Последователи

събота, 16 юли 2016 г.

Махабхарата: Мълчанието изчиства лошата карма


Трите "М" - Мълчание , Мисъл , Мъдрост !

Махабхарата е литературното произведение – законодател в човешката история и цивилизация. Няма друг епос или книга, който толкова задълбочено, подробно и всеобхватно да е въплътил в себе си тайните на мирозданието и да е постановил толкова много традиции. Махабхарата е световна съкровищница, в чието начало е записано:„Тава, което тук го пише и другаде го пише. Това, което тук го няма, никъде го няма.” От всяка дума от Махабхарата може да се напише отделна глава. От почти всяко изречение отделна книга. За мълчанието… Оказва се, че ако критикуваме някого, поемаме върху себе си негативната карма и лошите качества на този човек. Така действа законът за кармата. По същия начин поемаме и качествата на личността, която възхваляваме. Достатъчно е да четете житието на някой известен човек, който притежава определени качества, или да ги обсъдите с някого. Отдавна е забелязано, че човек придобива чертите на човека, за когото мисли или говори. Затова дори западните психолози съветват да мислим и говорим за успешни и хармонични хора. Но колкото повече егоизъм и завист има у нас, толкова по-трудно ни е да казваме нещо хубаво за някого. Трябва да се научим да не критикуваме.

          



Един пример. От хороскопа на даден човек става ясно, че в определена година той ще се разболее сериозно. Но при него всичко е нормално. На въпроса какво е правил в този период, той отговаря, че е дал обет да не критикува никого. И твърди, че е забелязал как животът му се подобрява, духовната му практика е издигната на ново, по-високо ниво. Този, който ни критикува, ни отдава своята положителна карма и взема нашата негативна карма. Затова във Ведите винаги се е смятало за добър признак, когато ни критикуват.

           


Как работи речта с нашата карма? В „Махабхарата“ се казва, че ако сте си набелязали нещо, искате да направите нещо, не бива да го споделяте с никого. Щом го направите, с 80% намалява вероятността това да се случи, особено ако сте разкрили плановете си на завистлив и алчен човек. Защо хората, които говорят малко и обмислено, постигат повече? Те не губят енергия. Друго просто правило, свързано с речта, е: ако сте направили на някого нещо добро и сте се похвалили пред други, в този момент губите положителната карма и всичките плодове на благочестието, които сте заработили с тази постъпка. Хората, които се хвалят, постигат малко. Затова не трябва никога да се хвалим с постиженията си, тъй като в този момент губим плодовете, които сме постигнали…


       

Няма коментари:

Публикуване на коментар