Последователи

неделя, 15 октомври 2017 г.

Алистър Кроули – Биография


Алистър Кроули – Биография



Алистър Кроули (12 .10.1875 -1.12.1947) ,роден като Едуард Александър Кроули и известен още като Брат Пердурабо и Великият Звяр е бил влиятелен английски окултист,астролог, мистик и церемониален маг ,отговорен за създаването на философията на Телема. Той е бил успешен в различни други области като алпинизъм, шах и поезия. Според някои непотвърдени данни е бил и шпионин на британското правителство. В ролята си на създател на Телемитския път ,той е бил виждан от мнозина като пророк на Новия Еон на египетския бог Хор в ранните години на 20ти век.

Роден в богато семейство на хора от висока класа,като млад мъж той е станал влиятелен член на езотеричният Херметичен Орден на Златната зора и се е сприятелил с неговият лидер Самуел Лидъл Макгрегър Мадърс.В последствие той попада под въздействието на своят Свещен Ангел Хранител,когото той нарича Айвас. И когато пребивава в Египет през 1904 година ,той получава текст,известен като Книга на Закона,въз основа на която създава своята мистична система,известна като Телема. Той дори създава свое езотерично общество,известно като Аструм Аргентум,а по-късно по ред обстоятелства попада във О.Т.О(Ордена на Темплиерите от Ориента) и става негов лидер. В Кефалу той създава окултна комуна ,известна като Абатството на Телема ,която той е управлявал от 1920 до 1923.След като е напуснал Кефалу,той се връща в Британия ,където е развивал Телема до своята смърт.

Кроули е смеел да критикува открито и остро „моралните и религиозните норми на своето време“ .Той е бил свободомислещ ,базирайки се на основното правило на своята мистична система “ Прави каквото Волята ти повелява“.Това го е направило едновременно много известен и също така много отхвърлян и презиран от популярната преса .Обявили са го за „най-греховният човек на света“.

Кроули останал влиятелна фигура и е смятан от огромен брой хора за най-влиятелният окултист на всички времена.През 2002 година ,ВВС прави анкета ,от която изводът е шокиращ :той е 73тият най-велик британец на всички времена! Бележки към Кроули могат да се намерят от редица писатели ,музиканти и филмови продуценти,той е бил също цитиран като ключова фигура в много езотерични групи,всред които ще бъдат Джими Пейдж ,Кенет Грант ,Джак Парсънс ,Джералд Гарднър и Осман Спеър.

Ранни години 1875–1894

Кроули е роден малко преди полунищ на 12.10.1875 година. Неговият баща е бил инженер ,а майката е родом от Девоншир – Съмърсет. Тъй като е бил особено дете,майка му го е наричала „Звярът“ ,имайки предвид под това прозвище Антихристът от Откровението на Йоан ,поради което Кроули е изпитвал презрение към нея. Баща му е бил Квакер и свещеник в християнската деноминация Братството от Полимот. С него Кроули е поддържал добри отношения – него той описва като „герой и приятел“.Учил е няколко години в Кебридж ,след това продължава в Колежа Малвърн и Училището Тонбридж.Когато баща му умира от рак, Кроули наследява цялото семейно имущество.

Университет 1895–1897



В Кембридж ,Кроули изучава философия ,но малко по-късно с подкрепата и одобрението на неговият учител,той започва да изучава английска литература.През свободното си време се е занимавал много активно с алпинизъм.Друго негово хоби е била поезията и е писал много поеми и стихове.В разгара на неговите студентски години, той е водил и бурен сексуален живот.

Първото си мистично преживяване той е имал през 1896.Тогава започва да чете книги за окултизма и мистицизма и също така други негови любими теми са алхимията и магията.

Златната Зора 1898–1899

През 1898 Кроули пребивава в Швейцария ,където се запознава с алхимикът Юлиан Бейкър.Бейкър запознава Кроули със Джордж Сесил Джоунс , който е член на Херметичният Орден на Златната зора,където Кроули приема инициация и получава своето магическо име Брат Пердурабо,което в буквален превод означава „ще издържа до край“.Алън Бенет е негов учител и наставник в тази традиция и го запознава с церемониалната магия.

Масон 33та степен в Мексико 1904



Докато е пребивавал в Мексико, Кроули е станал член на Старият и Приет Шотландски ритуал и дори е бил достигнал 33та степен.

Ordo Templi Orientis 1912–1913



Създадено е миналия век от няколко видни немски индустриалци и масони-Карл Келнер,Теодор Ройс и др. Теодор Ройс е бил последовател също така на възродената ложа на Баварските Илюминати.Интересен и значим факт за отбелязване е,че швейцарският психиатър ,основател на видната школа по аналитична психология Карл Юнг е бил член на швейцарското О.Т.О.

Целта им е била да създадат магически орден,базиран на най-високите масонски степени на Обредите на Мемфис и Мизраим,които да …“учат на розенкройцерските доктрини на Херметичното Братство на Светлината“.Или с други думи още един вариант на Херметичния орден на Златната Зора,създадена от Макгрегър Мадърз и Уин Уескот.

Но всичко се променя до появата на Алистър Кроули. До момента той е бил член на Херметичния Орден на Златната Зора,но напуска,защото изпада в конфликтс членовете му,заради неговите магически сексуални практики.Започва да публикува собствените си трудове и на тях се натъкват Келнер и Ройс.До този момент членовете на ОТО и Кроули не са имали никакъв контакт.

Ройс и Келнер виждат в неговите трудове най-ревниво пазените тайни на ОТО ордена,а и доста от масон ските символи,които „не е трябвало да виждат бялсвят“.Решават,че някой ги шпионира,едва ли не и започва да издава тайните.Но колко странно е било, като са разбрали,че Кроули не е имал нищо общо с тях и всъщност е публикувал „своите прозрения“.

Та те нямали избор,освен да го поканят.И така ОТО се превръща в „един орден създаден през Стария Еон,но приема и развива идеите на Новия“.

Степените на израстването в ОТО са подобни на масонството.По един илидруг начин те са си останали свързани.Докато във средите на масонството жени не се приемат,то във парамасонските ордени (като Източна Звезда например)това не е така.Такъв е и случаят с ОТО.

Египет и Книга на Закона 1904



През 1904г Кроули и неговата жена Роза пребивават в Египет под псевдонимите Принц и Принцеса Шиноа Кан.Там Роза забременяла и един ден изпада в транс,като получава послание за Кроули : „те те очакват“.Но нямала идея кои са „те“. Тогава ,Кроули се обръща с молба към египетският бог Тот да разкрие мистерията:това е бил египетският бог Хор .След това Роза го отвежда в музея в Кайро ,където виждат Стелата на Анкх -еф -ен -Хонсу. Учудващо,но нейният номер по ред бил 666, същият,който в Откровението на Йоан се приписва на Звяра.


В Египет, незнайно как, получава разрешение да прекара нощта с жена си в камерата на Голямата пирамида в Гиза, а впоследствие извършва ритуал, по време на който твърди, че е успял да се свърже със своя Ангел Хранител, който му се разкрива с името Айвас (Aiwass) и му продиктува Книгата на Закона.
Според собствените му думи, съпругата му го води в музей в Кайро, където му показанадгробен камък от седми век пр.н.е. известен като Анкх-еф-ен -Хонсу (който ще бъде по-късно почитан като Камъкът на Откровението). Номерът на експоната е 666, същият като номера на звяра в Книгата на Откровението.

По време на престоя им в Египет, Кроули и Роуз извършват магически ритуал, по време на който той твърди, че е получил съобщение от същество, наречено Айвас – земен наместник на Хор. В резултат на тази комуникация, Кроули написва Книга на Закона – мистичен текст, който той смята, че ще направи революция в бъдещето на човечеството.

Това обособява началото на нова епоха, в която Кроули става свещеник–принц на нова религия в Ерата на Хор. Неговата роля беше да формулира връзка между човечеството и „слънчево-духовната сила, по време на която божеството Хор ще управлява през следващите две хиляди години, насочвайки еволюцията на съзнанието на тази планета. (…)

Посланието от Айвас, кокто Кроули твърди, че е собственият му ангел-пазител, го убеждава, че мисията му в живота е направи духовен преврат, извеждайки човечеството от Ерата наОзирис и отстранявайки умиращия придатък – християнската вяра. Целта е върху нейните руини да се изгради нора религия, основана на философията на Телема (от гръцки „воля“).

Последователи и просветени описват Книгата на Закона като „наръчник за окултни формули от космическа величина„, някои открито изразени, а други, някои забулени в най-сложната мрежа от кабалистични шифри някога вплетени в един текст. „Нищо от това не е просто „автоматично писане“, каза Кроули, но ясно и конректно съобщение от съзнанието на сила със свръхчовешки знания и способности „, един от най-реално скрити майстори, които след това ще се проявят към него.“ един от истинските творители, който в последтсвие ще му се яви.“Според протежето на Кроули Кенет Грант, всеки, притежаващ способността за разбиранена езика на символите „ще бъде пленен от точността на резюмето на духа на ерата„.С другидуми, по същия начин, по който Библията управлявала Западната цивилизация през последните две хилядолетия, на Телем ще се основа духа на следващите две хилядолетия.
В Ерата на Хор дуалистичния подход към религията, ще бъде преодолян чрезпремахването на настоящата идея за Бог като външна за себе си. Човек и Бог ще бъдатобединени. Хората вече няма да се покланят на Бога като външен фактор, както при Паганизма или Християнството, а той ще бъде възприеман като състояние на съзнанието, отъждествявайки самоличността си с тази на Бога. Новата Ера на Хор ще бъде изградена на базата на обединението на мъжката и женска полярност, щевключва магическото използването на сперма и екстаз, завършващо с апотеоз наматерията – в реализацията на старата гностическа идея, че материята не е двойна, но едно с Духа – символизирана от двуполовия Барфомет на Тамплиерите иИлюминатите.




/
Книгата на Закона става основа на Телем, която се основава на три основни постулата:


<p
1.Прави каквото ти е воля- това е целостта на Закона;

2.Любовта е законът, любов по своя воля;

3.Всеки мъж и всяка жена е една звезда.


Смята се, че постулата „Прави каквото искаш“ е в основата на широкостановилия се през 21ви век индивидуализъм и преследване на егоистичния стремежза незабавно удовлетворение и удоволствие. Въпреки това, посветени на философията, не са съгласни с това описание, тъй като смятат, че е небходимо тълкувание на метафизично ниво.Телем е гръцка дума за „Воля“. Основната цел на тази философия е реализацията на нечияволя, описана като „висше призвание“ или цел в живота, независимо от етични или моралнибариери.

Няма „стандарти на правилно“. Етиката е глупост. Всяка звезда трябва да върви по своя собствена орбита. Да вървят по дяволите с „моралните си принципи“; няма такованещо.



Кроули включи тези учения в новосъздаденото си общество Орден на Сребърната Звезда(Argenteum Astrum или Silver Star), чиято магическа цел целеше да бъде наследник наразпадналия се Херметичен орден на Златната зора. За да се генерира интерес къмфилософията си, Кроули публикува Затъмнение – Журнал на Научния Илюминизъм (термин,взаимстван от Адам Вайсхаупт и неговият Орден на Илюминатите), където той разкриваезотерични ритуали и техники. Неговата по-късна творба, озаглавена Книга на Лъжитепривлича вниманието на ръководителя на Орден на Източния Храм или Ordo Templi Orienti(ОТО) Теодор Ройс, който веднага го посвещава и ръкополага като Велик Магистър.Посочената причина за тази оказана ‘чест’ са задълбочените му познания за сексуалнатамагия.

https://occultknowledge.wordpress.com/2014/11/15/
Дните 8,9,10 Април 1904 година се смятат за свещени от всички Телемити ,защото тогава е получена Книга на Закона,тогава е била продиктувана на Кроули от „служител на господаря Херу-Ра-Ха“ ,представил се за Хор-Паар-Крат.

Нейните върховни принципи са „Прави каквото ти е Воля,това е целият Закон“ , както и „Любов е Закона, Любов по своя Воля“. Книгата на Закона става основа на всички трудове на Кроули. „Прави каквото ти е Воля“ съвсем не значи „прави каквото ти харесва“. Тук акцентът пада върху самоосъществяването, откриването на истинската воля на индивида и нейното реализиране.Тази индивидуална Воля е нещо,което трябва да се преоткрие ,да се изчистят наслояванията ,илюзиите , патологичните наслагвания на социума върху съзнанието на индивида, както и капаните на това,което ние днес бихме нарекли Матрицата.Истинската Воля на индивида е проява на Волята на Колективната Вселенска душа,която Кроули представя като Нуит , египетската Богиня на Нощта и Звездите. Нещо повече – гръцките думи AGAPE и THELEMA имат една и съща нумерична стойност : 93. Това число означава връзката между Любовта ,като проява на единството на всички неща във Вселената(а не като проява на човешки сантимент) и индивидуалната Воля. Ненапразно в Книгата на Закона се казва „Прави каквото Волята ти повелява…и никой не ще възрази“.Ако човек следва своята Истинска Воля,то тя винаги ще е в хармония с Цялото. Това е причината и Кроули да акцентира толкова много на магическото развитие,защото магията се явява катализатор на реализацията на личната Воля,катализатор на самоосъществяването.

Китай 1905 – 1906



Тогава Кроули осъществява един истински подвиг -той успява да изкачи връх К2 или Еверест.Кроули тогава интензивно се занимава с Гоетия и ежедневно извършва ритуали,целящи постигането на Великото дело на магията и алхимията -връзката със свещеният ангел хранител.По-късно в своя живот той ще изпълни всички магически операции ,касаещи Свещената магия на Абрамелин в тази насока при това успешно.


Орденът на Сребърната звезда



През 1907 г.  Алистър Кроули основава собствен магически орден, наречен Орденът на Сребърната звезда (Argentium Astrum), съкратено – А.А.. Северната звезда в името му е Сириус. Към нея той се отнасял с тайни термини и през целия си живот и цялата му философия е била под влиянието и в пълен синхрон на въздействието на окултните разбирания за звездата.

В началото на своето посвещение на окултните общества той бил фримасон, а по-късно е членувал в различни подобни организации и общества, и си спечелил името Великият Звяр. На възраст 24 г. Кроули е бил изгонен от организация, в която членувал – Орден Златна зора, а в по-късните години неговите съмишленици считали, че владее и си служи с черна магия. Той често изтъква Сириус като източник на магически сили в своите книги.

Алистър Кроули е бил уверен, че най-ярката звезда държи ключа за египетските мистерии, това убеждение се засилвало през годините и Сириус бил в основата на неговите проучвания. Неговият последовател Кенет Грант в своите противоречиви разбирания е открил енергийния поток наречен Сириус-Сет, който е приет за извънземно измерение, което свързва Сириус, нашата планета Земя и Сет, египетския бог на хаоса в древен Египет, по-късно имащ смисъл на Сатаната.

             



Кроули пише, че Сет отваря вратите на съзнанието за лъчите на Сириус, неумиращия бог. Всяка философия на окултизма описва звездата Сириус по различни начини, но се вярва, че тя е извор на някаква скрита мощ и люлка на човешкото знание. Дори и в наши дни много хора вярват, че има силна връзка между звездата и нашата Земя. Съвременната литература е повлияна силно от окултизма и се намира често пъти връзка със Сириус.

За точен исторически преглед не само на връзките между Сириус и древните окултни учения, но и на присъщите отношения между тази звездна система и Сотис или Set-An (Сатана), ние трябва да разгледаме работата на Кенет Грант. Странното е, че въпреки факта, че е широко разпространен този факт, не се знае кой е направил връзката между бързо възникващите митове за Сириус и класическата апокалиптична есхатология:

„Единственото място в писанията на Кроули, където той дава смисъла на инициалите А.“. А. „. е в магическото си описание (Чефалу, 1921), където те се появяват като ACTHP APLOC. Това е една гръко-коптска форма на Argenteum Astrum (Сребърната звезда). Все пак това е истинският окултен ключ към естеството на символа, което не се изразява с правилната латинска версия на името. Argos произлиза от арг или Arca, на съзидателната женска сила символизирана от Луната, на утробата, на утробо-образна argha използвана в мистериите, синоним пък на небесната царица Arghya (санскрит) е чашата на възлиянието: Aster Argos е лунната или „сребърната“ звезда.

Лунният компонент е представен от окото на Изида и е звездата Сириус, на звездата куче (Set или Сатана). Сребърната звезда по този начин е в реда на окото на Set, „Звезда зад Слънцето“, представлявана астрономически от звездата на Изида, която е Сотис (Сириус).

                    

Снимка на НАСА на звездата Сириус А и на Сириус Б


Звездата Сириус заема почетно място в мистицизма и символиката на тайните общества

Сириус е най-ярката звезда на нашето звездно небе и е част от звездите на съзвездието Голямо куче. Тя се води като звезда алфа от съзвездието – Alpha Canis Majoris, а нейната звездна величина е –1,46 и е почти 2 пъти по-ярка от Канопус, също една от най-ярките звезди, следващата след Сириус по яркост.

Разгледана с телескоп се разкрива, че Сириус е двойна звезда. Едната главна звезда е наречена Сириус А, а втората е бяло джудже, която съпровожда главната и е наречена Сириус Б. Разстоянието от Сириус до Слънцето е 8,6 светлинни години. Той е 25 пъти по-ярък от нашата звезда, около 2 пъти по-масивен от нея и се вижда ярко, защото е близо до нас. Други звезди са по-ярки от него, но са по-надалече и затова не се виждат с толкова силна светлина на нашия небосклон. Такива са Ригел и Канопус.
Сириус е наречен също и „Кучешка звезда”, защото принадлежи на съзвездието Голямо куче. За него се говори в много митове и легенди и е важен за моряците, които се ориентират по звездите. Приливът на река Нил е свързан с времето на изгряването на Сириус, а също и с „кучешките дни” през лятото в древна Гърция.

Съзвездието, от което Сириус е главната звезда някога е било кръстено на феникса (това съзвездие вероятно съответства на комплекса от звезди, сега известни като Cygnus и Aquila). Това е тайното име на Бафомет (Crowley) като глава на ОТО (на Ordo Templi Orientis или Ордена на Храма на Изтока, наречен така, защото на изток е мястото на изгрева. То се отнася обаче не за физическото слънце, а за окото на Сет). Кроули знаел, че формата на този бог (Бафомет) е птица, която е емблема ма Сет-Ан или Сотик, или имаща смисъл на Сатана. Емблемата на тази птица – Бафомет достига господство в момента на изгрева на Сириус.

Сириус е звездата куче, което е съкращение в зороастрийските традиции и има смисъл на дух на мъдрост. Той се свързва в някои книги с езическия бог Велзевул и с отнасянето на извънземни висши интелекти, които се намесват многократно на Земята, за да ускорят еволюцията тук. Но, разбира се, това е само една хипотеза приемана предимно от окултисти.

От краткия преглед на мистичната връзка на Сириус с Ордена на Сребърната звезда и с други тайни и окултни общества става ясно, че на едно небесно светило се отдава магически и всякакъв друг смисъл и значения и даже се свързва с есхатологичните (за края на света) тълкувания за нашето време. От друга страна за връзката наречена Сириус-Сет ясно се казва, че Сет или Сатана, отваря съзнанието на хората за лъчите на Сириус.

http://www.chudesa.net/

САЩ 1914 -1918


Aleister Crowley Baphomet Ordo Templi Orientis O.T.O.

През този период Кроули активно развива структурата на О.Т.О и дава голям тласък на ордена.

Краят на Кроули



Кроули умира на 1.12.1947 година в Недъруд на 72 годишна възраст.Има две версии за това,как е починал.Едната е,че той е загинал в бедност и мизерия, зависим от хероин в един английски хотел.

Но според други негови биографи, това е много далеч от истината.В последните си дни Кроули прекарва живота си като богат английски джентълмен, в най-изисканите клубове и в последните си години е ненадминат шахматист.

Дълбоко мразен от едни и боготворен от други,Кроули остава най-влиятелният маг ,мистик и гениален философ. Както е казано в Книгата на Закона : “ другите ще мислят ,че ти си се провалил,но аз ще те въздигам“ .Неговите идеи се оказват твърде разтърсващи,твърде неприемливи за тогавашните викториански нрави във Англия.Особено неговото отношение към сексуалността и сексуалните практики.Много е вероятно да е инсценирал и умишлено такъв нещастен край. Кроули е бил невероятно саркастичен, гледал е с ирония на ограничените и наплашени от социалните правила, норми и религиозни ограничения хорица . Още преживе се е сблъскал с много врагове. Да инсценира своя провал е било начин да прояви хем снизходителност, хем да изживее радостта от тяхното падение.

1 коментар:

  1. До пролетта на 2013 четях доста за източни учения, медитации, хармония с вселената и най-дълбоките води в които съм навлизал - кабала, но тогава предприех една дълбока животопроменяща стъпка. Именно това ме запозна с Кроули, Блаватска, Мадърз и т.н.
    Това е магията на новото време. А магия в миналото е било всичко, което в момента използваме, но е било неразбрано за времето си. Освен това силните на деня винаги са искали да останат такива и се опитват да тушират всяко възраждане, независимо дали е духовно или материално.
    Благодаря за статията!

    ОтговорИзтриване