Последователи

петък, 27 ноември 2015 г.

Духовни ефекти от консумация на алкохол в Кали Юга - Аюверда


Черна eнергия: Основното оръжие, използвано от отрицателните енергии, е черна енергия, която е духовна енергия, способна да въздейства върху всеки процес на Земята. Степента на тази манипулация зависи от силата на атакуващата негативна енергия.



                            
Понятието "раса" има значение-"емоционална принадлежност"... "раса" се свързва с напитка от Луната..преди е било билки с пресен сок..по-късно се ползва за ферментирал... Точно"ферментиралият сок" се разбира под "остатъчна раса"- "расизъм", който се разбира под понятието "антропо-генични особености"( Гр. άνθρωπος -"човек") или които комунистите наричат с опростеното "цвят на кожата". Смесването на гените е започнало още от Сатйа-йуга насам. Смесването на расите е опасното(примерно да смесваш расата "гняв" с расата "любов"): т.е. - смесване на доктрините. Демоните управляват с демоничната си доктрина, но не искат да има чиста, автентична доктрина. За това евреите са майстори на демагогии от рода на "мулти-културизъм", а масоните им пригасят с Луцифер, расистът застъпил се за човешката раса(форма), като "център на Вселената". "Културата" е свързана с култът, а не с религиите! "Мулти-културизъм" значи смесване на деваичен с демоничен начин на живот. Девата живее чист начин на живот, демонът - не подбира! Девата не употребява месо, демонът подбира "чисти меса". Девата пие прясно-изстискан сок. Демонът пие алкохол и ферментирал сок(раса). 


Способност за привличане на черна енергия:Алкохолът е Taмa-Раджа преобладаващо питие. Като резултат, пиенето на алкохол намалява сатвикта в това лице и в същото време алкохола увеличава неосезаемия Тама компонент. Наред с привличането на поток от черна енергия, както е показано в точка 3 на чертежа по-горе чрез неосезаемо знание, алкохола също привлича отрицателни енергии. Неосезаема покривка от черна негативна енергия се формира над ума и интелекта на човек, който пие алкохол, което го прави по-лесна цел за атаки от негативните енергии.
Увеличава духовната уязвимост: Докато пием алкохол, ние сме по-склонни да загубим контрола над нашия ум и интелект. Отрицателните енергии се възползват от тази загуба на контрол и се инфилтрират в нашето съзнание. Дори ако една социална напитка като бирата се консумира, това е достатъчно, за да се намали сатвиктата в личноста която пиер и да се повиши неосезаемияTaмa компонент, при който човек става по-склонен да бъде атакуван от негативни енергии.
Обладаването става все по-вероятно: Когато човек има предпочитания към алкохола, от неговото предпочитание се възползва дух или заминал предак със склонност към алкохола за да гообсебе. След като духа обсебе човека, това още повече увеличава предпочитанията на това лице към алкохол. Това от своя страна помага на духа, да запази контрола над личността и да се отдаде на удоволствието от пиенето на алкохол чрез него.
Въздействие на алкохолик вьрху семейството му: Когато отрицателните енергии обладат едно лице, те лесно могат да изпълняват своите желания, като действат чрез него. Много страшни дела са извършени срещу членове на семейството, приятелите и обществото, от хора, когато те са пияни. Насилното поведение показвано от алкохолик (пристрастен към и под влиянието на алкохол) се дължи основно на субект които го обсебва, като се възползва от и увеличава съществуващия личностен дефект насилие в алкохолика. Когато хората пият алкохол редовно, те увеличават шансовете им да бъдат обсебени.
Духовни качества на виното: От духовна перспектива, виното също попада в същата категория, както всяка друга алкохолна напитка , тъй като то е само незначително по-малко тамасик, отколкото алкохол като уиски или водка.
Решаването на проблема предварително: Ако човек умре, без да е в състояние да преодолее своята привързаност към алкохола, тогава в задгробния живот неговата жажда също продължава. Единствената разлика е, че той не разполага с физическото си тяло, за да изпълни желанието си за алкохол. Поради това неговото неосезаемо тяло в задгробния живот се опитва да обсебе човек, така че той да може да изпълни желанието си чрез това лице. И порочният кръг продължава. Ние трябва да се измъкнем от тези видове привързаност, докато живеем, така че да не бъдем управлявани от нашият желателен център в подсъзнанието след нашата смърт.
Решение за преодоляване на пристрастеността към алкохола: Чрез духовно изследване установихме, че 96% от причините за пристрастяването се дължат на духовна коренна причина. Проблеми, които имат причините им в духовното измерение може ефективно да бъдат преодолени само чрез духовни средства за защита. В статията ни за духовното изследване на зависимости, сме формулирали ясно, 3-етапна духовна програма, за да помогнем на хората да излязат от зависимости към вещества като алкохол, с минимални странични ефекти.

Използвайки био-фидбек машина известна като DDFAO, SSRF също изучава ефекта на алкохола и плодовия сок на Кундалини чакрите на хората. Ние тествахме ефекта на двата вида напитки т.е., алкохолни (уиски) и плодов сок (от портокал) на хора, които бяха известни като обсебени от негативните енергии и хора, които не са обсебени. Ние също тествахме хора, вършещи духовна практика в сравнение с тези, които не вършат духовна практика.

По-долу е SSRF видео, което представя някои от DDFAO изследванията върху алкохола.


                            



Р. Щайнер: Антропософски извадки за вредата от алкохола


Искаме да опишем въздействието на едно средство за наслада, получавано от растителния свят — въздействието на алкохола, който има съвсем особено значение. Той се получава, когато е спрял собственият растителен процес, престанал е процесът, протичащ под чудното въздействие на светлината, на което астралното тяло е противоположност. Тогава започва процес, който се разиграва на по-ниско равнище и който затруднява човека още повече, отколкото животинската храна. Човекът докарва веществата до астралното тяло и чрез астралното тяло ги организира в една особена структура. Но когато донесеното в астралното тяло се разпадне по начина, какъвто е случаят с алкохола, тогава това, което иначе трябва да стане чрез астралното тяло, сега става без астралното тяло, а именно — упражнява се въздействие върху Аза и кръвта.


Действието на алкохола е, че това, което иначе става по свободното решение на Аза, сега става чрез алкохола. В известно отношение е вярно, че човек, който употребява алкохол, се нуждае от по-малко храна. Той оставя кръвта си да се проникне от силите на алкохола; на чуждото възлага това, което самият той трябва да извърши. Може да се каже в известен смисъл, че алкохолът чувства и усеща в такъв човек. Като предоставя на алкохола това, което трябва да е подчинено на неговия Аз, човекът се поставя под властта на един външен фактор. Той си доставя един материален Аз и може да каже: „Точно по този път чувствам съживяване на Аза.“ Но, разбира се, това не е самият той, а нещо друго, на което е подчинил своя Аз.

                                        


Ако човек пие прекалено много алкохол, ако черният дроб се увлече от жаждата си за алкохол, тогава се разболява, той се изражда и уголемява. Но черният дроб трябва да бъде деен. Черният дроб нараства, малките жлези се подуват. И когато черният дроб трябва да работи и да произвежда жлъчен сок, той вече престава да произвежда нормална жлъчка. Хранителната каша в червата не се прониква правилно с жлъчка. Тя преминава необработена в лимфните и кръвоносните съдове. Това идва в сърцето и го изтощава.

Затова хората, които пият твърде много бира, имат болен черен дроб. Той изглежда съвсем различно от този на хората, които пият по-малко или се задоволяват със съвсем малкото алкохол в самите човешки черва, който всъщност е достатъчен. Изроденият черен дроб и изроденото сърце са резултат от прекалената употреба на алкохол. Оттук е и „биреното сърце“, което имат много от жителите на Мюнхен. Но черният дроб винаги също е засегнат.



От самото название може да разберете, че замаяната глава има нещо общо с човешкия череп. И когато сте слушали различни хора да разказват как са били пияни предишния ден, тогава ще чуете да се оплакват преди всичко от черепа си, от главата си. Главата ги боли, а ако не ги боли, я чувстват, сякаш ще падне от раменете им.

Какво всъщност става там?

Антропософски извадки за вредата от алкохола Задачата на главата е именно да води борба преди всичко против това, което искат скорбялата и захарта. Но какво искат скорбялата и захарта? Необходимо е само да разгледаме виното. Нали когато дойде есента, се бере гроздето. Гроздето се смачква, пресова, а след това ферментира. Това, което е ферментирало, се пие като вино. Фактът, че чрез ферментацията гроздето е станало на вино, показва, че то е преодоляло ферментацията. Ако поемете виното в стомаха си, тогава се получава нещо, което отново преминава в храната. Алкохолът направо бива обратно преобразен. И сега се получават веществата, които веднага искат да ферментират, а именно — скорбялата и захарта.

Скорбялата и захарта в човешкия организъм искат преди всичко да ферментират. Когато пиете алкохол, тогава алкохолът прогонва от главата силите, които предотвратяват ферментацията на захарта и скорбялата в човека.

Да разгледаме сега случая съвсем детайлно. Да кажем, че на 22 януари сте яли картофи, че сте яли боб и сте пили алкохол. Хубаво. Ако не бяхте пили алкохол, главата щеше да остане трезва. Картофите и бобът съдържат скорбяла и захар; главата щеше да има силата да предотврати нормално ферментацията на скорбялата и захарта. Поемете ли алкохол, тогава главата загубва способността да възпрепятства ферментацията на скорбялата и захарта, които сте получили с картофите, а картофите и бобът, също така и другите продукти, като зърнените храни например, започват да ферментират във вас. Следователно, вместо да бъде предотвратена ферментацията в човека, тя се появява. И тя настъпва поради неспособността на главата, която неспособност настъпва вследствие на алкохола, така че сега човекът се изпълва със сили на ферментацията.


В Средна Германия, в Тюрингия има един забележителен народен израз. Когато някой говори глупости, безсмислици, в Тюрингия казват: „Той ферментира“. В тези области не е обичайно, когато някой говори нелепости, да казват: той ферментира, но онези, които са били вече в Германия, по-точно в Средна Германия, ще са чували това някъде. И когато даден човек винаги говори нелепости, тогава в Средна Германия, в Тюрингия, го наричат стар ферментирал глупак.

Работата е в това, че в Средна Германия ферментацията се свързва със смущение в главата, с оглупяване. Това е много добър народен инстинкт. Знае се, че в човека твърде много се ферментира, когато говори твърде много глупости. Сега, когато някой е пил алкохол и е получил бръмчене в главата, тогава не говори глупости, защото мълчи, но тогава глупостите са в него, в него е бученето. Следователно, налице е нещо, което се явява, за да предпази скорбялата и захарта от ферментация, която непосредствено е очевидното действие на алкохола. Така че може да се каже: В човешката глава седи нещо, което непрекъснато работи, за да предотвратява ферментацията на всичко, което се намира там като скорбяла и захар.

Както в долната част на тялото обитава етерното тяло, в средната част на тялото — астралното тяло, така в човешката глава, това никой не отрича, здраво седи Азът, същинският Аз. И този същински Аз е свързан с топлината точно така, както физическото тяло — с твърдото, етерното тяло — с течното, астралното тяло — с въздухообразното. И при всичко, което зависи от собствения му Аз, човек привежда в действие топлината. Това може да се проследи в човешкото тяло до всички детайли. Същинският Аз е свързан също с кръвта, оттук кръвта е топла, тя произвежда топлина. Но същинският Аз — този, когото човек изживява в съзнанието — е свързан например също със секретирането на жлезите. Затова секрецията на жлезите е свързана с топлината. Същинският Аз е също този, който от свръхсетивното чрез силите на главата предотвратява ферментациите.

Антропософски извадки за вредата от алкохола

Така че може да се каже: Етерното тяло се бори против разлагането на белтъчните вещества, астралното тяло се бори против гранясването на мазнините, Азът се бори против ферментацията на захарта и скорбялата. Това е също основанието, поради което веднъж трябваше да ви кажа, че прекомерното ядене на картофи вреди на главата. Прекаленото ядене на картофи има следното въздействие върху човека: Картофите съдържат малко белтък. Поради това, че съдържат малко белтък, те са добър хранителен продукт за човека. И ако човек яде картофи умерено като добавка към другата храна, те са добър съестен продукт със своето малко съдържание на белтък. Но картофите съдържат извънредно много скорбяла, което в човека трябва да се преработи в захар, първо в декстрин, след това в захар. Казах ви тогава: Когато човек яде много картофи, главата му трябва да работи страшно много, понеже главата трябва да предотвратява ферментацията. Затова при някои хора, поради това, че ядат премного картофи и трябва да предотвратяват ферментацията на картофите, главата им трябва да се напряга страшно много, стават слаби в главата. Особено много отслабват средните части на мозъка; остават само предните части на мозъка, които полагат по-малко усилия за предотвратяване ферментацията на картофите.

Последния път вече ви казах, че човек не може да бъде напълно анти-алкохолик, защото и когато не пие никакъв алкохол, в самия него се произвежда алкохол. Но този алкохол остава долу в корема; не се изкачва в главата, защото главата трябва да е свободна от алкохол, иначе тя, като носител на Аза, става негодна да се бори правилно с ферментацията в тялото.

* * *

Имало е епохи в историята на човека, когато виното не е било познато. В дните на Ведите то е практически непознато. В епохите, когато не се е пиело алкохол, идеята за предишно съществуване и за много животи се е изповядвала всеобщо, никой не се е съмнявал в нейната истинност. След като човекът започва да пие вино, познанието за прераждането бързо запада. Накрая то напълно изчезва от съзнанието на човека. То остава да съществува само сред посветените, които не са пиели алкохол. Алкохолът има особено силен ефект върху човешкия организъм, особено върху етерното тяло, което е седалището на паметта. Той помрачава интимните дълбини на паметта.

„Виното предизвиква забрава“ — така казва поговорката. Забравата не е само повърхностна или краткотрайна, а дълбока и постоянна и се получава умъртвяване на силата на паметта в етерното тяло. Ето защо, когато хората започнали да пият вино, малко по-малко изгубват инстинктивното си знание за прераждането.



Антропософски извадки за вредата от алкохола При мъжа става така, че при пиенето на алкохол по съответен начин се повлияват белите кръвни телца. И тогава, когато под влияние на алкохола настъпи оплождане, или когато оплождането е заразено от прекомерно количество алкохол, тогава семето на алкохолиците ще бъде развалено по такъв начин, че то ще стане извънредно подвижно. […] От мъжа се отделят множество сперматозоиди, които си имат по едно телце. В семенната течност има безброй много такива сперматозоиди. А на това телце, което тези сперматозоиди си имат, има и по една тънка опашчица. И чрез това тънко камшиче сперматозоидите са подвижни и могат да оплождат. Те правят най-сложните движения, като едно от тях трябва първо да стигне до женската яйцеклетка. Този сперматозоид, който я достигне пръв, бива приет от женската яйцеклетка. Сперматозоидът е много по-малък от яйцеклетката и това може да се види само с микроскоп – мъжкият сперматозоид е много по-малък. Това може да се наблюдава. И щом сперматозоидът се приеме от яйцеклетката, се образува една ципа около нея, а всичко, което идва по-късно, се натрупва върху тази ципица. Но само един сперматозоид се пуска вътре в яйцеклетка та. И веднага, след като той влезе вътре се образува тази ципа около яйцето, а другите сперматозоиди трябва да останат отвън.

Досещате се, в това има извънредно духовно ръководство.

И без друго тези сперматозоиди са изключително подвижни, но чрез алкохола стават още по-подвижни. А последствието на това ще бъде, че, когато мъжът пие, се увреждат нервната и когнитивната система на детето му. Когато жената пие, ще бъдат повредени вътрешните му органи. Цялата деятелност на детето, когато израсне, ще бъде увредена, а иначе би трябвало да бъде наред.

Можем да обобщим: Чрез жената, която пие, се разрушава земното в човека, а чрез мъжа, който пие, се разрушава подвижното, въздушното, което е в околността на земята и което човек носи в себе си. С други думи — човек може да бъде разрушен и от две страни, ако двамата му родители пият. Естествено, в такъв случай съвсем нямаме обикновено оплождане; самото оплождане е напълно възможно, но не е възможно нормалното израстване на плода.



Не е ли истина, че когато едно дете се роди с „вода в мозъка“ (хидроцефалия), по правило човек не прави проверка, дали оплождането е станало точно в нощта, в която майката е била на вечеря и е пила червено вино; защото истината ще бъде прекалено непоносима, ако детето се роди с хидроцефалия. А когато, от друга страна, детето се роди с тикове на лицевата мускулатура, отново по правило не се проверява, дали бащата е пил нещо силно през вечерта, когато е извършил оплождането. Нещата, които са малки, бих казал, са нещата които човек не проверява. И заради това хората вярват, че пиенето не оказва никакво влияние. А влиянието е винаги там. Това са напълно вредните влияния, които стават при навика да се пие.

 

Ето следната руска статия в превод на Васил Костадинов.

Речено – сторено: от 1 февруари водката поевтиня. Струва ми се, че за първи път славните времена на Андропов. Така чиновниците от Росалкохолрегулиране откликнаха на призива на президента да се борят с алкохолизма със “стабилни начини и средства.”

Това е мъдро държавническо решение.

Защото , ако погледнем ужасната истина правото в очите, ето какво доведе до разпадането на Съветския съюз? Предателската Перестройка е само една от причините за неизбежния колапс на Великата сила. Другата, много по-важна причина за най-голямата геополитическа катастрофа беше кампанията за борба с алкохола. На хората разказваха болезнената истина за „славното” миналото и „великото” настояще на нерушимия съюз, а в същото време рязко ограничаваха потреблението на обезболяващата течност. Дори заклеймяваха онези, които пият. И въпреки, че хората трябваше да спасяват страната, като един се наредиха на километрични опашки за болкоуспокояващо, лекарство се доставяше нередовно и не за всички.

В резултат на това съветският човек, безпросветен труженик и непоправим мечтател, остана насаме с т.нар. реалност и, опознавайки я в подробности, от все сърце я прокле.

Дългоочакваното завръщане към изворите, възраждането на империята, бореща се за мир с целия свят, е немислимо без поевтинялата водчица, защото първото нещо, което е необходимо да се коригира е така наречената реалност. Трезвеният, или поне не съвсем пиян гражданин, е склонен да гледа критично на живота и да задава излишни въпроси. Надигайки се от канавката, той може да се заинтересува от цените на хранителните продукти. Стабилно изправен на крака, той е способен критично да гледа на икономическата политика на страната, и, дори да открие недостатъци в областта на медицината и образованието. И накрая, напълно трезвен, той може да стигне до там категорично да откаже да даде живота си за царя, генералния секретар или президента. И дори и твърдо да му заявят, че без Путин няма Русия, той изобщо няма да се върже.

Ние помним, какво беше в старите времена. Първо, всички тези плахи въпроси за икономиката и защо ни е път, ако той не води към храма. Малко по-късно, най-трезвените се замислиха за еднопартийната системата – дали е необходима? И завърши с това, че многохилядни тълпи, запълнили столичния площад, победиха малодушните, треперещи пучисти с техните танкове. Скоро след това съюзът се саморазпадна.

Сега, както може да се очаква, нищо подобно няма да се случи.

Е, да, някои недобити въздържателите и умерено пиещи интелектуалци изразяват несъгласие и недоволство. Задават разни въпроси: за Крим, за Донбас, за санкциите и все по-оскъдната хазна, за източването й. Но са малко, любознателните и трезвомислещите, и дори когато минималната цена на дребно беше 220 рубли за бутилка, те бяха жалко малцинство. Сега, когато по волята на гаранта цената падна до 185 рубли, вече сме в Андроповски времена (Юрий Владимирович също беше мъдър национален лидер), за Русия може да не се тревожим. Геополитическата й съдба, дори да е катастрофа, не предизвиква дори и мъничка тревога.

Война? Да, за Бога. Изолация? Да върви по дяволите. Санкции? Не разсмивайте нашите “Искандери”. Цените на петрола? Цените в магазина? Курса на рублата спрямо долара? Ако стойността на любимата водчица пада в синхрон с общото поскъпване на живота, с блясък в очите този живот ще се изпълни с такава духовност, каквато и при царя не е имало. Важно е, че Владимир Владимирович навреме реагира на външните дразнители, и не позволи на хората да погледна трезво на т.нар реалност. Би било погрешно от политическа гледна точка, а и твърде жестоко.

Водка и телевизор – какво друго му трябва на човек за да посрещне утрешния ден?

Известно е, че под тяхното благотворно и, най-важното, под постоянното им влияние се случват невероятни чудеса. Чуждата земя става наша, сакрална и завещана от предците, и то по старите цени. Окупационната война се превръща в освободителна. Всеки убиец, злодей, садист, дегенерат се превръща в герой и храбър воин. Обратно, всеки несъгласен е враг, когото на пияна глава да пребиеш не е грях, а може дори да убиеш. И целия свят, отразен в кръвясалите очи, е морална пустота, така че, ако го праснем с ядрени ракети, няма да е никак жалко. Чужд и противен, той ще получи това, което заслужава. Смахнатият човек се доверява на тези, които го поят и пият с него, и е безкомпромисен към инакомислещите, санитарите и разни други врагове.

Водката поевтиня от вчера, и това със сигурност е добра новина, но има и друга новина, която причинява латентно дразнение. За президента, който понижи цената, е известно, че почти никога не близва. Защо? Не харесва или не иска? Може би не уважава? Не е ясно, доколкото в опиянената страна трябва всички до последния гражданин да фиркат, тук става дума не само за водката, но и за усещането за всеобщо единство. Идеята, че някой не пие, а само налива за да ни съблече и ограби – това е тежка, почти непоносима мисъл, особено с махмурлук, когато душата копнее, трепери и се набръчква от срам. Това са отчаяни мисли, а за да се отървем от тях трябва да се напием…,…пием…,…пием…

Иля Милщейн



Заради кризата руските пияници минават на препарати за почистване


Заслужената насмешка заслужава решението на Путин да намали цената на водката като отчаян управленски ход, компенсиращ валящите лоши нови, причинени на Русия от самия него. Неудобно е малко от (не)патриотични съображения- Путин просто не е уникален с алкохолния си популизъм.Руското чувство за хумор по повод евтиния номер с евтината водка обаче трябва да бъде уважено от братски чувства към него.
                                                                                                    
Колкото повече кризата обхваща Русия, толкова в тази силно пиеща страна се забелязва опасна тенденция. Главоломно нараства употребата на смъртоносния самогон, медицински спирт и дори на препарати за почистване, пише в. "Ню Йорк пост".

Съкращенията, орязванията на заплатите и покачването на цените допълнително влошават проблема с алкохолизма. Тези, които вече не могат да си позволят да си купят напитки от магазините, преминават на заместители, продавани "под щанда". А те могат да нанесат сериозни вреди на здравето и дори да доведат до смърт.

Александър Поликарпов - главен лекар на мрежата московски рехабилитацонни центрове "Алкоспас", заявява, че е забелязал вълна от усложнения у пациенти. Безразборната употреба на алкохолни заместители им докарва треска и епилепсия.

 

Подчинените му близо 40 лекари са специализирани в спешна детоксикация на пияници след няколкодневни гуляи. Техните пациенти са обикновено потребители на водка, преминали напоследък към разновидности с по-ниски цени, но и по-лошо качество. Най-тежките случаи с пиене на индустриални продукти стават в по-изолираните селски региони на Русия.

Спадът на продажбите на бира и водка, отбелязан на руския пазар след падането на рублата в края на 2014 г., не означава спад на търсенето, а изтикването му на черния пазар, предполагат експерти. Алтернативите на легалния алкохол, който постоянно поскъпва, са много и разнообразни. Най-безопасната част от асортимента е водката, отклонявана от заводите и продавана на черно. Някои продукти обаче като промишления спирт и самогона, сварени от неопитни или небрежни дестилатори, могат да доведат до смърт. Към най-вредните и въпреки това най-популярни алтернативи на легалния алкохол спадат течности "за отглеждане на коса" или "за почистване на вани", твърди пазарният експерт Вадим Дробиз.
Това е една от течностите, които са алтернатива на водката в Русия

.
Продажбите на бира - най-популярното алкохолно питие, намаляха с 10,5 на сто през януари в сравнение със същия месец на 2014 г. Пазарът на пенливото питие остана стабилен, тъй като цените скочиха.

Продажбите на водката, която е по-популярна сред по-старите пиячи, продължиха дългосрочното си падане. По обем те стигнаха 17,6 на сто, а на стойност - 2 на сто. Този спад се дължи предимно на действията на държавата в борбата с алкохолизма с установяване на законна минимална цена на водката. Докато този минимум от 185 рубли (2,96 долара) за половинлитрова бутилка е нисък за европейските стандарти, той е висок за руснаците с ниски доходи в бедните провинциални градове, където най-популярен е самогонът.

Тази година президентът Владимир Путин нареди намаляване на минималната цена с 16 на сто. Макар стъпката да бе приветствана от руските медии, тя не компенсира изцяло скока от 29 на сто от миналата година.

Изпълнената с добри намерения борба с алкохолизма насити черния пазар, отбелязва анализаторката Марина Лапенкова.

"Днес делът на нелегалната водка е близо половината от целия пазар", смята тя. И добавя, че рецесията само ще утежни проблема още повече.

Руснаците са на четвърто място в света по консумация на алкохол на глава от населението след жителите на Беларус, Молдова и Литва. Това сочат последните данни по въпроса на Световната здравна организация, които са от 2010 г. Алкохолът е бил проблем за всички руски правителства.

В царско време самогоншчиците са подкопавали стабилния и добре печеливш държавен монопол върху производството на водка. В средата на 80-те г. на ХХ век акохолизмът съсипа производителността на съветската икономика до такава степен, че Михаил Горбачов взе на мушка продажбата на водка. Това бе последвано от масово недоволство и бум на самогона, преди властта да загърби тази политика.



Но докато мярката бе в сила, в СССР масово се пиеше антифриз. Един от най-популярните коктейли бе "Александър III", който бе смесица от два вида одеколон - "Тройной" и "Саша".

Най-засегнатите региони са бедните и изолираните. Обикновено това са местата, където са затворени фабриките от съветско време, казва Вадим Дробиз. Той отбелязва също, че търговията със самогон не зависи от религията. В мюсюлманските региони на Русия е широко разпространено нелегалното производство на алкохол.

Домашната дестилация на алкохол за лична употреба в Русия е законна - нещо, което не е характерно за индустриализираните държави. За това не се изисква лиценз. Това води до разрастване на цяла индустрия, фокусирана върху пазара на самогон.
Първият ход на Бойко Борисов като премиер и господар на новото парламентарно мнозинство през лятото на 2009 г. беше да „опрости” надвисналата данъчна опасност над казаните с домашна ракия. Това беше толкова мъдър ход, че най-мъдрите слоеве от населението го възпяха поединично и колективно, наклякали край съответните казани.


В такива условия се вари домашен самогон в Русия и в България. Не винаги обаче самогонът е евтин и безопасен продукт, отбелязва "Ню Йорк пост".

                       


На практика варенето на самогона е традиционна дейност за руснаците на техните дачи - летни вили. Легално произвежданият алкохол на основата на самогона е култово питие в някои руски барове.

                 


Ришат Ибатулин от град Киров в Централна Русия продава на дребно по интернет техника за дестилиране на армията от самогоншчици. Продажбите постоянно се увеличават, твърди той. Но допълва, че повечето му клиенти въртят легален бизнес и хората купуват нещо, което знаят как и от какво е направено.


Няма коментари:

Публикуване на коментар