имат върху ставния апарат.


Грийн мастер, Кройтерхоф и Алга сан предлагат мазила с черен оман.

По няколко пъти на ден съответното количество от избраното мазило се нанася върху проблемната зона чрез масаж. Мазилата съдействат за релаксация на мускулите.

Опаковка от 50 мл от първия продукт струва 18,20 лв. Двойно по-голямо количество от втората формула се предлага на същата цена.
Гел “Зарасличе”. Разтвор “Окопник”, гел-балсам с пчелна отрова и мравчена киселина.

Българският вариант на мазилата с черен оман е гел „Зарасличе“. Предлага се в тубички от 75 мл на цена от 8,90 лв (производител „Талодерма).

Към екстракта от билката е прибавен допълнително алантоин и пантенол Д. Мазилото се препоръчва при напрежение в мускулите и ставите, за регенериране на кожата, при хемороиди и разширени вени.

За един ден се препоръчват по 2-3 апликации с мазилото, като се нанася малко количество от него чрез масаж върху увредените участъци.

„Окопник“ е още един продукт с черен оман. Предлага се във вариант разтвор и гел.

В състава на течната формула влиза освен извлек от зарасличе, масло от карамфил, извлек кализия и ментол. Опаковка от 150 мл струва 7,70 лв.

По-различна е формулата на гел-балсама. В нея влиза освен екстракт черен оман, още и съставки като розмарин, хвойна, евкалипт (масла)+каептуново м-ло. Богатият състав е допълнен от екстракт от сладка гъба.


„Окопник“ с черен оман се предлага в няколко варианта – разтвор и гел-балсами с мравчена киселина и пчелна отрова.

Опаковка със 100 мл от балсама се предлага на цена от 4,35 лв.

Кремообразната формула е налична в още две разновидности – с пчелна отрова и мравчена киселина. И двете съставки увеличават ефекта, който извлекът от черен оман оказва върху болните или фрактурираните стави.
Омакс. Реставит

Омакс гел е още една алтернатива на мазило с черен оман. Тук билката работи ефективно в синхрон с екстракт от бяла бреза. Продуктът се препоръчва за масажиране при мускулни и простудни схващания, ставни болки.

Върху проблемната зона се нанася лентичка от гела с дължина 3-4 см. Втрива се чрез лек масаж. Процедурата се повтаря 2-3 пъти в рамките на деня.

Тубичка със 100 мл омакс струва 11,70 лв.
Матсан Дойч. Балсам “Живокост”. Неоставит (таблетки)

Матсан Дойч е още една алтернатива на мазилата с черен оман. Ефективността на билковия екстракт е подсилена от уникален пептид, извлечен от змийска отрова. Сред съставките на мазилото са салицилова киселина и прополисов екстракт.

От два до най-много три пъти се препоръчват апликации с Матсан Дойч върху болезнените и сковани участъци. Опаковка от 30 мл от немския крем струва 12 лв.

Друг продукт, съдържащ коментираната билка, е балсамът „Живокост“. В неговия състав влизат още билкови екстракти от риган, хвойна, очеболец и камфор. Тубичка от мазилото струва 7,50 лв.


Матсан Дойч, Живокост и Омакс гел – още 3 възможни опции за мазила с черен оман.

То се прилага по 2-3 пъти дневно чрез леко втриване в кожата.

Терапията с тези мазила е добре да се допълни с таблетките Неоставит. Те не съдържат коментираната билка, но са добра алтернатива за допълване на лечението с нея.

Съставките в нея доставят всичко необходимо за здравината, плътността и безпроблемното функциониране на костите – хондроитин сулфат, колаген от втори тип (извлечен от пилешки хрущял), хиалуронова к-на и екстракт от кората на върба.

Препоръчваната доза за постигане на терапевтичен ефект е между 2 и 4 таблетки дневно.

Опаковка с 30 хапчета струва 21,50 лв. Интернет търговци предлагат продукта в комбинация с Матсан Дойч на промоционална цена.
Бишофит. Кодомо. Дезърт есенс

Балсамът Бишофит е един уникален продукт не само заради влизащия в състава му екстракт от черен оман. Билката работи в синхрон с природния бишофит, намиращ се в естествен вид единствено в Русия.

Производителят е заложил още на екстракт от евкалипт, женшен, лавандула, сибирска ела и камфор. За успокояването на напрежението и болката в ставите се препоръчва по два пъти на ден засегнатите места да се масажират с крема. Опаковка от него (100 мл) се предлага на цена от 5,90 лв.

Още един продукт, в чийто състав влиза черен оман, е бебешката пудра Кодомо. Тайландският продукт възпрепятства подсичането на деликатната бебешка кожа, благодарение на високото съдържание алантоин в черния оман.


Още 3 ценни продукта с екстракт от черен оман – балсам Бишофит, бебешка пудра Кодомо и балсам за коса Дизърт есенс.

На хидратиращите и омекотяващите свойства на екрстракта от черен оман са заложили и производителите на балсама за оформяне на къдрици на Дезърт есенс. Формулата съдържа още кокосово масло и екстракти от пет ценни растения, виреещи в пустинята.
Отглеждане на черен оман

В най-голям мащаб отглеждането на черен оман е застъпено в Северна Америка. Там се отглежда предимно заради високата му хранителна стойност като фуражна култура.

Билката е устойчива на студ. Вирее върху мочурливи почви, с богат химичен състав.

Друго специфично изискване на зарасличето е непоносимостта му към засенчване. С това условие трябва да се съобрази всеки, който е решил да култивира билката.
Семена. Болести, вредители

Семената черен оман се използват за приготвянето на посадъчен материал. Този метод е за предпочитане пред използването на корени от възрастни растения като посадъчен материал. Все пак количеството от тях, което може да се открие в природата, е крайно недостатъчно за тази цел.

Засаждането на билката е добре да бъде осъществено през месеците април или май. Но още по-добър вариант е месец октомври.

В началния етап от развитието на културата не допускайте да бъде „задушена“ от плевели. Нужно е редовно да го поливате и окопавате, както и да внасяте допълнително азотни съединения в почвата чрез торене.

Еднократно доставяне на фосфорово-калиева смес води до значително повишаване на добива.

Черният оман е сред растенията, които рядко стават жертва на болести и вредители. Не е изключено да бъде атакуван от мелампсорела.
Прибиране на реколтата, добив, сушене

През вегетативния период от засаждането на зарасличе листата се събират няколко пъти. Откъсват се първо най-долните.

Добивът на корена може да се осъществи най-рано в третата година от засаждането. Коренът се почиства и измива и след това се суши в специално съоръжение на т-ра от 40-45 градуса, а листната маса при т-ра от 30-40 градуса.

Ако за засаждането е бил използван предварително приготвен разсад, прогнозите са за висок добив още през първата година.

От декар, засаден с черен оман, се добива средно около тон и 200 кг изсушена листна маса и 180 кг корен.
Има ли вреди?

Лечението с черен оман винаги трябва да се осъществява с повишено внимание. Спазвайте стриктно предписаната доза, както и продължителността на цялостната терапия.


Черният оман е отровен! Ограничена употреба във времето

Активните вещества в билката имат токсичен ефект, който се проявява при натрупването им. Повече от 6 седмици в годината не бива да продължава локалната терапия с билката и продукти, в които тя се съдържа.

Вътрешният прием е с още по-ограничена употреба във времето. Средно тя трае около седмица.
Противопоказания. Внимание, бременни и кърмачки!

Пълна забрана за лечението с черен оман има за бременни и кърмачки. Тук ще подчертаем отново, че лекът за рагади на гърдите се отрича категорично от много фитотерапевти по отношение на приложението му от кърмачки.


Лечението с черен оман е противопоказно по време на бременност и кърмене.

Табу за лечението с билката има за пациенти в детска възраст, както и такива с индивидуална непоносимост и алергия към растението или към други представители от неговото семейство.
Опасност за черния дроб

Токсичните вещества в зарасличето представляват опасност най-вече за черния дроб. Те се натрупват в него и водят до патологични изменения във функциите му.

Приложението на билката е напълно забранено за пациенти с чернодробни заболявания.
Още информация за билката черен оман може да получите, използвайки в интернет наименованията й на следните чужди езици. На латински и испански език: Symphytum officinale. На английски: True Comfrey. На немски: Echter Beinwell. На руски: Окопник лекарственный, Живокост.

Благодарим Ви, че прочетохте докрай този материал! Надяваме се, че от него сте научили нещо наистина полезно, което ще Ви послужи. Споделете го в социалните мрежи, за да научат повече хора за лечението с билката черен оман и свързаните с него противопоказания и странични ефекти.

           

                       
Как выращивать Окопник !


Корени от черен оман помагат срещу рак

Смесват се и се разбъркват внимателно по 100 г корени от черен оман и корени от ранилист, по 30 г стръкове от върбинка и корени от бреи, 80 г стръкове от ранилист, 20 г цвят от невен и 40 г корени блатен тъжник. 2 с. л. от сместа се заливат с 600 г вряща вода. Ври 10 мин на тих огън и след истиване отварата се прецежда. Пие се 5 пъти дневно по 100 г преди хранене. Подслажда се с мед. 



ЧЕРЕН ОМАН - КОРЕНИ

Лечебно действие и приложение:
Стимулира растежа на клетките, ускорява заздравителните процеси в тъканите, действа противовъзпалително, има хипотензивна активност.
Прилага се за лечение на труднозарастващи рани, при гастрит и язва на стомаха и дванадесетопръстника, възпаление на костите, при наранявания и кръвоизливи.
В българската народна медицина корените на черния оман се използват при кашлица, ларингит, бронхит, туберколоза в червата, кръвоизливи от носа, повръщане на кръв, продължителна менструация, размекване на костите, колит.

Външно приложение: За налагане на лапи при подагра, ревматизъм, язви от разширени вени, навяхване, за бани при кожни обриви и рани от изгаряния, за жабурене (на всеки час) при разклатени зъби, рани в устата, за гаргара при гърлобол, за лапи при уплътнявания в гърдите на кърмачките, при натъртване.
Листата на черния оман, попарени и наложени като топла каша върху схванати крайници, помагат през нощта, ако болките са предизвикани от пренатоварване, изкълчване, навяхване или апоплектичен удар.
Топли кашеви компреси помагт и при разширени вени, ревматични мускулни удебеления, подагрени израстъци, тумори, тилни болки.

Вътрешно приложение: 1 с.л. от билката се слага в 500 мл вода. Ври 10 минути. Пие се по 100 мл преди ядене, 4 пъти дневно.

Приготвяне на чай от корени:
Две чаени лъжици с нарязани на ситно корени се накисват в 1/4 литър студена вода и се оставят да пренощуват. На сутринта леко се подгряват и се прецеждат. Пие се на глътки.

Кашечни компреси.
Добре изсушени корени се смилат ситно и в чаша с много гореща вода и няколко капки готварско олио се разбъркват бързо на каша. След това тя се намазва върху ленена кърпа, както е топла се поставя върху болното място и отгоре се превръзва.

Вино
От 2 до 5 пресни и измити корени се нарязват на дребно и се слагат да киснат в продължение на 5-6 седмици в натурално бяло вино. Това е едно отлично средство при белодробни заболявания.

ПРИГОТВАНЕ НА МЕХЛЕМИ ОТ ПРОПОЛИС , НЕВЕН И ЧЕРЕН ОМАН

ПРИГОТВАНЕ НА МЕХЛЕМИ ОТ ПРОПОЛИС
Вазелин или течен парафин (вазелиново масло), смес от вазелин и ланолин, чист ланолин, рибено маело, свинска мас, слънчогледово масло (олио) или други мазнини се загряват до около 90—95°С в емайлиран съд на водна баня. След това към сгорещените материали, при непрекъснато бъркане се прибавя ситно нарязан или разтрошен на прах прополис (пчелен клей) (на студено той става трошлив). Бъркането на сместа продължава 20—-30 мин. Прецежда се през двоен слой марля и се излива в бурканче от тъмно стъкло. Мехлемът трае с години.
За 30%-ен мехлем: към 100 г мазнина се прибавят 10 г прополис.
За 15%-ен мехлем: към 100 г мазнина се прибавят 15 г прополис.
За 20%-ен мехлем: към 100 г мазнина се прибавят 20 г прополис.
За 30%-ен мехлем: към 100 г мазнина се прибавят 30 г прополис.
За 50%-ен мехлем: към 100 г мазнина се прибавят 50 г прополис.
10%-ен прополисов мехлем се прилага:при измръзвания и изгаряния, при хемороиди, при хрема (вкарва се в ноздрата за 10—15 мин с памучно тампонче на кибритена клечка; процедурата се повтаря 3—4 пъти. дневно).
15%-ен прополисов мехлем се прилага:
за бързо зарастване на рани, порязвания и дълго незаздравя-ващи гнойни рани; при натъртване; при черни точки по лицето, сърбеж по кожата и др. при язви на лигавицата на носа и устните; при ечемик и възпаление на клепачите (под контрол на лекар); при силни изгаряния и измръзване (след 10%-ен мехлем).
20%-ен прополисов мехлем се прилага: при гъбични заболявания по кожата; при циреи и карбунколози.
30%-ен прополисов мехлем се прилага: при радикулити и поражения на периферната нервна система (ръцете и краката) чрез втрнване и нагряване с кварцова лампа (под контрол на лекар).
Освен това екстракти от прополис в чист спирт (10%-ен, 15%-ен, 20%-ен и 30%-ен) се прилагат за лекуване на гастрити и язви на стомаха, колити и други стомашно-чревни заболявания чрез вътрешно приемане, но под строг лекарски контрол.
"ЖИВИТЕ МАЗИЛА" СА НЕВЕРОЯТЕН И ВЪЛШЕБЕН БАЛСАМ .
За лечение на болки в ставите можете да използвате "живи" прополисови мазила.
Прополисовите мазила, особено в съчетание с компреси от листа на репей, помагат за облекчаване на ревматичните болки.
Ако правите мазилото с растително масло, то непременно трябва да бъде рафинирано.
Известни са повече от 150 метода за приготвяне на прополисови мазила. Най-простият вариант е: в стъклен буркан (200-250 мл) се налива 100 мл мазева основа (рафинирано слънчогледово олио или зехтин, може и вазелино-ланолинова смес 9:1), добавя се 20 г ситно нарязан прополис, покрива се с капак и се поставя на водна баня. Периодично се разбърква с дървена или стъклена пръчка. Горещата смес се филтрира през 2 слоя марля и се разпределя в стъклени бурканчета. Съхранява се на хладно 1-2 години

За приготвянето на спиртен извлек се вземат 30 г прополис, нарязва се на ситно, поставя се във флакон от тъмно стъкло и се залива със 100 мл 96-градусов медицински спирт. Престоява 3 дни, като периодично се разклаща.
За лечение на язва на стомаха и на дванадесетопръстника 30 капки от спиртния извлек на прополиса се разтварят в охладена преварена вода. Получава се емулсия с цвят на мляко. Тя се пие 1 час преди ядене по схемата:
първи ден - на всеки два часа през деня и вечер, а също и 1 час след вечеря;
втори ден - на всеки три часа;
трети ден и по-нататък - на всеки 4 часа в продължение на 20 дни.
Тази схема е необходима за създаването на устойчива смолисто-восъчна пелена.
Язвата заздравява за около 10 дни, но като гаранция за оздравяване и стимулиране на имунната система са необходими 20 дни. Лечението с прополис е противопоказано при страдащите от алергия, особено към цветен прашец.

ПРОПОЛИСЪТ ДЪРЖИ РАКА НА ГЪРДАТА ПОД КОНТРОЛ
МОЖЕТЕ ДА СИ НАПРАВИТЕ И ПРОДУКТ ЗА МАЗАНЕ

На водна баня загрейте смес от 30 г прополис и 100 г масло за чай и 30 минути го бъркайте, докато получите еднородна смес. Мажете гърдата си вечер. Пазете приготвената смес в хладилник.
При силни болки може да се направи билкова запарка от 2 супени лъжици бял имел. Предварително смелете зърната с кафемелачка, добавете корени и семена от коприва, корени и цветове от блатен тъжник, корени от черен оман. От тази смес се взема 1 супена лъжица и се залива с 0,5 л вряща вода. От настойката се пие по 1/3 чаша 15 минути преди ядене.

При тежко чуване

Прилага се 30-процентов разтвор на прополис със зехтин или царевично олио (1:4).
За приготвянето на 30-процентния разтвор на прополис нарязвам 60 г от продукта на малки парченца, отделям видимите замърсявания (чужди частици, боклук и др.) и заливам с 200 г 96-градусов спирт. След това разклащам в продължение на 30 минути. Оставям го на тъмно топло място за 5-7 дни, като всекидневно го разклащам. В зависимост от качеството на прополиса цветът на готовата настойка може да бъде от бледожълта до кафеникава.
Смесвам настойката със зехтин или царевично олио (1:4). При разклащане на сместа се образува маслено-спиртна емулсия със светлокафеникав цвят с приятен аромат.
Преди използване трябва непременно да се разклати. Поставям в ухото марлена лентичка, накисната в емулсията. При деца над 5 години - всеки ден през нощта за 10-12 часа (10-14 процедури), при възрастни - през ден за 36-38 часа (10-12 процедури).
Лечението трябва да се провежда след изследване при лекар-ларинголог. Този метод не се препоръчва при полипи в ухото и наличие на гранулации върху тъпанчето.
По този начин успях да възстановя слуха на 17 болни. Всички те се бяха лекували в болница, но без резултат. Възрастта на пациентите ми е от 40 до 75 години.

Приготвяне на спиртов екстракт от прополис

В стъклено шише с широко гърло или колба се поставят 10 - 15 г ситно стрит прополис и към него се прибавят 100 г 96% -ен чист спирт. Сместа се оставя да престои на тъмно и след 3-4 дни се филтрува през марля. Бистрият разтвор се налива в тъмно стъкло и се пази на тъмно място. Трайността му е голяма (ня-колко години). От тази течност се приготвя вода за изплакване на устата, за инхалации и др.

Прополисова вода за дезинфекция на венците

20 капки от получения по горната рецепта прополисов екстракт се смесват с чаша вода и с получената млековидна течност устата се изплаква след предварително почистване сутрин и вечер след ядене.

Дъвка с прополис против парадонтоза

Към една опаковка обикновена дъвка се прибавя 0,8 г чист прополис и се дъвче 10 пъти дневно по 10-15 мин. Преди това устата се изплаква с вода.
Дъвката с прополис се употребява при условие, че в устната кухина няма зъби и корени с гнойни огнища.
Филм-превръзка с прополис

Тази превръзка е гъста лакоподобна течност, която се получава, като се смесят 60 г хлороформ, 20 г плексиглас, 10 см3 екстракт от прополис и 10 см3 екстракт от див кестен.
Екстрактът от прополис се получава, като се смесят 20 см3 95% -ен чист спирт и 20 г прополис, а екстрактът от див кестен - като се залеят 20 г обелени и настъргани ядки от див кестен с 20 см3 95% -ен спирт. Обикновено екстрактите са готови, след като престоят на тъмно 5-6 дни и от време на време се разклащат.
Филм-превръзката се съхранява в добре запушени тъмни стъкла. Тя се използва по следния начин: Нараненото място от кожата, предварително почистено и подсушено, се намазва с тампонче, напоено със сместа, която бързо засъхва. При смяна на превръзката един-два пъти раните заздравяват за един-два дни. По-леките одрасквания зарастват без нагнояване, а болките от усложнените наранявания затихват още на втория ден.
Филм-превръзката се използва при по-леки наранявания.

ДОМАШЕН БАЛСАМ ОТ КЕСТЕНИ ЗА БОЛНИ СТАВИ
Конският кестен е мощно лекарство и е основа на много полезни мазила и гелове.
Ако се разходите из парка, тези дни може да си намерите много кестени . И вместо да ги подминавате или подритвате, съберете си колкото може повече. О тях стават мощни лекарствени препарати и мазила, които ще ви спасят от много болести.
Кестените съдържат калий , фосфор и магнезий , витамините А, С, В1, В2, В3 и микроелементите мед , флуор и силиций . Малките кафяви топчета не се консумират през устата, а от тях се правят много кремове и гелове срещу различни болежки.
За да си направите балсам от кестени за болни стави , настържете около десетина, като подберете само онези, които не са наранени. Обелете ги и ги настържете, сложете ги в буркан, а отгоре залейте с камфоров спирт. Бурканът се затваря добре и се оставя на прозореца на слънце или някъде на топло. На 6-ия ден бурканът се отваря и вътре се прибавя 1 чаена лъжичка нишадър и 1 чаена лъжичка рафинирана сяра, като и двете можете да намерите в аптеките. Бурканът се затваря отново и се оставя на слънце за още 2 дни. От време на време е хубаво да обръщате буркана за по-добро смесване. На 7-ия ден съдът отново се отваря и вътре се поставя и лъжичка терпентин. Престоява така още един ден и балсамът е готов. С тази смес се мажат болни стави и се разтриват добре.
Друга смес за облекчаване на уморени и отекли крака , както и при проблеми с разширени вени се приготвя от настъргани кестени, камфор, розмарин, арника, ментол и етерични масла. Сместа престоява 3 дни на слънце и е готов за разтривки. Тя премахва болките предизвикани от умора, травми, оток, както и ревматични болки МЕХЛЕМ ОТ НЕВЕН И МАС
Оранжевите цветчета на невена действат подхранващо, успокояващо, омекотяващо и антисептично на ...
Оранжевите цветчета на невена действат подхранващо, успокояващо, омекотяващо и антисептично на кожата. Ето защо не е чудно, че симпатичното цвете се използва за медицински цели още от 16 век.
Домашният крем с невен е богат на полезни съставки. Съдържа каротиноиди, които подпомагат регенерацията на клетките на кожата.

Кремът е подходящ за всички типове кожа, но най-вече за суха, чувствителна и загрубяла кожа. Мехлемът с невен и мас нанасяйте на тънък слой, където е необходимо, с нежни движения. Редовната му употреба ще възвърне на кожата нейната еластичност и влажност, ще я направи по-свежа, здрава и гладка.
Как се прави крем от невен и мас?
Приготвянето му в къщи е лесно, а действието - ефикасно и доказано.
Необходимите съставки са:
1 шепа цвят от невен (може и изсушен)
400 гр свинска мас (домашна)/ако използвате ленено олио го сгъстете с малко восък,предварително разтопен в метална лъжичка на огън/.Към крема може да добавите и спиртни настойки на прополис,медицинска дъвка,черен оман(стимулиране зарастването на рани и растежа на кости).
На водна баня разтопяваме маста и невена, докато невена си смени цвета и потъмнее. Оставяме настрани, докато изстине. Прецеждаме и наливаме в подходящи кутийки. Съхранявайте в хладилник.
Готовият крем от невен лекува:
Повърхностни рани от порязвания и ожулвания;
Суха, напукана и много чувствителна кожа на ръце и крака;
Кожички около ноктите;
Подсичане;
Стрии;
Разширени вени и др.
ще летливи вещества, естествени пигменти, ензими, сапонини и различни органични киселини.

 

 МЕХЛЕМ ОТ ЧЕРЕН ОМАН Черен оман, зарастличе или голям кокеш – това са само част от имената на тази много лековита билка с която ще ви запознаем.
черен оман

Лечебния черен оман

Черен оман е една от най-лековитите билки, с които природата може да ни дари. Расте и вирее по влажни полски местности, както и близо до водоеми. Лековита част са неговите корени. Хубаво е събирането им да става през пролетните или есенни месеци, когато тази великолепна билка не цъфти. Хубавото на билката черен оман е, че лесно можете да си приготвяте сами лековете с нея.

А за какво може да ви бъдат полезни нейните целебни свойства?

Растението е препоръчвано при лечение на болни от артрит и ревматизъм, както и при отичания на ставите. Попарени пресни листа от черен оман, се препоръчват за лапа при схващане в крайниците, предизвикано от претоварване, изкълчване или навяхване. Чаят, приготвен от тази така лековита билка, се препоръчва при лекуването на бронхити, проблеми с храносмилателния тракт и плеврит. Тинктура, приготвена от черен оман, се прилага съвсем успешно при направата на лековити компреси, срещу всякакъв вид вътрешни и външни наранявания. Пресните му листа, прибавени към вашата вана, могат да доведат до облекчение на болки причинени от ревматизъм, подагра, артрит, както и при проблеми с оросяването на крайниците.

За невероятно полезния мехлем от черен оман, който лекува всякакъв вид рани, дори и доста трудно зарастващи или такива, причинени от изгаряне, не ви е необходимо много. Само четири или пет коренчета от тази билка, които се нарязват на много ситни парченца. Запържвате ги в 250 грама свинска мас, но обезсолена. Оставяте така сместа за едно денонощие, а след това, затопляте отново. Прецеждате през стерилно марлено парченце. Готовата смес се изсипва в предварително приготвени кутийки с капачета. Съхранява се в хладилника, като срока на мехлема е поне една година. Така вашия лековит крем от черен оман, ще ви бъде винаги под ръка, когато имате нужда..
             


Състав: черен оман, див кестен, живовляк, хвойна, зехтин, пчелен восък, кокосово масло, камфор и етерични масла: лавандула, мента, иланг-иланг, хвойна.

Действие:
Лечебната сила на растението черен оман се крие в неговия корен. Най-ценната му съставка е алантоин - вещество, което стимулира регенерацията на клетките и заздравяването на кости, хрущяли, мускули и сухожилия. Действието на алантоина отлично се допълва от слузни вещества /успокояват възпалените тъкани/, розмаринова киселина /силно противовъзпалително действие/, хранителни компоненти - калий, калций, фосфор, витамини, протеини и др.

Семената от дивия кестен са чудесен лек при болки в ставите, кестенът излъчва с нищо несравнима енергия, която влияе особено благоприятно върху ставите, сухожилията и мускулатурата. Съвременната фитотерапия предпочита семената, защото в тях концентрацията на активни вещества е най-висока.

Богатият състав на екстракта от див кестен го определя като силен естествен аналгетик и мощно противовъзпалително средство. В краткосрочен план той бързо и ефективно облекчава чувството за тежест в долните крайници, успокоява болките и намалява отоците, а в дългосрочен – трайноподобрява кръвообращението, заздравява стените на вените и повишава техния тонус. Семената от дивия кестен влияят не само на ставите, а и върху нервната система, те са незаменими успокоителни за човека.

Мехлемът за ставни болки, с точната комбинация от билки е универсално средство, за облекчаване на болките в ставите, сухожилията и мускулите, ишиас, лумбаго, за подпомагане на зарастването на костите и меките тъкани. Подходящ е и за употреба след оперативна намеса. Този мехлем, комбиниран с билкова смес при ставни болки подпомага и заздравяването на счупвания, особено когато става дума за масивни кости, например счупване на бедрото или счупване на раменната кост.

Употреба:
Мехлем за приложение върху кожата. 2-3 пъти дневно върху поразеното място се нанася необходимото количество и се втрива с лек масаж.Препоръчва се процедурата да продължи до пълното оздравяване. Мехлемът попива бързо, без да оставя следи.

Внимание!
Избягвайте контакт с очите и лигавиците. Някои етерични масла са противопоказни за епилептици, хипертоници, кърмачки, бременни, деца, както и за лица с индивидуална непоносимост към ароматите. Моля консултирайте се с Вашия личен лекар! Да не се употребява при доказана алергия към някоя от съставките!

Мехлемът съдържа билки и натурални масла с известен химичен състав и дефинирано терапевтично действие. Това не е лекарствен продукт. Приложението на мехлема не отменя консултацията и наблюдението от Вашия лекуващ лекар при профилактиката и лечението. Всяка информация съвети и препоръки, съдържащи се тук, или получени чрез друг вид комуникация, в устна или в писмена форма не са предназначени да заменят или да бъдат заместител на квалифицирана медицинска помощ от обучен лекар или практикуващ здравеопазване! Мехлемът представлява взаимно допълваща се и точно дозирана комбинация от чисти природни билки, натурални и етерични масла. Поради това може да се препоръчва като помощно и съпътстващо средство при терапията.

Съвет: Върху засегнатото място направете компрес с билкова смес за ставни болки и превържете за през нощта. През деня се нанася мехлем при ставни болки.

Съхранение:
Продуктът не съдържа консерванти, да се съхранява на хладно място, далеч от нагревателни уреди и слънчева светлина, недостъпно за деца.
Моля, обърнете внимание, че това е жив биологичен продукт, и може да има промени в цвета и аромата от партида до партида.


Така се приготвят всички домашни мехлеми – оригинална рецепта



Сложете в един буркан или порцеланова купа 240 г студено пресовано, недразнещо кожата олио (напр. бадемово или авокадово олио, олио от гроздови семки или от семена на нощна свещ, може също и зехтин) и 80 г какаово масло (или масло от карите, ланолин, пчелен восък). Поставете съда във водна баня и загрявайте, докато восъкът (маслото) се разтопи (при около 50 до 60°С) и се смеси с олиото.

Добавете 100 до 125 мл тинктура или първична тинктура от желаното растение. Загрявайте на слаб огън още около 30 минути, докато се изпари алкохолът, като от време на време разбърквате добре. След това го извадете от водната баня, поставете го в друг съд със студена вода и бъркайте, докато течната маса започне да се сгъстява.

Ако желаете да подобрите миризмата му, добавете няколко капки етерично масло например от роза, мушкато, лавандула, портокал – каквото предпочитате. Сипете в малки бурканчета, сложете им етикети с надпис и ги поставете в хладилника, където ще ги съхранявате.

Ако не разполагате с тинктура, пригответе силно концентриран екстракт във вода (например чай или отвара – в зависимост от билката) и го добавете вместо тинктура в мехлема.

Внимавайте, когато смесвате двете течности – чая и мазнината, те трябва да имат приблизително еднаква температура. За да получите още по-ефективен билков мехлем, предварително пригответе от съответното растение екстракт и олио (това трае около 3-4 седмици) и ползвайте богати на активни вещества екстракти вместо нормалното олио.

Това е възможно при следните растения:

Американска топола (ревматизъм), черен оман (кости, стави), смърч (стави, ревматизъм), лиственица (стави, тъкани, ревматизъм), жълт кантарион (рани, кожни увреждания), лавандула (кожни увреждания), цвят от лилия (кожни увреждания, старческа кожа), невен (рани), туя (болки в ставите, ревматизъм), планинска арника (рани), лайка (рани, кожни увреждания) и много други.

Как се прави мехлем?

Пригответе необходимите продукти;

Измерете точно нужното количество;

Поставете в стъклен съд течните и твърди съставки;

Загрейте на водна баня, като бъркате непрекъснато;

Добавете лечебните тинктури;

Сипете в бурканче за мехлеми.

                    

Балсам от черен оман

С този балсам се почистват рани и се лекуват леки изгаряния и обриви.

За приготвянето на този балсам за рани са необходими 2-3 пресни листа от черен оман. Накъсайте листата на малки парченца и ги залейте с 1 чаша вряща вода. Оставете да престои 10 минути, после филтрирайте и използвайте, след като изстине.

Мехлем при рак на кожата, хемороиди и псориазис

Мехлема се прави, като смесите по 30 грама от следните билки: черен оман, хвощ, цвят на луличка, пипериче, тетра и очеболец. После към тези билки добавяте и по 50 грама от билките: живовляк, кора на леска, невен, бял равнец и лайка. Размесвате всички вложени билки и към тях добавяте 1 килограм обезсолена, предварително разстопена и гореща свинска мас, 300 грама пчелен восък и 500 милилитра олио. Тази смес от билки и продукти ври 10 минути. След тези 10 минути се маха от огъня и се оставя далеч от него за престой от 10 часа. После отново се връща на котлона, само за да се затопли. Сваля се от него и се прецежда. Готовия мехлем се изсипва в бурканчета или малки кутийки, които смятате, че можете да използвате за съхранението му, пише bilka.info.

При нужда изваждате и намазвате засегнатите места по 4-5 пъти на ден. Този чудодеен мехлем е много подходящ при борбата с рак на кожата, хемороиди и разширени вени. Използва се и за бързото зарастване на счупени кости или трудно зарастващи рани.

Билков мехлем при разширени вени

         
Спасател гел с колоидно сребро, хиалуронова киселина и черен оман и декспантенол, 50гр

Бърза и ефикасна помощ при различни увреждания на повърхността на кожата:

Изключително подходящ за регенерация и грижа за травмирана след бръснене и епилация кожа – стимулира растежа на клетките и ускорява възстановяването й.

При ухапване от насекоми и ужилване от медузи.

При термични и слънчеви изгаряния има локално охлаждащо и успокояващо действие, възпрепятства образуването на мехури.

Активира регенерационните процеси и защитава от вторични инфекции след процедури като пилинг, епилация, лазерна и ултразвукова терапия и др.

Ефективен е под формата на компреси при натъртване, разтежения, хематоми, синини

Гелът е в компактна опаковка, стабилен при високи и ниски температури, не изисква специални условия за съхранение. Удобен за приложение и напълно безопасен. Бързо попива и не оставя мазни петна по кожата и дрехите, което прави употребата му лека и приятна.

Действие: Регенериращите свойства на гел Спасатель® се дължат на включените в състава му хиалуронова киселина, декспантенол и екстракт от Symphytum officinale L. (черен оман, зарасличе). Колоидното сребро добавя мощно противомикробно действие и ускорява заздравяването.


Тинктура от Оман черен (Symphytum officinale)

Концентриран билков екстракт!


100% натурален продукт!


Тинктурата от черен оман се използва за заздравяването на костите.


До 1800 г. тя е била използвана само външно за лечение на порязвания, кожни язви, изгаряния, разширени вени, бронхит и ревматизъм.

Вътрешно и външно,тинктурата от черен оман се използва при лечението на колит, диария,ефективно заздравяване на белези, пъпки, подагра, екзема, псориазис и циреи.

Радредена с дестилирана вода се правят гаргари при кървящи венци, дрезгав глас и инфекции на гърлото.

Прием: При счупвания - 20 капки 3 пъти дневно 30 минути преди храна.


При други оплаквания - 10 - 15 капки 2 пъти дневно 30 минути преди храна.


Още войните на древния Рим са използвали черния оман (Symphitum officinale L.) за лечение на ставите, зарастване на рани и заздравяването на костите.

Растението предпочита влажни места и често може да се види около реки и езера. То съдържа комплекс от биологично активни компоненти. Препарати от корените на черен оман имат силно противовъзпалително, аналгетично и антимикробно действие. Той активно насърчава образуването на нови клетки в увредената тъкан, като ускорява нейното изцеление.

Използването на черен оман

В народната медицина има много рецепти за използване на черен оман, в които се използват за лечение всички части на растението, включително корените. Правят се тинктури, но най-ефективно лечебно действие има мехлемът.

Мехлемът се приготвя по следния начин: вземете смачкан корен на черен оман (за предпочитане пресен) – 5 части, сухи листа от черен оман – 1 част и зехтин за основа (можете да използвате и друго масло за основа) – 2 части. Затоплете мазнината и залейте листата и корените. Така престояват в продължение на 3 часа и след това се филтрира. Мехлемът е готов.

Използвайте го при следните случаи:

Травми, тромбофлебит, разширени вени , напукани пети и болки в костите – втривайте мехлема или сложете на мека памучна тъкан и направете компрес, изолирайте с пергаментова хартия. Тези превръзки са правят всеки ден в продължение на една седмица през нощта. След това се почива 3 дни и се повтаря лечението до оздравяване на мястото.

Ако имате разширени вени, направете не много стегната превръзка за 3 дни, почивка 1 ден и пак 3 дни превръзка. Мехлемът предотвратява развитието на възпаление, оток или натрупване на течност в ставната капсула на повредената става.
По време на прилагането на мехлема се препоръчва да се пие отвара от корените на черен оман: Напълнете в термос 1 чаша вряла вода с 1 супена лъжица сушени смачкани корени, оставете през нощта, на сутринта прецедете и пийте през целия ден няколко пъти.

Тъй като черният оман е богат на силиций, се използва за профилактика и лечение на междупрешленна херния и дегенеративни заболявания на междупрешленните дискове. За целта направете смес от счукани корени и мед в съотношение 1:1, след един ден се приема от сместа по 1 чаена лъжичка сутрин на гладно в продължение на 10 дни. След това 10 дни почивка и после още 2 курса.


ПРИЛАГАЙТЕ КОМПРЕСИ ОТ ЧЕРЕН ОМАН СРЕЩУ НАВЯХВАНИЯ И СЧУПЕНИ КОСТИ

                  


Черният оман е билка, използвана в продължение на много години като традиционно средство за лечение в китайска медицина. Тя съдържа химичен компонент, наречен алантоин, който притежава противовъзпалителни свойства, способстващи за насърчаване на заздравителните процеси при наранявания и благоприятстващи растежа на новите клетки.

Черният оман не бива да се консумира, а в някои страни дори е забранено да се прави отвара на базата на тази билка, но нейното локално приложение, като например налагането на компрес върху засегнатите зони, може да намали възпалението и да насърчи изцелението.

Необходими продукти:

1 литър прясно мляко

100 грама корен от черен оман

Начин на приготвяне:

Старателно измийте черния оман. Нарежете го и го изсипете в тенджера. Към него добавете прясното мляко. Варете продуктите на умерен огън в продължение на 20 минути. След това свалете съда от котлона и го покрийте с капак. Оставете течността да престои за 6 часа, за да може по този начин черният оман да отдели своите активни съставки. Прецедете млякото и го изсипете в друг подходящ съд.

Начин на приложение:

Накиснете памучна кърпа в течността и я поставете върху засегнатата зона. Повтаряйте процедурата на всеки 4 часа в рамките на 6 последователни пъти.

Забележка: Тези компреси не бива да се прилагат върху отворени рани.




Силата на зарасличето (черен оман)

От билката зарасличе (черен оман) може да се прави мехлем и пастет (за вътрешна консумация).
Попаднах на една рецепта освен за мехлем и за пастет за вътрешна консумация. Да си призная в началото много се изненадах, но тъй като съпруга ми си счупи много лошо ръката в областта на раменната кост, му го приложих (тайничко, защото е като едно голямо дете, когато стане въпрос да пие билки). След два месеца, след претърпените операции, костите зараснаха много добре и за едно кратко време той се възстанови удивително бързо за изненада на лекарите. Лекарят, който го лекува остана приятно изненадан, когато разбра, че пие (яде) зарасличето.

Рецепта мехлем:
Събират се около 10 пресни корени от зарастличе, измиват се и се нарязват наситно. След това се запържват в 250 гр свинска мас (чиста), оставят се да пренощуват, а на следващия ден се претопля и се прецеждат през кърпа.
Получената смес се изсипва в чисти и сухи бурканчета или кутийки се слага на съхранение в хладилника.
Прилага се върху рани и при различни костни увреждания (счупвания, изкълчвания и др.)

Рецепта пастет:
Вземат се около 5 пресни листа зарасличе, два - три стръка кервиз, 1 ч. л. горчица (може и от едрата), 3 супени лъжици краве масло, сол на вкус и червен пипер. Листата се измиват и се пасирват (или смилат), добавя се горчицата, солта и червения пипер. Всичко така приготвено се смесва с маслото и се разбива до еднородна смес.
Използва се като подправка в храната!

от "...старите тефтери на дядо..."
Елионора Недялкова

Няма коментари:

Публикуване на коментар