Последователи

понеделник, 29 януари 2018 г.

МИСЛИ ФОРМИ 119/Египет

               


Няма на света по-велико и по-героично нещо от българите. Днес ние се гордеем, че сме героични наследници на онези героични българи, благодарение на които тук е имало
ДВА ВЕКА ВИЗАНТИЙСКО,
ПЕТ ВЕК ОСМАНСКО,
ПОЛОВИН ВЕК СЪВЕТСКО И
ЧЕТВЪРТ ВЕК МАФИОТСКО господство.
Седем века и половина ....
Ние, разбира се, сме велик, героичен и храбър народ и можем да бъдем щастливи поданици НА ОЩЕ ПО-СВИРЕПИ УПРАВЛЯВАЩИ
поне още два пъти по толкова време!!!

Янко Николов Янков

           



Не трябва ли разумът да бъде открит за мъдрост, тъй както пирамидите са отворени за звездите? Алистър Кроули





След произнасянето на своята реч на Световния икономически форум в Давос, президентът на САЩ Доналд Тръмп обядва с подбрани гости.

Заедно с държавния секретар Рекс Тилърсън, той покани 14 бизнесмени и един министър председател - от родната му страна - за да сподели с тях намеренията си до края на мандата.

Ето и гостите на Тръмп:

1. Бой Чен Ум, фром Банкястан, Булгаристан,.. Биг Пейзан( Жарг. Пренебр. Селянин, селяндур, провинциалист.)
2. Джо Кезер, "Сименс", Германия 
3. Хенрих Хайзингер, "Тисен-Круп", Германия 
4. Елдър Саетър, "Статойл", Норвегия 
5. Улф Шнайдер, "Нестле", Швейцария 
6. Васант Нарасимхан, "Новартис", Швейцария 
7. Марк Такър, HSBC, Великобритания 
8. Патрик Пуяне, "Тотал", Франция 
9. Карлос Брито "ИнБев", Белгия 
10. Раджив Сури, "Нокия", Финландия 
11. Пунит Ренжен, "Делойт", Великобритания 
12. Мартин Лундстед, "Волво", Швеция 
13. Вернер Бауман, "Байер", Германия 
14. Бил Макдърмот, САП, Германия 
15. Улрих Шписхофер, "АБВ Груп", Швейцария


"Спомняш ли си кой си, преди светът да ти каже кой си ти?

- Чарлз Буковски



"Ако повечето от нас останат невежи за себе си, това е така, защото самоосъзнаването е болезнено и ние предпочитаме удоволствията на илюзията." ~ Aldous Huxley



"През деня няма нужда от светлина и ако не знаеш, че е нощ, няма да запалиш нито една светлина, нито ще има светлина за теб, освен ако не си пострадал от ужаса на мрака". ~ Карл Юнг



"Душата, която вижда красотата, понякога може да ходи сама." ~ Йохан Волфганг фон Гьоте


"Древната Мъдрост ни казва, че има само една религия и че нейното семе е било засадено в душите на нещата с началото на света." ~ Manly P. Hall


"Важното е не, че хората те обичат, а че ти обичаш." -Sadhguru





"Станете река и след това нищо не е необходимо. Това е, което "тайната на златното цвете" казва: постигане на бездействие чрез действие, постигане на усилие чрез усилия. Но първо идва усилието, действието - то ще те стопи - и тогава реката започне да тече. В този поток тя стига до океана. - Ошо


"Being must be felt. It cannot be taught." -Eckhart Tolle "

Трябва да бъде усещано. Не трябва да се учи." Екхарт Толе


Първо, придобийте контрол над тялото и всичките му органи. След това контролирайте ума. Постигнете еднозначност. Тогава хармонията на небето ще слезе и ще живее във вас. Вие ще бъдете излъчвани от Живота. Ще почивате в Тао. -Chuang Tzu


Запознайте се с този преходен свят, без да се хващате/привързвате и да се страхувате, да се доверявате на разгръщането на живота и да придобивате веселие ... Тези, които реализират себе си, са винаги удовлетворени. Като намериха източника на радост и изпълнение, те вече не търсят щастие от външния свят. Те нямат нищо, което да печелят или губят с каквото и да е действие; Нито хората, нито нещата могат да окажат влияние върху тях. ~ Бхагавад - Гита

Уаджет. Окото на Хор и Окото на Ра


          
Един от символите, които буквално пронизват цялата митология и история на Египет и които имат отношение към много богове и фараони, е Уаджет в двете му основни проявления – Окото на Ра и Окото на Хор.

Окото на Ра
         
Окото на Ра, или Слънчевото Око, е олицетворявало могъщество и власт, огън и светлина, бдителност и бързина на реакцията и е било способно да изгори всеки враг. То обикновено е изобразявано във форма на кобра (урей), често крилато (очевидно в чест на богинята Нехбет), понякога със слънчев диск.

Слънчевото Око се отъждествявало с Уаджет (една от малкото богини, чиято змийска природа не предизвиква съмнения), Нехбет, Маат, Хатхор и с всички богини, изобразявани във вид на лъвици: Тефнут, Сохмет, Мехит и други.

               


Като първообраз на урей пазител на Ра, Уаджет често е представян във вид на изригващ пламък и отрова на първичната змия – слънчево око, изгарящо с огъня си своите врагове. В основата на изображението урей, според някои данни, лежи южноегипетската кобра – гая, според други – аспида.


Уреят се явявал символ на царското величие, силите на живота и смъртта, способността да се управлява и да се унищожават враговете на Ра. Той бил неотменна част от прическата на фараоните във вид на вертикална змия на челото, носена на диадема, а от Средното царство – на корона. Короната на Амон била увенчана с два урея.

Изображения на урей в качеството на защитен знак са включвани в скулптурния декор на сградите (корниз в ансамбъла на пирамидата на фараон Джосер в Сакхара, 2650 пр.н.е. и др.), изображения в гробници, рисунки в „Книгата на мъртвите“ и т.н.

Те също са представени широко в архитектурата на някои европейски градове.

В прединастичната епоха Египет е включвал две враждуващи области – Горна и Долна (по течението на Нил). След тяхното обединение около 2900 г. пр.н.е. от фараон Менес (или Нармер) страната продължавала административно да се дели на Горен и Долен Египет и официално се наричала „Двете земи“.

Тези реални исторически събития са намерили отражение в множество митове, според които Египет от самото начало на света е включвал две части, всяка от които си имала своя богиня покровителка.

Южната част на страната се намирала под покровителството на Нехбет – богиня в облика на лешояд, Северната – под покровителството на кобрата Уаджет. Нехбет и Уаджет се смятали за дъщери на Ра и неговото Око.




egyptianmythology.org

Боговете и фараоните, под чиято власт се намирал Египет, носели „обединената корона на Двете земи“ – короната Пшент. Тя представлявала съединение на короните на Горен и Долен Египет в едно цяло и символизирала обединението на страната и властта над нея.

На Пшенст изобразявали урей, рядко – два урея, един във вид на кобра и друг във вид на лешояд; понякога свързани папирус и лотос (емблеми на Долен и Горен Египет). Рядко като символи на обединените земи били изобразявани две кобри, увенчани с червена и бяла корона.

Върховните божества носели и короната Атеф, с две високи пера, обикновено със син (небесен) цвят – символ на божество и величие. В короната Атеф винаги се изобразявал Амон.

Окото на Хор

Окото на Хор, наричано още Атшет, или Всевиждащото, както и Окото на изцелението, олицетворявало съкровената мъдрост и зрението на душата (ясновидство). То е изпълнявало защитна функция и е символизирало изцеление и възкресение след смъртта.

Както гласи „Книгата на мъртвите“, „Окото на Хор награждава с вечен живот; и то ме защитава дори когато е затворено“.

Окото на Хор е изобразявано във вид на око с вежда и спирала под тях, която някои изследователи интерпретират като символ на енергията и вечното движение.

Амулети, отблъскващи злото, във вид на Окото на Хор, са носили много египтяни – от фараони до обикновени хора. Те са поставяни в погребалните пелени на мумиите и починалите, отъждествявани с Озирис, сякаш възкръсвали в Задгробното царство.

                    


Дясното око на Хор или Окото на Ра на древноегипетска златна пластина.

Според някои изследователи Окото на Хор се отъждествявало както с лявото соколово око на Хор – Луната, която „възкръсва“ на небето всеки месец, така и с дясното му око – Слънцето, което, „умирайки“ вечер на запад, на сутринта неизменно се „ражда“ на изток. Според други то е съответствало само на лявото око на Хор – Луната, докато дясното Око на Ра представлявало Слънцето. В този случай изображенията им били еднакви (във вид на очи).
         



Окото на Хор, „поддържано“ от Нехбет – ястреб (вляво) и Уаджед – змия (вдясно).

Съществува също така мнение, че Окото на Хор (едно или две) е окото на Ра (едно или две), което Изида дала на своя син. То се свързвало с тайното име на Ра. Според една легенда Изида нашепвала по този повод на Хор следните думи: „Сега той [Ра] ще ми даде своите очи.“ През целия Династичен период в гробниците, на саркофазите и други погребални атрибути са изобразявани „две очи“ Уаджет. Такива също са изобразявани на носа на лодките, за да не се отклоняват от курса.

Доста често Окото на Хор се намирало в съчетание с един или два урея кобри, луна, слънчев диск или са изобразявани (едно или две – дясно и ляво око на Хор) между Уаджет и Нехбет, които го държали в своите нокти, опашка или крила.

http://megavselena.bg/

               

"Знанието е сила", заявява египтянинът, но знанието в притежание на такива, които все още не са овладели животинската душа, е опасно. ~ Манли П. Хол (The Alling Eye Eye Volume 5, 1931, p.10)





“Организираното общество е огромна, мошеническа игра. В него имаше много нещастници по наследство — мъже и жени, които не са достатъчно безпомощни, за да бъдат затворени в приюти, но и силите им едва стигат, за да секат дърва и носят вода. После идват глупаците, които се отнасят към мошеническата игра сериозно, с респект и уважение. Те са лесна плячка за другите, които ясно виждат и съзнават, че това е огромна мошеническа игра.

Полезният труд е източник на всички богатства. Все едно дали продуктът е чувал картофи, роял или седем местен автомобил, той се появява на бял свят в резултат на извършен труд. Мошеническата игра започва при разпределението на благата, след като трудът ги е вече произвел. Никога не бе виждал мазолестите чеда на труда да притежават автомобили или рояли. Това се обяснява с мошеническата игра. Десетки хиляди, стотици хиляди хора не спяха по цели нощи, за да измислят как да се наврат между работниците и благата, които те произвеждат. Тези хора бяха бизнесмените. Като се измъкват между работника и създадените от него произведения, те извличат облаги за себе си. Размерът па облагите не се определя от някакво правило за равенство, я от силата и подлостта на тези хора."

Джек Лондон, Сияйна зора


от Maya Devi Dasi


         


„АкоЛегендата за Израил и Исав е макет на реалното устройството на света - хермафродити и гои.

Израил избива и разпръсква Исав. Следователно хермафродитите трябва да избиват и разпръскват гоите.

В Израил има спойка и глобални лидери на Рода на левитите. В света също трябва да е така и се прилага този модел.

           



И макар хермафродитите да са няколко родови клона, левитите ги събират в народ, за да не се изобличат пред неведущите.

Хермафродити извън "избрания народ" също могат да стават водещи световни фигури. Техните синове могат да влязат сред "левитите" чрез юдейски майки и псевдоюдейски родословия. Днешният Израел е базиран на идеологически сбор от разпръснати по света хермафродити, а не потомци на конкретна историческа личност, населявала Палестина.


            


Относно патакламата за Инстамбулската конвенция;

Асиметрични сценки; Инсценира се конфликт прикривайки нещо по-голямо.

Григор Лилов:" Подмяна на проблемите. Вместо обществото да се концентрира върху бедността, корупцията, мафиотизацията, липсата на реформи елитът насочва вниманието му встрани от тях. Затова е цялата шумотевица. При това ГЕРБ сам организира и провокира ситуацията, а БСП го подпря с едно мощно рамо за операцията."


           

              







"Вие самият сте учителят и ученикът, вие сте Учителят, вие сте гуру, вие сте водачът, вие сте всичко, а да разберете е да трансформирате това, което е". ~ Джиду Кришнамурти



Ако църквата му не може да му предложи нищо по-окуражаващо от огъня на ада, средностатистическият човек може да бъде опростен, ако се опита да изработи по-добра съдба - без да се възползва от духовенството. ~ Манли П. Хол (The Alling Eye Eye Volume 5, 1931, p.150)







"Под слънцето всяка религия се ражда, расте, развива, умножава в много секти и умира, така винаги е била и ще бъде винаги." Религиозните принципи никога не умират, религиозните форми могат да умрат, но религиозните принципи, с други думи, вечните ценности никога не могат да умрат, продължават, носени са с нови форми. " -Samael Aun Weor, Революция на диалектиката



Мъдростта не е заразна. Мъдростта, която мъдрецът се опитва да комуникира, винаги звучи глупаво ... Знание може да бъде комуникирано, но не и мъдрост. Човек може да я намери, да живее, да прави чудеса през нея, но човекът не може да комуникира и да я преподава. --- Херман Хесе 🔥


Air Elemental

Светът все още не е подготвен да разбере философията на окултните науки. Нека първо да се уверят, че съществуват същества в невидим свят, независимо дали са "духове" на мъртвите или Елементали; и че има скрити сили в човека, които са способни да направят негов Бог на земята. ⸺ E. П. Блаватскa




Water elemental




"Лотовото цвете, свещено за Буда и Озирис, има пет венчелистчета, които символизират четирите крайника и главата; петте сетива; петте цифри; и като пирамидата, четирите части на компаса и зенита.

Валафрид Щрабо (809-849 г.)



Има само Един, който ражда двама, а след това Три. Това се изразява в хиндуистката Триурти или Тринити/Троицата на Брахма, творецът Вишну и Храмът на разрушителя. В Египет виждаме много триади, които отразяват това понятие.


Озирис е свързан и с Джед стълба , който е неговият гръбнак и оста на Земята. Като вертикален символ, Джед показва пътя към и от небето и земята, духа и материята, както и собственото ни изживяване за небето и ада.



В популярния мит за Озирис, Neter, Set, символизиращ залеза, ревнува брат си и се готви да го убие. Той в крайна сметка съкращава тялото на брат си в 42 парчета (или 14 по-късно ) и разпръсва парчетата в целия Хемит. 

Това се случва, когато слънцето залязва в цикъла на деня и попадаме в скрития цикъл на Амун / Амин. 42-те парчета представляват Ноеми или разделения на египетската земя и оригиналните 42 племена. Така се описва какво се случва, когато съзнанието пада и вече не можем да комуникираме без използването на писмени и устни езици. Сърцата и умовете ни вече не вибрират в унисон и можем да бъдем манипулирани чрез контролни програми.


Пътуването на Озирис го отвежда в процеса на смъртта, раждането и прераждането, докато се изправя пред предизвикателствата на Дуата (дуалността), подземния свят на нощния цикъл . Това е истинското алхимическо пътешествие, което предприемаме, докато пресъздаваме съзвездията, представляващи векове или етапи на съзнанието. Тази свещена спирала (дух) на раждането и прераждането, която дава определение за време и пространство , показана на снимката по-горе, е също така "земята на Озирис", и изобразява алхимията на човечеството, мигриращо през вечни цикли. Тази синусоида се върти в двете посоки, създавайки вихър на дъха, в който съзнанието се преживява. В Лъвската порта, сърцето, управлявано от Слънцето и Лъв, ние най-накрая трансмутираме нашите поляризации и изживяваме единството на съзнанието.


В Ком Омбо, в Египет, където се намират храмовете на Птолемеите, посветени на Собек и Хор, можете да намерите изображението по-горе. Само символиката, отразяваща Водолея, липсва поради щети. Уингед Маат, който се намира на върха на светилище в центъра, представлява перфектното равновесие, което се постига чрез резонанса на полярността, както е означено от светилището, оградено от "уши" ( където получаваме популярната фраза: "стените имат уши" ). Двете очи на Хор, символизиращи Слънцето и Луната, показани на самия връх между "цялото видение на РА" и Слънчевия лъв, се обединяват, когато достигнем това състояние на Гнозис ... или знание. Бикът (Лука) представлява Земята и епохата на Телец , когато попадаме в материята или ни държат като заложници във физическа форма; водачът на Водолея (Матей) е Въздух и символизира, когато станем господари на тайните на водата ... или потока на магнитната форма на вълната; Орелът (Йоан) на епохата на Скорпион е Вода и означава, когато печелим крилата си в "Новата зора" (символизирана и от крилатния скараб), когато слънцето / синът се издига на HORizon като метафоричния HORus, която се издига; и лъвът на епохата на Лео управляван от Огненото Слънце, отбелязва нашата Златна епоха, когато съзнанието достигне своя връх и когато получаваме възможност да станем етерични Shape-Shifters (петият елемент), вече не се задържаме като заложници от физически контейнери , Не е погрешно, че повечето от световните религии датират началото на цивилизацията преди около 6000 години, когато влязохме в епохата на Телец и се потопихме в Нощния цикъл на съзнанието. Ние сме метафорично засадени в тъмната земя и тъй както бръмбарът скарабей поставя яйцата в торбичката по време на този етап, ние започваме като "семена на съзнанието" и се впускаме в Пътуването на героя, дефинирано от митовете на Озирис и илюстрирано в Таро, което има своите корени в древен Египет.



В египетската митология светът почива върху божествената змия, Нехеббу-Кау. Червената корона на Горния Египет и бялата корона на Долния Египет на изображението по-горе се отнасят до полярността на съзнанието, която съществува в долния, нощен цикъл. Цикли спирали в двете посоки. Хорус презира тази змия, за да лети в светлината.


Гаруда е известен като естественият враг на змиите, синусовата вълна или космическата змия от долния нощен цикъл. Хорус, тъй както Харкократ , "хлапето Хор", често се излага на крокодили и държи в ръцете си както змии, така и скорпиони (всички символи на долната земна обвързана действителност), като опитомил или преобразувал вътрешната си сянка.



Тази синусоидална вълна е оформена като първото дъхче от морето на първоначалните води или непроявения потенциал на съзнанието. В Египет това се отразява в митологията на Нетер, Атум, Атом, който създава двойния Нетер, или близнаците, Шу и Тефну от неговата слюнка, или алтернативно, от своите моряци.

http://www.khemitology.com/category/articles/

Няма коментари:

Публикуване на коментар