Последователи

неделя, 4 юни 2017 г.

Глупост ли е “Позитивното мислене” ?

                 

Дали някога са ви казвали, че просто трябва да се “настроите позитивно” – и всичките ви проблеми ще изчезнат? Или, че за да постигнете целите си в живота просто е достатъчно “да ги визуализирате” и да добавите щипка “положително намерение”?

Тази философия е популярна вече няколко десетилетия. По принцип, благодарение на книги като “Как да печелим приятели и да влияем на другите” и “Мисли и забогатявай”.

Но това наистина ли помага да живеем по-съзнателен и пълноценен живот? Едва ли.

Духовният гуру Ошо счита, че това в действителност е една от „най-тъпите философии.“

Ето защо „позитивното мислене“ няма да ви помогне.

Когато гуру бил попитан какво мисли за движението „позитивно мислене“, Ошо казва, че то носи повече вреда, отколкото полза.

Защо? Защото това означава, че ние отричаме реалността и постъпваме нечестно със себе си:

Философията на позитивното мислене е неискрена. Тя ни учи да бъдем нечестни със себе си. Това означава да виждате някои неща и да отричате, че ги виждате. Това означава, да лъжете и себе си, и другите.“

Позитивното мислене е философия, която е внесена в съзнанието на човека в Америка – нищо повече. Дейл Карнеги, Наполеон Хил и християнският свещеник Винсънт Пийл – всички тези хора напълниха умовете на американците с абсолютно абсурдната идея за позитивната философия.

Но защо тази философия привлича посредствените умове?

Книгата на Дейл Карнеги “Как да печелим приятели и да влияем на другите” се продава в същите тиражи, както и християнската Библия. Никоя друга книга не е успяла да постигне такава популярност.

В действителност християнската Библия не трябва да бъде конкурент, затова често я дават безплатно.

Но хората купуват книгите на Дейл Карнеги. Те не се разпространяват безплатно. И това създаде определен вид идеология, която породи много подобни книги. Но това за мен е мерзост.

Дейл Карнеги създава школата за позитивната философия, за позитивното мислене: не виждам негативната страна, не виждам тъмната страна.

Но защо си мислите, че ако не забелязвате негативизма, той ще изчезне? Вие просто заблуждавате себе си. Вие Не можете да промените реалността. Нощта въпреки това ще настъпи. Можете да си мислите, че денят продължава 24 часа, но заради една от вашите мисли. Слънцето няма да започне да свети на мястото, където живеете, 24 часа в денонощието.

Негативното е също такава част от живота, както и позитивното. Те взаимно се уравновесяват.

Има и друга популярна книга, която се превърна в един от стълбовете на тази философия – „Мисли и забогатявай“:

Що се отнася до Наполеон Хил, спомням си той самият е бил много беден човек. Това е достатъчно, за да опровергае цялата му философия. Той прави състояние, продавайки книгата „Мисли и забогатявай“.

Но го правят богат не позитивните му мисли, а глупаците от всички краища на света, които са закупили книгата. Става богат с работата си, със своите усилия.

Но в първите дни, когато книгата му е публикувана, той стои в книжарниците, лично убеждавайки хората да я купят.

И така се случва, че Хенри Форд излиза от колата си, последен модел, и отива до книжарницата да си купи нещо за четене.

И Наполеон Хил не искал да пропусна този шанс. Отишъл до Форд с книгата си, и казал:

“Току-що е публикувана прекрасна книга – вие ще бъдете щастлив с това. Това не е просто книга, тя е сигурен метод за успех. ”

Хенри Форд погледнал към мъжа и казал: “Вие ли сте автор на тази книга?”

Наполеон Хил казал гордо: “Да, аз съм автор на книгата”. И той можел да се гордее: тази книга е произведение на изкуството. А за да се създаде произведение на изкуството от боклук – е истинско майсторство.


Хенри Форд, без да докосва книгата, задал само един въпрос: “Вие как дойдохте тук – с колата си или с автобуса?”

Наполеон Хил не разбрал какво имал предвид Форд и казал: “. Разбира се, аз дойдох с автобуса”.

Тогава Хенри Форд казал:

Погледнете на улицата. Там е личната ми кола и аз съм Хенри Форд. Вие мамите хората. Дори нямате личен автомобил, а сте написали книга „Мисли и забогатявай!“ Аз съм богат, без да мисля, така че аз не искам да се притеснявам за това. Вие мислите и забогатявате? Когато забогатеете , тогава елате при мен. Това ще е вашето доказателство. Книгата – не е доказателство“.

Говори се, че Наполеон Хил така и не могъл да събере смелост и да се срещне отново с Хенри Форд, въпреки че станал малко по-богат. Но в сравнение с Форд той винаги е бил беден човек.

Както и да е, логиката на Хенри Форд е ясна.

Не. Аз не вярвам във философията на позитивното мислене.

Опасна полуистина.

Ошо казва, че принуждавайки се да мислите позитивно, просто отричате реалността на живота, и в крайна сметка той ще ви нарани жестоко.

Питате ме дали не съм против позитивната философия? Да, аз съм против, също така съм против негативна философия.

Аз съм против и срещу двете, тъй като тези две философии признават само половината от факта, и двете се опитват да игнорират другата половина.

И помнете: Полуистината е по-опасна от лъжата, защото рано или късно всяка лъжа ще бъде разкрита. Колко време може да остане незабелязана? Лъжата, разбира се, си остава лъжа. Тя изглежда като къща от карти – лек полъх на вятъра и тя е разпадът.

А полуистината е опасна. Вие никога няма да можете да я откриете, защото си мислите, че това истина. Така че истинският проблем – не е самата лъжа; истинският проблем е полуистината, която се представя за истина; И именно това правят тези хора. ”

Отрицателните идеи на ума трябва да бъдат освободени, а не потискани.

Ошо казва, че е вредно да се потискат негативните емоции:

Негативните идеите на ума ви трябва да бъдат освободени, а не потискани с положителни идеи.

Трябва да си създадете съзнание, което не е нито положително, нито отрицателно. Това ще бъде чисто
съзнание.

Само в чисто съзнание ще живеете истински и блажен живот

Вие не обичате човека, не ви харесват много неща, не обичате себе си, не ви харесва ситуацията, в която се намирате. Всичкият този боклук продължава да се трупа в подсъзнанието, а на повърхността се появява лицемер, който казва: „Аз обичам всички, любовта е ключът към блаженството“.

Но в живота на този човек няма блаженство. Той има вътре в себе си ад.

Той може да мами другите, и ако ги мами достатъчно дълго, започва да лъже и себе си. Но това няма да промени нищо. Това е просто загуба на живот, която не можете да си върнете обратно.

Позитивното мислене – това е философията на лицемерието, това е истинското му име.

“Когато искате да плаче, то ви учи да пеете. Можете да го направите, но потиснатите сълзи ще бликнат внезапно в някакъв момент, в определена ситуация. Има ограничения на сдържането. А песента, която сте пели е напълно безсмислена. Вие не сте я чувствали, тя не се е родила в сърцето ви. “


Няма коментари:

Публикуване на коментар