Последователи

сряда, 3 февруари 2016 г.

Русия разработва бойни екзоскелети, управлявани със силата на мисълта





В Русия се разработват бойни екзоскелети, които ще се управляват със силата на мисълта. Това съобщи пред агенция ТАСС ръководителят на отдела за разработки и производство на медицинско оборудване на Обединената корпорация по приборостроене Александър Кулиш, предаде fbr.bg.



„Идеята се обмисля, водят се разработки. Засега екзоскелетът се състои от насочващи устройства и система за управление, но му е нужен източник на захранване, а това означава, че трябва да се създаде мощна автономна батерия“, посочва той.



По думите му създаването на самия екзоскелет не е сложно, а трудното е той да бъде научен бързо да разбира командите на мозъка. „Според нас най-ефективната система за управление на екзоскелета е невроинтерфейсът, тоест управление чрез силата на мисълта. Но засега в това направление има проблем: трябва да научиm компютъра да разпознава сигналите от човешкия мозък. В момента постоянно се работи върху създаването на нови методи за обработка на сигналите от главния мозък“, казва Кулиш.



Той отбелязва, че съществуващите прототипи на военни екзоскелети засега са достатъчно тромави, поради което употребата им в реални бойни действия е ограничено. „Използват се основно за повдигането на различни тежести“, пояснява Кулиш.



В края на април 2015 г. Кулиш посочваше, че след около пет години руската отбранителна промишленост ще може да започне да произвежда кзоскелети, които съществено ще разширят физическите възможности на руските военни. В случая ставаше въпрос именно за серийно производство на подобни системи.


Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg/



В Санкт Петербург започва производство на уникални механични конструкции, предназначени за намаляване на физическия стрес на военните в бойна ситуация. Въпросните екзоскелети ще се правят в Научно-производственото обединение за специални материали (НПО СМ) в северния руски град.




Технологичният костюм е разработен от Института по механика на Московския държавен университет и вече получи множество високи оценки.

„Комбинирането на екзоскелет, със закачен на него балистичен щит, даде качествено ново ниво на защита, мобилност, ергономичност и повиши бойната мощ на войника”, коментира директорът на завода СМ Михаил Силников.




По думите му пълната екипировка на войника от специалните части, която достига до 60 кг, ще се усеща като по-малко от 10 кг, след като се разпредели на екзоскелета.

Досега екзоскелети за военна употреба бяха изработвани в САЩ и Япония. Смята се, че индустриалната употреба на технологията е важна стъпка напред към "еволюцията" на човечеството.




Руската военна промишленост ще започне производството на екзоскелети за нуждите на сухопътната армия, които значително увеличават физическите възможности на войниците, съобщи INTERFAX. Екзоскелетът, ще позволи на военните да носят до 200-300 кг. лично снаряжение, а войниците, както предвиждат конструкторите, ще получат възможност да извършват гигантски скокове, да пренасят свръхтежки предмети и пр.
Copyright:www.aliceswonderland.eu




Третото поколение бойна екипировка ще превъзхожда най-новите чуждестранни технологии, по думите на главнкомандващия на сухопътните войски на Русия генерал-полковник Олег Салюков. Освен това с новата екипировка войници ще могат да се сражават и в Арктика.





В САЩ започна заключителната фаза от изпитанията на най-новия екзоскелет за военни цели. Външната конструкция, която защитава тялото и му дава многократно по-голяма сила, ще позволява на американските войници да носят големи тежести, докато тичат километри, без да се нараняват.

Последните изпитания са факт




Агенцията за високотехнологични изследователски проекти в отбраната към Пентагона (DARPA) вече е провела успешни изпитания на отделните компоненти на външния скелет. Предстои те да бъдат събрани и тествани едновременно.



Доброволци от армията са тренирали с екипировката в продължение на няколко дни при условия, близки до обстановката по време на бойни действия. Те са били натоварени с 55 кг снаряжение, лазейки в гори и дерета, и са бягали по селски пътища.



ТРУП ТЕЛЕПАТИЯТА

Пентагона подкрепя усилията за създаване на компютърно-човешки ум експериментите са в ход в продължение на години. Основна дългосрочна цел е войските, да комуникират от разстояние, без нито дума, благодарение на компютърно-медиирана телепатия.



Миналата година DARPA, стартира за Пентагона изследване - "Синьо небе" - чрез програмата Silent Talk. Програмата ще използва EEG да прочита думи от специфични мозъчни сигнали, разчитане на сигналите и създаване на речник на мозъчните вълни. След като това бъде направено, DARPA иска предварително прототип устройство, което може да чете мозъчните вълни, които преведени да се предават на ума на нечии колега събеседник или наемен убиец.

Откритието ще се използва и за мирни цели, за насочване на армия от потребители към определени търговски или обекти за комунални услуги, банки, погребални агенции( за пенсионерите),болници за трансплантации и т.н.



Разбира се, войниците може един ден да общуват телепатично. Но те биха могли също така - при наличен запис на мозъчните вълни на боеца - да го контролират с помощта на компютърен интерфейс, през антените (които целенасочено са с много по голяма от необходимата за разговори мощност) на мобилните оператори.

В серия от експерименти, финансирани от DARPA, Duke University невролози с имплантирани в маймунския мозък с електроди, са обучени на маймунски киборги които се хранят само с банани, доста по-евтино от 200-килограмовия "хуманоиден робот"




www.wired.com/2010/10/pentagon-cyborg-army/




Програмата се осъществява с пряката подкрепа на Изследователската лаборатория на армията на САЩ (ARL). В разработката са се включили няколко независими групи от учени в рамките на DARPA, както и филиал на Google Ekso Bionic и няколко университетски лаборатории.




Много от компонентите на екзоскелета вече са във фаза бета версия. Това се отнася до въздушните крака (Air legs) – приспособление, с което войниците могат да изминават 1,6 км за 4 минути, докато носят тежки товари. В момента учените се опитват да усъвършенстват пневматичните механизми, с които структурата се прикачва към коленете и глезените, за да може разстоянието за изминаване да бъде още по-голямо. Идеята е екзоскелетът да се превърне в нещо толкова естествено като екипировката на водолазите.

Подобрения усъвършенстват структурата


В същото време екзоскелетът трябва да се превърне и в бронежилетка. Разработчиците са си поставили за цел да опитват да намалят евентуалните наранявания и да подобрят физическите възможности на апарата. Скоро се очаква в екзоскелета да бъдат въведени и регенеративни компоненти.

Финалният прототип ще бъде представен през 2016 година. Тогава от DARPA предвиждат да започне и масовото производство на екзоскелети.

Конкуренцията не спи




В края на миналата година Русия също обяви, че започва производство на уникални механични конструкции, предназначени за намаляване на физическия стрес на военните в бойна ситуация. Въпросните екзоскелети се правят в Научно-производственото обединение за специални материали (НПО СМ).


Технологичният костюм е разработен от Института по механика на Московския държавен университет и вече получи множество високи оценки. С помощта на екзоскелета, към който е закачен балистичен щит, пълната екипировка на войника от специалните части, достигаща до 60 кг, ще се усеща като по-малко от 10 кг.


В допълнение към този проект Изследователската лаборатория на армията на САЩ (ARL) финансира и създаването на лек тактически костюм за нападения (TALOS). Той трябва да е едновременно брониран и лесноманеврен екзоскелет. Изследователите все още не са се спрели на материалите, които да осигурят енергия за подобна конструкция.




novinar.bg/news



Няма коментари:

Публикуване на коментар