Последователи

сряда, 13 април 2016 г.

Цивилизация на безумци




Цивилизация на безумци


Lecture on SB 6.1.49 -- New Orleans Farm, August 1, 1975

Харикеша: Превод ... "Също както когато спи, човек действа според тялото, проявено в съня му, или приема тялото за себе си, по подобен начин той се отъждествява с настоящото си тяло, което е получил в резултат на миналия си религиозен или нерелигиозен живот, и не може да разбере своя минал или бъдещ живот."

Прабхупада:ятхагяс тамаса (юкта)упасте вяктам ева хина веда пурвам апарамнашта-джанма-смритис татха(ШБ 6.1.49)

Това е положението ни. Това е напредъкът ни в науката, че не можем да кажем "Какъв бях в предишния си живот и какъв ще стана в следващия?" Животът е продължение. Това е духовно знание. Но хората не знаят дори, че животът е продължение. Мислят си, "Получих това тяло по случайност и с него ще бъде свършено след смъртта." Няма значение настояще, бъдеще или минало. Нека се наслаждаваме." Това се нарича невежество, тамаса, безотговорен живот. Затова агях. Агях означава човек без знание. А кой е без знание? Сега, тамаса. Тези, които са в проявлението на невежеството. Има три вида материална природа, проявления: саттва, раджа, тамас. Саттва-гуна означава, че всичко е ясно, пракаша. Също както сега небето е покрито от облаци; слънчевата светлина не е ясна. Над облаците обаче има слънчева светлина, всичко е ясно. А под облаците не е ясно. По подобен начин тези, които са в саттва-гуна, за тях всичко е ясно. а за тези в тамо-гуна, всичко е невежество а тези, които са под смесено влияние, нито раджо-гуна, нито тамо-гума, по средата, се наричат раджо-гуна. Три гуни. Тамаса. Интересуват се само от настоящето тяло, Не се интересуват какво ще се случи, и нямат знание какво са били преди. На друго място се описва: nūnaṁ нунам праматтах куруте викарма (ШБ 5.5.4) Праматта, също като някой луд. Той не знае защо е полудял. Забравя. А също и заради дейностите си, какво ще се случи след това, той не знае. Луд.

Цивилизацията, съвременната цивилизация е също като цивилизация на луди хора. Не знаят за миналия си живот, нито се интересуват от следващия. нунам праматтах куруте викарма (ШБ 5.5.4) Ангажират се напълно в греховни дейности, защото нямат знание за миналия живот. Също като кучето. Защо е станал куче, не знае, а също и какво ще получи след това? В миналия си живот кучето може да е било министър председател но когато получи кучешко тяло, забравя. Това е друго влияние на мая. Пракшепатмика-шакти, аваранатмика-шакти. Мая притежава две енергии. Ако някой е станал куче заради греховните си дейности в мналото, и си спомня "Бях министър председател; а сега съм куче," ще му бъде невъзможно да живее. Затова мая покрива знанието му. Мритю. Мритю означава забравяш всичко. Това се нарича мритю. Всички преживяваме това всеки ден и нощ. Когато нощем сънуваме в отделна среда, отделен живот, забравяме за настоящото си тяло, "Лежа. Тялото ми лежи в хубав апартамант, в много хубаво легло." Не. Да предположим, че човекът се шляе из улицата или че е на хълма. Той приема, в съня си, приема ... Всеки, всички се интересуваме от тялото. Забравяме предишното тяло. Това е невежество. Невежество, колкото повече успеем да се издигнем от невежеството към знанието, това е успехът на живота. А ако си оставаме в невежество, няма да е успех. Това е пропиляване на живота. Нашето движение за Кришна съзнание е предназначено да издигне човек от невежество до знание. В това се състои целият замисъл на ведическата литература: да освободи човека. В "Бхагавад Гита" Кришна казва за преданите - не за всички - тешам ахам самуддхарта мритю-самсара-сагарат (БГ 12.7) Друг стих:тешам еванукампартхамахам агяна-джам тамахнашаямй атма-бхава-стхогяна-дипена бхасвата(БГ 10.11)

На тези, които са специални, на преданите ... Той се намира в сърцата на всички, но помага на предания, който се опитва да разбере Кришна. Помага. Неотдадените, тях не ги е грижа за ... Те са също като животните - ядене, спане, секс и защита. Не ги е грижа за нищо, да разберат Бога или взаимоотношенията си с Него. За тях, те мислят, че няма Бог, и Кришна също казва: "Да, няма Бог. Спете." Затова е необходима сат-санга. Тази сат-санга, сатам прасангат. Посредством общуване с преданоотдаден събуждаме интереса си към Бога. Затова са необходими центрове. Не случайно отваряме толкова много центрове. Това е в полза на човешкото общество.



Няма коментари:

Публикуване на коментар