Последователи

вторник, 15 декември 2015 г.

„Х-Мен: Апокалипсис“ - Окултен анализ





С този филм окултните среди ще обявят съвсем скорошното излизане на Ариман (Антихриста) на световната сцена.

Нека изчетем официалното резюме на филма, който излиза по кината на 27.5.2016 г.:

„Като продължава всепризнатия световен хит „Х-Мен: Дни на отминалото бъдеще“, режисьорът Брайън Сингър се завръща с „Х-Мен: Апокалипсис“. От зората на цивилизацията той е почитан като бог. Апокалипсис е първият и най-могъщ мутант в сагата „X-Мен“ на Marvel, който събира силата на много други мутанти, като по този начин става неуязвим и безсмъртен. След като се събужда след сън, продължил хилядолетия, той е разочарован от света, който намира, и вербува армия от могъщи мутанти, включително обезверения Магнето (Майкъл Фасбендър), за да пречистят човечеството и да установят Нов световен ред, управляван от него като цар. Докато съдбата на Земята виси на косъм, Рейвън (Дженифър Лорънс) с помощта на Професор Х (Джеймс Макавой) е принудена да поведе група от млади X-Мен, за да спре техния най-могъщ противник и да предпазят човечеството от пълно унищожение.“ Източник: 20th Century Fox
Рекламните плакати за предстоящата премиера гласят:

Only the strong will survive („Само най-силните ще оцелеят“)



Prepare for the Apocalypse („Подготвяйте се за Апокалипсиса“)


Апокалипсис е лъжлив бог, също като Ариман или Антихриста

Не знам на вас как ви звучат тези послания, няма да натрапвам мнение, но за мен в тях има нещо повече от заигравка със сюжета на филма. Самата фабула има много паралели с очакваното въплъщение на Ариман, който, подобно на мутанта Апокалипсис, ще се представя за „бог, когото в древността наричаха Ра, Кришна, Йехова…“ — в това ни уверява една от ключовите реплики в трейлъра.

Преди някой прибързано да обяви филма за „сатанински“, ще обърна внимание на две наблюдения:

Едното е, че Апокалипсис (за мен, да натъртя, това безусловно е друго име за Ариман) е представен като лошия в историята и поне от рекламния клип в никакъв случай не може да се каже, че сценаристите искат да му симпатизираме.

Друго, което заслужава внимателно разглеждане, е кадърът от тази сцена:



От Кого ще дойде духовната сила на най-силните, които ще оцелеят?

Един от главните герои е притиснат към земята от Апокалипсис (Ариман). Нашият човек е толкова малък пред противника си, че е като буболечка, имала нещастието да попадне под безмилостен чехъл. Нещо такова ще бъде и в действителния живот, когато онези, които живеят по времето на Ариман, ще са принудени да бъдат сред „най-силните“, които ще оцелеят. Откъде ще им дойде силата да устоят на въплътения абнормен архангел?

Ако се вгледате в детайлите, ще забележите, че героят на Джеймс Макавой намира опора в килима, цял осеян с Vesica Piscis — символ, за който сме говорили преди като символ на Христос.

А в една от по-нататъшните сцени на клипа виждаме как Професора става (временно) под влиянието на Апокалипсис. Почти съм сигурен, че това в пълния филм ще подчертае идеята и новозаветното предсказание, че Апокалипсис (Антихриста) ще опита да заблуди дори избраните и званите.



В детайлите от най-новия плакат също се открива мощна символика.

Вероятно повечето хора ще забележат, че идейно и донякъде композиционно изображението е вдъхновено от „Хамлет“ на Шекспир, където принцът държи череп и в един преломен момент се пита с прословутото: „Да бъдеш или да не бъдеш…“




В плаката има подробности , които могат да насочат мислите в конкретни посоки за размишление.

• За разлика от сцената с черепа в „Хамлет“, тук Апокалипсис (Ариман) не държи черепа на нивото на очите, а по-ниско. Нещо, което можем да очакваме от един арогантен и циничен паднал архангел.

• Апокалипсис държи черепа с лявата си ръка. Това загатва за доминантна лява половина, а в окултизма лявото или левият път имат точно определено значение — на посвещение в тъмна магия и служба на противодействащите сили във всемира.

• Черепът се разпада на прах. Духовете на Ариман искат да механизират човека и да го минерализират, като го завлекат в Осмата сфера.

Осмата сфера — където остава всичко, което не може да продължи развитието си. […] Когато човекът използва живота на Земята, за да събира това, което ползва само него и засилва само собствения му егоистичен Аз, то води в девакана до състоянието авитчи. Всички тези авитчи-хора някога ще бъдат обитатели на Осмата сфера. Авитчи е подготовка за Осмата сфера. Религиите са формулирали от това понятие представата за ада.

www.otizvora.com/2015/12/7334

Няма коментари:

Публикуване на коментар