Последователи

сряда, 15 март 2017 г.

„Токсични хора“ и с какви техники ви манипулират



През живота си срещаме доста хора и общуването с някои от тях не ни носи нищо хубаво. Непременно ще се намерят такива, които ще търсят начини да ни манипулират, да се намесват в живота ни, за да ни накарат да се съмняваме в правилността на своите решения и да действаме така, както те искат. Така наречените „токсични хора“ успяват да манипулират посредством няколко основни начина. Присъствието на тези недоброжелатели редом с нас е опасно с това, че те отравят живота ни, докато не стане твърде късно.

Такъв човек може да бъде дори някой от много близките ни хора, колега в службата, наш партньор или един от най-добрите ни приятели. Тези хора имат различни методи за манипулиране, които използват, за да запазят контрола над вашия живот. При все това, разгадавайки тяхната тактика и разпознавайки методите им за манипулиране, вие лесно можете да се изтръгнете от енергийния плен, в който те ви държат. Посредством всякакви методи те се опитват да докажат, че за всичко сте виновни именно вие. Можете да се стараете колкото щете, но хората, които искат да ви контролират, винаги ще намерят начин да прехвърлят вината на вас. Ако започнете да се защитавате и отправите критика по адрес на такъв човек, той ще реагира рязко и ще ви засипе с обвинения.

Това прилича на прехвърлянето на горещ картоф от една ръка в друга – всяко ваше „горещо“ занимание ще бъде хвърлено обратно към вас. Тяхната коронна фраза: „Знам какво ще кажеш сега“. Още един начин за манипулиране е да ви убедят, че те знаят за какво мислите и как бихте реагирали в дадена ситуация. Сякаш всичко, което правите, е абсолютно предсказуемо за тях. Когато започнат да казват фрази от сорта на: „Аз знаех, че ще кажеш така“ и „Защо ли не се учудвам“, те просто се опитват да „влязат“ във вашата глава без да използват доказателства или логика. Те умело готвят „словесния винегрет“. Тази тактика обожават онези, които искат да заобиколят въпросите, на които не искат да отговарят. За целта често дават дълги сложни отговори, които в крайна сметка нищо не изясняват и вие не успявате да узнаете онова, което сте искали. За да разберем дали хитруват с нас, трябва да опитаме се да се съсредоточим върху това, което казват и да наблюдаваме дали се придържат към една тема или постоянно се прехвърлят на други случайни теми, които не са важни и нямат отношение към разговора. В три стадия те довеждат човека до мисълта за собствената му непълноценност Това е още един начин за манипулиране, при който човекът бива довеждан до състояние, в което започва да се съмнява в своето здравомислие и даже в своите собствени права. Този начин се състои от три различни етапа. Отначало се стараят да поставят „жертвата“ в неловко положение, за да може човека да загуби вяра в себе си и в своите сили. Щом „жертвата“ попадне в такова положение и се опита да се измъкне от него, „кукловодът“ заявява: „Ти не си наред!“ или: „Не откачай!“ След известно време „жертвата“ наистина започва да вярва, че действа твърде емоционално, дори безумно, което в крайна сметка я води до стадия на депресията.

НП/ Светлана Бодрик

Няма коментари:

Публикуване на коментар