Последователи

вторник, 5 януари 2016 г.

Война на световете 2. Двойственост-5. Песоглавци

             

 Читателите, разбира се, забелязват очевидната прилика на статуята на Херманубис със Свети Христофор. Особеното в този случай, е че говорим за човешко същество. То не може да бъде създадено от друг свят, измислено създание, за да бъде канонизирано? Тези светци са хора, канонизирани от Църквата, но за разлика от старозаветните патриарсите от Стария Завет имат ясно местоживеене. На Светията могат да бъдат преписани разнообразни деяния, включително и в митичния смисъл. Това е въпрос на вяра. Но като правило, това са исторически личности, които имат "житие" и са почитани за тяхното благочестие, правда, богоугодност, непоколебимо изповядване на вярата. Прославили се с конкретни действия и постъпки.

По време на царуването на римския император Гай Мессия Квинта Траян Деций в 248 година, лицето, което носи името на Repro/ Репрев(Ρεπρεβος) е бил заловен по време на битка в Северна Африка в местността Мармарика, намираща се между делтата на Нил и Киренайка. По-късно той е служил в Numerus Marmaritarum , римской когорте Cohors III Valeria Marmaritarum, в подразделение (като сегашния "чуждестранен легион")мармарити, където повечето са бербери. Той беше човек с голяма височина и сила, и това беше ... песоглавец (кучешка глава), както и всички негови роднини. Дори преди кръщението Repro вярвал в Христа и осъждал тези, които преследвали християни. След кръщението си, той получил името "Христофор" и се обърнал към християнската вяра много езичници. Това не се понравило на император  Деций, който се опитал да го унищожи, затворен в нажежена медна клетка нагрята до червено. Но методът не бил твърде успешен, защото Кристофър останал невредим - и тогава той е бил обезглавен с меч. Един от учениците му,  Петър Атталийский, отнесъл тялото му  към Александрия. Кристофър Католическото  житие на Христофор се различавало от православното. Има няколко версии, по една от които името му преди кръщението е било Офферо, а той е роден в Ханаан. С песоглавци понякога са идентифицирани ханаанците, тъй като думата "Canino/канинеи/" произлиза от латинското Canis - куче. Ханаан - това е бивша Финикия, в средата на II хилядолетие преди Христа е завладяна еврейските племена. Еврейската дума "Ханаан" впоследствие означавала "Merchant/прекупвач." Икона на Свети Кристофър "с кучешка глава" са забранени със заповед на Синода от 1722 като "противно на природата, историята и самата истина." След забраната, Христофор е изобразяван антропоморфно, под формата на един воин. Най-старото изображение на светеца е върху керамична икона на VI-VII век, македонски произход. На нея Христофор със Св. Георги поразяват змия.

            

На този образ не е просто Хермес а Хермес Трисмегист. И както виждаме, Тифон е представян не само под формата на Ктулху.

Нека да видим какво са написали за песоглавците безспорни авторитетни автори. Херодот, гръцкият историк, автор на първия пълномащабен исторически трактат - "История", на няколко пъти пътувайки из Африка, описвайки Тунис в залива Габес и езерото Шотт-Джерид, отбелязва: "Те живеят огромни змии, лъвове, слонове, мечки, отровни змии, рогати магарета, мъже с кучешки глави ". Ктесий Книдский, древногръцкия историк, живял в Мала Азия и Персия, описва песоглавците/кинкефали като един от народите на Индия, броят на които се определя в рамките на 120 000. Плиний (Гай Плиний Секунд) в "Естествена история" споменава индийските песоглавци с тези думи: "В планините има множество хора, които имат глави на кучета, и са облечени в кожи на диви зверове. Вместо реч те лаят; въоръжени с нокти и преживяват от лов на животни и лов на птици. "Чандрагупта написал монументален труд в 23 книги, под името "Индика", в който разказва за кинокефалите с почти същите думи, като Плиний. Каква дава основание на по-късните историци да се съмняват във верноста на неговата информация, наречена приказни измислици, по които Плиний - по тяхно мнение - си падал. Гай Юлий Солин, римски писател, който е роден 400 години по-късно Megasthenes в своята работа «аCollectanea rerum memorabilium» повтаря неговите сведения. За хората кучета пишат и влиятелни християнски писатели. Най-големите им противници. Например Аврелиан Августин в "Градът на Бога" задава въпроса: "А какво ще кажете за песоглавците, кучешката глава и лая на които, ги приравняват по-скоро към животните, отколкото към хората". И той признава, че точно както Бог е в състояние да генерира отделни изроди сред живите хора, така е в състояние да произвежда и цели чудовищни народи.


Кинокефали на тимпани абатствотоСен-Мадлен в Везе­ле (Франция), XI-XII век. Това е част от голяма композиция, където доминира фигурата на Христос

Иоанн Плано Карпини е францискански монах, един от сподвижниците на Франциск Ассизски. Бил е изпратен с дипломатическа миссия в 1245 г. от папа Иннокентий IV на Изток при татарския хан. Оставил е в "История на монголите" описание на своето пътуване с ценни данни за страни и народи. Песоглавите народи се упоменават в контекста на рассказа за южните завоевания на монголите и техния фолклор, където псеглавците са се обозначавали със словото «нохойтерим», където: "нохой" означава куче а "Терим" - глава. Подобни описания оставя асистентът и съавтор на Карпини, Бенедикт Полак. Исидор Севилски, архиепископ на Севиля във вестготска Испания, последния латински отец и основател на средновековната енциклопедистика, канонизиран от Римокатолическата църква като светец, автор на първата християнска енциклопедия "Етимология". В нея е той поместил кинокефалите като обитаващи Индия, в раздела, озаглавен "De portensis» които описва различни чудовищни народи, населяващи света. Може би е интересно да научите че Исидор Севилски се смята за покровител на Интернет като пръв енциклопедист, който е оказал значително влияние на историята на Средните векове.


Иисус Христос всред псеглавци. Киевская псалтирь. Пергамент. 229 листов. 1397 год.

Хонорий Августодонский, богослов и автор на «lmago Mundi» (Образа Мира) в XII век., описвайки Индия споменава за песоглавци/кинокефали. Сведения за псеглавци оставят много посетители на Изтока. Сред тях са Журден Северак и Одорико Порденоне: "Живеят тук идолопоклонници и те са като диви зверове. Заслужава да се отбележи в тази книга за едни хора: да сте наясно с истинската правда, всички от местни жители и главата и зъбите и очите са като на куче; всички те имат глава като голямо куче. " Възможно е да са забравили да споменат че това са маски, повечето пътешественици - търговци или роботърговци- са били евреи основни врагове на войните на Ра."

http://www.zarubezhom.com/Images4/SilkRoad-Merchant.jpg

Пътешественикът Марко Поло оставил книга, ценен източник на география, етнография и история от времето, в която не забравил да кажете: ". Има много острови, обитавани от хора с кучешки глави " Бяха им дали едни и същи кучи глави... ..Какъв репертоар? Изследователи и пътешественици, като се казва, плагиатстват всички те копират един от друг. Но тук е парадоксът, че и самите азиатци от Близкия и Далечния Изток, също са склонни да мечтаят. Автентично за песоглавци говорят в своите хроники и арабски и китайски евреи, независимо от европейските евреи.


От ляво, обстрел на песоглавци -персийски миниатюрата, отдясно - индийска.


Няма никакво съмнение, че древните и  христиански автори са се занимавали с фалшификации и плагиатство, учените указват че някои маймуни (които се наричат кучеглави)  гамадрили и бабуини/павиани са много сходни, на кучетата и човека. И, може би от тук идва цялото объркване че наистина приличат на кучета. Съмнения предизвиква и това, че древните хора са били толкова невнимателен, че бъркали маймуните с човек. И там ma-и-улов Ленка. Добре тези маймуни в Африка е добре - но в Индия или в Китай, те не са открити. Аз не вярвам, на учените в областта на хуманитаристиката това не е известна. Всъщност, всичките им съмнения се основават на факта, че в момента кучетата- хора не живеят,  а останките им не са открити. Да, и още един клон на човешката раса никак не се вписва в почти разпадащата се теория на еволюцията - а друг няма. Следва да се отбележи, че находки на такива, широко разпространени в Европа преди 30000 години, изчезнали същества като неандерталеците - в действителност има макар и рядко. Да се намери дори един зъб на древен човек от тази епоха е голям успех за съвременните антрополози. Никой до 2004 г., не е подозирал, че на остров Флорес са намерени няколко кости на хобит признати за новооткрит вид Homo флоресиенсис, съществувал сравнително до неотдавна. Но това доказано наличие на джудже, не е довело до широко признание сред хората на митовете за хобити, елфи, джуджета, тролове, гоблини и други герои за тяхното реално съществуване. От друга страна: Въпреки липсата на археологически доказателства, че неандерталците са живели във времена, наричани като историческа, има добра причина да вярваме, че малки и изолирани колонии от неандерталци са съществували, може би преди 20 000 до 10 000 година. Може да се окаже, че някои от тях са били с глави на кучета. Или маймуни с кучешки глави, няма значение. Всъщност, и сега човечеството е много неравномерно в структурата на черепите. При едни раси той е по-голям, при други по-малък, същото важи и за обема на мозъка,  размера на челюстите, зъбите и силно изразени ( носа, устните и брадичката), лицева част по отношение на черепа, ъгъл на лицето, като при някои народи от Близкия изток. Може да се окаже, че потомците на кучешка глава  "неандерталците", са се смесили с хората и съдържат техните гени. Всичко това не променя факта, че египетския Анубис, гръцкия  Германубис и християнския  Христофор външно изглеждат подобно и са изобразени както в кучеподобна така и в човешка форма. Има още една подробност, която засилва това сходство. Към Христофор се обръщат при всички опасни ситуации, затова той е защитник на моряците, превозвачи, пътешественици, поклонници и др п.

                   
Икона от първата половина на XVII век от Музея в Ростов.

В иконографията на текста се обяснява, с надписа на заден план, обграден от ореол, който съобщава, че светецът е "родом от песолавците." С името на Христофор е свързано поверие: достатъчно е да се види неговия образ-изображение, че в този ден да бъдете подложен на внезапна смърт.

http://via-midgard.info/

Няма коментари:

Публикуване на коментар