Последователи

сряда, 5 юли 2017 г.

БРАХМАЧАРИЯ



При "Биене на Млечният Океан" от деви и демони ("Океанът" е символ на Астралът или "Под-съзнанието")
се е отделила отрова(несъзнаването, безсъзнаването) и нектар-амброзия (съзнаването).
Скалата(островът) на Съ.Знанието изплува над Океанът на Под-съзнанието и върху нея(него) на върхът е Знанието(подобно във ВЕДАическата Космогония, където Брахма е на върхът на Астралните нива на Вселената, тъй като носи Знанието, дадено му от Свръх-СъЗнанието. )
Съзнавнето носи Вечност на душата отвъд самсара-циклите в Океанът на подсъзнанието, а отровата - вечност на душата в циклите на Океанът-Астрал чрез пре-раждания. Шива е изпил отровата с цел да облагодетелства Съзнанието в "Астралният Океан"- Подсъзнанието. Но той не дава Спасение от циклите, а само - облагодетелстване "от долу" - душата да не изпада в несъзнаване, той поема несъзнаването на душата (в "Утробата на Вишну"). Амброзията-нектар се носи от Мохини(единственият женски аватар на Вишну, който е всъщност съпругата Му - Лакшми). Тя се е появила след Биенето на Океанът да отдели Съзнанието(Будно Съзнание до Свръх-Съзнание) от Подсъзнанието -демоните искат вечност(некатрът), но не отговарят на условието за съзнателност за Богът. Девите-отговарят. За демоните няма нектар, но "ги поема" Шива, тъй като той е изпил отровата на несъзнанието-безсъзнанието, в гуната на мрака ТАМАС. Така, че демоните си циркулират ВЕЧНО в самсара от Безсъзнанието("Утробата на Вишну") до Подсъзнанието -"Астралът", или - Причинният Океан "Карана".

На санскрит, „Брахма” означава "по-висока осъзнатост", а „ачария” означава "да живее в"- затова брахмачария означава да се движиш, да практикуваш и да живееш в по-висока осъзнатост. Брахмачария означава и "установяване в Бога". Затова множество религии и религиозни секти по цял свят, както и множество школи и течения в йога имат друго обяснение за значението на брахмачария. За тях, брахмачария означава целибат - пълна забрана върху секса, безбрачие, или абсолютно въздържание от сексуална мисъл и дейност.

СЛЕДОВАТЕЛНО, БРАХМАЧАРИЯ МОЖЕ ДА СЕ РАЗБИРА ПО ДВА РАЗЛИЧНИ НАЧИНА.

Първият от тях е да се потопиш в по-висока осъзнатост, и всъщност се отнася до опазването на жизнената енергия и насочването й към по-високо осъзнаване във всички дейности, а вторият е забрана и въздържание от всякакъв вид сексуално действие или взаимодействие. И в двата случая, брахмачария означава и акт на сублимация на първичната енергия на човека - което е голям идеал за духовния живот.





Истинската духовност обаче, приема живота, тя никога не го отхвърля. За да стане тялото инструмент на духовната реализация, то трябва да бъде пречистено от замърсяванията, и чрез основните техники на пречистване да бъдат приведени в движение потокът на жизнените енергии и енергиите на съзнанието. За да бъде намерен достъп до тази скрита мрежа на космическа сила на съзнанието, е необходим ключ с мистично-магичен потенциал. Tози ключ е жизнената ни енергия, и особенно даващите живот сексуални флуиди, които се образуват от нея, и при мъжете и при жените.

                   


Сперматозоидите са само превозно средство(вайхана) за предаване на семето до яйцеклетката.

"Семе" на Санскрит е "биджа", но сперма(σπέρμα) на Гръцки значи "семе". Сперматозоидите са само превозно средство(вайхана) за предаване на семето до яйцеклетката.
При растенията на сушата семето за оплождане се осъществява чрез прашец, който се разнася по въздух. Това е така, тъй като растенията има само етерно съзнание, т.е ВИРАжно Астрално съзнание. Животните имат МИРажно Астрално съзнание със сложна нервна система, плюс кръвоносна. Зачатието на плодът става не във въздушна, а - ВЪВ ВОДНА СРЕДА.

Мъжкото семе (бинду) и женската менструална кръв (раджас) се считат от посветените хатха-йоги за най-благородните субстанции в човешкото тяло, и на тяхното съхранение и правилното им използване се придава огромно значение

             

Кришна е познаващия всичко, защото той не вижда отвън но отвътре навън. Gopinathji вижда мотивацията, намерения и аспирация в нашето сърце.


Кришна казва в Бхагавад Гита 10:39
Аз съм семето, което поражда всичко съществуващо. Няма същество — движещо се или недвижещо се, — което да може да съществува без Мен.
Тука ще открием няколко съществени разлики между "сперма" и "биджа" и разграничения от Абрахамските религии .

"Биджа" включва "сперма", но сперма не е цялата БИДЖА! Кришна е в семената на всичко съществуващо. "Съществуващо" означава ТОВА, КОЕТО ПРИТЕЖАВА ИНДИВИДУАЛНА ДУША- "ДЖИВА-АТМА". Според ВЕДА - от вирус до дев носи индивидуална душа(джива) и се размножава чрез семе(биджа). Вирусите, едноклетъчните, многоклетъчните, вкл. растения и животни, хора и деви се размножават чрез биджа(семе), където се намира Самият Кришна.

Минералите(вкл. и библейската "кал") не притежават душа, следователно НЕ СЪЩЕСТВУВАТ, те са ИЛЮЗИЯ. Ние ги възприемаме тъй като имаме индивидуалност и съзнание, но те не възприемат нищо, тъй като нямат индивидуалност и съзнание. Там съществува Кришна, но в "сърцето" на атомите, като "Парам-атма". Кришна прави разграничение между своята низша енергия- материалните атоми на 8-те елемента и по-висшата си енергия- "джива-атма"(индивидуална душа).
В живите същества Кришна същестува в семето(биджа) и в сърцата(сърцевината) им!!

Бинду (капката) често се нарича шукра (бял цвят) или ретас (семе), и загубата му се счита за най-голямата преграда пред духовната реализация. Затова йогите биват наричани урдхва-ретас, т.е. тези, които карат семето си да тече нагоре. Това не е просто слизеста течност, на която може да бъде позволено да изтича от тялото, заради получаването на свързаното с това наслаждение, а субстанция с божествено съдържание, субстанция пълна с жизнена сила и сила на съзнанието, способна да сътвори нов живот и ново съзнание.

В практиката на предведическата йога и тантра, брахмачария означава съвършенство в запазването на бинду. Тантра йогинът не губи своето бинду, защото той знае как да го задържи и как да го сублимира. Ето защо концепцията за брахмачария трябва да се разбира като поддържане на позитивно състояние, в което не се позволява на по-високата енергия да слезе или падне надолу и да бъде изхвърлена.Това не е просто една концепция за забрана, сексуално въздържание или сексуална континенция - това е концепция за по-висока енергия. Тази енергия е физическото проявление на космическата енергия. Когато тя се събуди, абсорбира и трансформира, тя става най-голямата подхранваща сила за духовното развитие.

Практиката на Брахмачария дава Виря - несломим кураж и сила, и физическите ползи от брахмачария дават на практикуващия значителна сила и мощ, създават топлина в системата, жизненост и устойчивост, блясък и издръжливост.

Брахмачария е ключът към контрола на сетивата, защото неговото овладяване води до лесно усвояване на другите сетивни дейности. Само тогава можем да влезем с лекота във вътрешното пространство чрез пратяхара, оттегляне от сетивата.

Брахмачария е повече от отношение на ума към всичко чувствено, смисълът му е обръщането на ума към абсолютното, или божествено съзнание. Това е инструмент, които ни дава по-пълноценно, съвършено състояние, абсорбирани сме в най-високото съзнание, използвайки стремежа си за сексуална и сетивна активност, ние придобиваме блаженство и познание.

ОПАСНОСТТА ОТ ПОТИСКАНЕТО

Много хора са страдали в опита си да овладеят брахмачария, като практика на пълно сексуално въздържание. Сексът е много мощен, биологичен импулс и най-силните човешки емоции са свързани със сексуалното желание.

Сексуалната енергия се съхранява в несъзнаваното, тя не може да бъде преградена, без нарушаване на природните жизнени процеси, без разрушаване на жизнеността, което води до депресия и психични проблеми.

Друга причина за ненужното страдание в опита да се овладее сексуалната енергия е, че това често е мотивирано от комплекси за вина, неврози и задръжки в секса.

Човек, който се чувства виновен всеки път, когато има сексуална мисъл и чувство, или се страхува, че ще бъде отслабен от емисията семенната течност, дори и причинена от мокри сънища, може да се опита да намери утеха във възвишено идеализиране. Когато се появи сексуална мисъл, обаче, тя ангажира хормонални и нервни системи, създавайки телесен отговор, който ние не можем да спрем или репресираме и всеки опит за потискане само напряга и отслабва нервната ни система, позволявайки появяването на още по-сексуални отговори, генерирарайки все повече вина и психическо неравновесие, както и заболяване и психоза, ако породената вина се окаже твърде голяма, за да бъде понесена.
ПЪРВИ СТЪПКИ В БРАХМАЧАРИЯ

Първите стъпки в който и да е опит за брахмачария трябва да започнат след като са започнали основите на асана, пранаяма и простата медитативна релаксация - практиките на концентрация. Асана и пранаяма отпускат нервната система и намаляват нейната реакция и възбудата, което ни дава възможност да контролираме по-добре нервите и енергийните потоци чрез култивирано осъзнаване по време на медитация. Простите медитации за релаксация и стимулирането на психичните структури развиват капацитета на състоянието на свидетел и безпристрастието, освобождаването на мисълта от емоционалната реакция

Така сексуалният импулс за единение става отражение на универсалния импулс към единение с безкрая, а брахмачария изразява копнежът за по-висша любов, една вечна любов, която е без ограничения и край, и която може да търси, намира и удовлетворява духовното търсене.

Кога душата влиза в тялото?




Душата влиза в тялото(яйцето, символ на материалната енергия) при ополождането от семето "биджа".
След оплождането яйцето (материалната енергия) започва да се дели именно благодарение на Кришна, първоначалното живо същество, в нея. Процесът на деление на клетката продължава до умирането и. Биологичната смърт настъпва, благодарение на това, че Кришна е излязъл, зедно с индивидуалната душа от клетката. Същото се отнася и за "Развиващата се Галактика". При тези организми, които се размножават във водна среда(вкл. и такива на сушата)- чрез най-бързият сперматозиод, а при растенията- чрез прахът на тичинките. Сперматозоидът е носител на индивидуалната душа, която е водена от Свръх-душата(Кришна) към утробата на Вишну и Майа за НОВО ПРЕРАЖДАНИЕ. Изпълнението на ритуалът на Шива-Линга/Майа-Йони се ръководи от Кришна, тъй като Той е в основата на процесите.

                


Рибата е символ на РАННОТО Християнство(НЕ- библейското!!), не за друго защото презентира Вишну- спасяване на душата в Утробата на Вишну- "U-Terra"

Всемирното Космическо яйце(Брахманда) на "самороденият Брахма" не е нищо друго освен "фин, космически материал" за Оплождащият Кришна.
Яйцето(egg~ego) не е нищо друго, освен КЛЕТКА или ДЕТЕРМИНИРАНА МАТРИЦА в която ще се движи Кришна, като "съзнание". В този аспект- "клетките"(cell) са ОГРАНИЧЕНИЯ от Самият Кришна за отделните типове съзнание при многообразието от форми на живот - 8,400,000 в цялата Вселена.

Новата карма на преродената душа, винаги започва с Брахма, който е на върхът на лотусът, непотопен във водата. Докато плодът е във водна среда(Утробата на Вишну и Майа) душата все още си носи СТАРАТА КАРМА от предната инкарнация. Новата карма започва с ВДИШВАНЕ НА ПЪРВАТА ГЛЪТКА ВЪЗДУХ.(Брахма, Водолеят е "въздушен архетип"). Убиване на зародиши или изкуствени аборти са в следствие на стара карма на душата. Прехвърляне на негативната им карма е върху тези, които извършват това убийство-както физически, така и -моралните убийци!! (лица в Кришна-съзнание не консумират не само месо, но дори и животински зародиши-яйца, хайвер, т.нат., тъй като не поемат никаква карма!!)

Сперматозиодът носи и X и Y-хромозоми, като мъжият пол се определят от Y, а женският-от X.
Неслучайно Скорпионът е "Андро-гини" при дволюцията на Шива. Кришна е Шива и Васуки
(но Васуки или Шива НЕ МОГАТ да бъдат Кришна, виж публикацията "Шива-маха дева ил от мракът...")

                       


Оплождането на яйцеклетката се извършва от Марсовият архетип- "Овен-Скорпион"(рога/щипки-жило).
Яйцеклетката има Земно-Лунният архетип "Телец-Рак"(рога/щипки-копита).
Делението("миоза") на оплодената яйцеклетка("зигота"), растежът и(Μεταβολισμός-"метаболизъм") се извършва благодарение на биджа(семето), т.е.-семето има специфична ДУХОВНА непроявена форма.
Процесът на деление на клетката формира и нейният отрязък живот, както в зародишът, така и в плодът, излязъл от утробата. Спирането на делението на клетката означава края на нейният живот. "Стареенето" на клетката в излезлият плод се предизвиква от много фактори, по-важните от неритмичен метаболизъм, дължащ се на психично състояние от предна или настояща лоша карма. Забавянето на стареенето на клетката на определен период се извършва с помощта на настояща добра карма, а съзнателните процеси на контролиране на метаболизмът и функциите на телесната машина "Шри Янтра" до "ката-болизъм"(Гр.κάτω/"като" -"долу", докато културистите се занимават с обратното-"ана-болизъм"(Гр. άνω/"ано", πάνω/"пано"- горе" )- стимулиране на низшата енергия "шакти" да синтезира белтъчни тъкани) и с помощта на психиката(Гр.ψυχή/"психи"-душа) се владее от т..нар. йоги-"сиддхи". "Вечна младост" е сиддхата "ПРА-КАМЯ"("кама"- "желание", "пра"="първо","прото"-πρώτο ).
Богът Кришна, за да потвърди писанията, че Бог е "ВЕЧНО МЛАД" е контролирал метаболизмът си така, че от 16-та си до 125-та си годишна възраст да има постоянен метаболизъм, като 16 годишен организъм(и да изглежда като 16 годишен).
Същите етапи, които претърпява оплодената яйцеклетка от зигота до биологичната смърт на излезлият плод от Утробата, преживява и Вселената, чиито образ е Брахма(първи излязъл от Утробата на Вишну). Спирането на развиването на Галактиката в периферията и означава "разтваряне в пра-лайа"- "просмукване"("свиване") във Вишну.

Извод: ПЪРВАТА ЗЕМЯ, КОЯТО НАСЕЛЯВА ДУШАТА Е МАТЕРИАЛНОТО МУ ТЯЛО, дадено от оплождане на сперматозоидът , в чиято глава е Кришна, заедно с индивидуалната душа, преди да излезе в ГОЛЯМА МАТРИЦА. А първата Земя е Утробата/Утерусът на Вишну- "U-Terra".


                   



БГ 15:6 : "Моето Царство е отвъд Слънце, Луна, Огън и електричество." Тази Моя върховна обител не се осветява нито от слънце, нито от луна, нито от огън, нито от електричество. Личностите, които я достигат, никога не се връщат в този материален свят.


                 



krishna-prabhupada-bulgaria.blogspot.bg

Накрая - прекрасните думи на Кришна от Бхагават Гита:

“Ти носиш в себе си един височайши приятел, когото не познаваш. Защото Бог обитава във всеки човек, но малцина умеят да Го намерят. Човек, който пренася в жертва своите желания и своите действия на Единият, на Този, от Когото изтичат началата на всички неща и от Когото е създадена Вселената, - с такава жертва постига съвършенство, защото онзи, който намира в себе си своето щастие, своята радост и в себе си носи своята светлина, този човек е в единение с Бога.

И така познай: Душата, която е намерила Бога, се освобождава от раждането и смърта, от старостта и страданието и пие водите на безсмъртието.”

> Трансцедентално знание .Аз съм семето, което поражда всичко съществуващо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар