Последователи

вторник, 19 май 2015 г.

Причинно-следствена връзка между световния глад и яденето на месо.

Ако някой ви каже по-важно е да се погрижим сега за хората отколкото за животните, покажете му тази снимка със следните думи:


“Човечеството винаги е отглеждало зърнени храни. Но наскоро, някой решил, че е по-добре да охранваме животни с тях, отколкото да ги дадем на хората умиращи от глад...” Анонимен.







Знайте също така, че всяка причина е следствие на нещо. На края на тази статия ще ви отговоря и на въпроса за кризата, за работата, за оцеляването – които са толкова важни теми са всички, но малко се опитват да търсят първопричините.


Всичко в този свят е свързано!


В животновъдството няма животни умиращи от глад. Никога и никъде по света. При все това, в света, на всеки 5 секунди едно дете умира от глад, а други 923 милиона други страдат от недохранване. 10 милиона човека умират всяка година от глад и от болести свързани с недохранване.
http://www.bread.org/hunger/


Да, тези приказки ги знаем от малки.: “яж си супата, малките негърчета плачат за такава супичка”, “стига си ревал за тая вафла, знаеш ли колко деца по света никога не са виждали вафли в живота си”.... жестоката истина ни е дотолкова наслагвана под кожата че в един момент вече не и обръщаме внимание. Всеки е виждал снимки на недохранени африканчета. Някои отиват и правят дарение (то къде точно отива не се знае), други от срам започват да намаляват дажбите си и дори се отказват от бонбони например, трети извършат ритуала на 20 сек. мълчание и дълбок размисъл, след което захапват пържолата, но най-много са тези които затварят очи, извъртат поглед и се правят че нищо не са видели. Толкова са шокиращи тези снимки. Признавам си и аз бях от тези хора. Анестезирани по рождение, научени, че ако не гледаш черните африкански скелети, то те не съществуват, или поне не за теб. Африка ни се струва безкрайно далече, те си имат проблеми, да се оправят, ние си имаме нашите си, а пък и в България по принцип не обичаме черните (това дори не жалая да го коментирам засега – толкова е гнусно)...
Обаче идва един ден в който природата, еволюцията, същите тези фирми и лобита които успяха да изцедят до последната капка Африка, решават че е време да изцедят и Европа. И тогава вече, хората се размърдват и започват да мрънкат, но пак не търсят истината.


Ето я и нея:


Около 80% от световните реколти от соя и повече от 50% от световната реколта от царевица служат за храна на животните за угояване, млекопроизводство, птице- и яйцепроизводство.

· Близо 1 милиард човешки същества страдат от недохранване.




· Близо 1 милиард други човешки същества страдат от свръх затлъстяване.





· Всяка година 760 милиона тона зърнени култури са давани на земеделските животни. Това количество може да реши световния проблем с глада и да изхрани 14 ПЪТИ всички недохранени.








С месото от едно теле могат да бъдат произведени 200 кила месо и 1500 порции храна, същевременно със зърнените храни които това теле е погълнало докато мине през кланницата, биха могли да се сготвят 18 000 порции храна.
http://www.terresacree.org/mediter.htm




50% от земеделската земя от Третия свят служи за производството на храна на “нашия добитък”, вместо да изхранва хората там. 1/3 от световните земеделски земи са използвани за производството на зърнени храни служещи за смески на фермерските животни. (по данни от ООН)


Добитъкът от развитите страни изяжда същото количество зърнени култури, колкото населението на Китай и Индия взети заедно.
http://www.terresacree.org/mediter.htm


В Тайланд, маниокът които е основната суровина на страната се изнася на 90%. В следствие на това, местните резерви на протеини и въглехидрати се сриват главоломно, докато 50 000 деца (за население от около 5,1 милиона) умират всяка година от недохранване.


В наши дни, зърнените култури предназначени за животните биха могли да изхранят около 2 милиарда човешки същества. New York TIMES – Mark Bittman


През ‘90те години, 57% от селскостопанските култури в Швейцария са били предназначени за изхранване на добитъка. В Щатите тази цифра стига до критическите 80% (за изхранването на 8 милиарда животни с направление – клнница). 90% от соята служи за храна на земеделските животни в световен мащаб (само за напомняне – 95% от световната соя е ГМО).
Източник: Earthsave Foundation


тези пилета се заменят с нови на всеки 30 до 45 дена
това се случва всеки ден, навсякъде по света



Само храната на добитъка от Великобритания би могла да изхрани над 250 милиона човеци.
http://www.all-creatures.org/articles/ar-feastorfamine.html


Ако американците намалят консумацията си на месо с 10%, това би икономисало 12 000 000 тона зърнени култури, които биха били достатъчни да се изхранят 60 000 000 човешки същества.
John Robbins, “Diet for a New America”


Това което би имало най-голямо влияние е да намалите консумацията си на месо, или да спрете напълно. Така ще създадете зърнени резерви в реколтите които да бъдат използвани за изхранването на гладуващите по света.
Jens Holm (Шведски депутат от Евро Парламента) по време на Еропейския Форум “Да изхраним света по време на икономическа криза” от 12 ноември 2008.



докато някъде по света, в този момент...





“Потреблението на месо и месни продукти е основната причина за глада и недохранването” George Monbiot, инвестигационен журналист не-вегетарианец, обясняващ как потребленческото търсене на месни продукти от развитите страни увеличава изкуствено цената на зърнените храни по света и те стават прекалено скъпи за развиващите се страни. Понеже за производството на 450 грама месо са необходими 2 килограмазърнени култури, всяко месно ястие е като вадене на залъка от устата на най-нуждаещите се.
Британският вестник The Guardian / статията “Why Vegans Were Right All Along,”



Това е ферма с 1000 крави, въртящи се на конвейр по цял ден и
навързани с помпи. Тези крави виждат бял ден само през
първата си година живот, докато не бъдат насилствено
осеменени (на човешки език това се казва - изнасилване)
за да раждат и дават мляко





Животновъдските ферми и инфраструктури за производство на месни и млечни продукти заемат над 1/3 от световните земеделски площи и използват над 70% от всички селскостопански земи включително и земите производители на зърна за изхранването им.
(Haan et al. 1997). Haan, C; Steinfeld, H; Blackburn, H. Livestock and the Environment: Finding a Balance.


Площи земя необходими за производството на един килограм:


Телешко – 323 m²
Говеждо месо от пасище – 269 m²
Риба - 207 m²
Свинско – 55 m²
Угоено пилешко месо - 53 m²
Яйца - 44 m²
Ориз – 17 m²
Паста (спагети/макарони) – 17 m²
Хляб – 16 m²
Картофи – 6 m² (тук не съм съгласна със статистиката, нужно е не повече от метър!)


В един и същи период от време, на еднаква квадратура земя може да бъде произведено :


• 1 kg месо
• 160 kg картофи
• 200 kg домати
http://www.vegetarismus.ch/


Половин хектар земя може да произведе:


• достатъчно соя за изхранването на 61 човека
• или достатъчно жито за изхранването на 10 човека
• или достатъчно добитък за изхранването (лошо и непълноценно) на 2 човека


Според Food and Agriculture Organization of the United Nations, животновъдството
заема 30% от твърдата площ на Земята и 70% от всички земеделски земи








Месоядният начин на хранене изисква 7 пъти повече земя, отколкото хранене с растителни продукти. http://veg.ca



Към всичко това може да добавим и разхищениията от преобразуването на зърно, предназначено за храна на животните. За производството на дадено количество пилешко месо, са необходими 12 пъти от количеството на зърното. За яйца, това поглъща 4 пъти (за говеждото е 10 пъти и за млякото 5 пъти). 80 до 90% от реколтата на соя и половина на зърнените култури са предназначени за селскостопанските животни. Парадоксално е, че тези растителни храни до голяма степен се отглеждат в страни, където хората са недохранени и те се изнасят в богатите страни за да приключат в края на веригата в животински изпражнения – един от основните фактори на замърсяване на околната среда.
http://www.vegetarismus.ch/





Животинските изпражнения не са нито тор, нито са подходящи за градини (особенно ако не са преминали период на преработка). Те са с високи съдържания на антибиотици (задължителни за фермите с добитък), хормони и други токсични съставки и отделят огрмни количества метан и въглероден двуокис, които някои специалисти нареждат като причина №1 за замърсяването на въздуха, озоновата дупка и парниковият ефект.




Размисли на един бифш месояд:


"Аз лично нямам деца. И все пак ...
Ако имах дете и то умираше от глад сега
Ако го виждах да слабее
Ако виждах как живота в очите му си отива...
Ако едно от тези деца е в ръцете ми сега ...
Ако то ме погледне с очи в които волята за живот е изчезнала ...
Ако ми се кажеше: можете да спасите това дете като спрете с яденето на животински продукти ...
Какво щях да правя?

Това дете съществува и умира на всеки 5 секунди в прегръдките на майка, някъде по света. Спрете яденето на месо, за да дадете живот на това дете. Това е нещото което всеки трябва да направи. Но ние не виждаме как те умират, ние не виждаме връзката между месото, което е на нашата печка и смъртта на дете на 20 000 километра от нас. И въпреки това, причинно-следствената връзка е реална. "




Непрекъснато ни се говори как трябват средства за да спасим света от глада. Не ни трябват средства. Трябва акъл! Чиста и бистра мисъл, не замърсена с животински токсини и търговски пропаганди. Затворете си портмонетата и си отворете сърцата. Агро-индустрията ви манипулира и то до такава степен че има хора ревящи по телевизионните канали как нямали пари за поне веднъж седмично месо и после пък други подобни, как нямали пари за лекарства... Търсете грешката в тази фраза! Ако моралните причини не са добър стимул за да намалите или спрете консумацията си, направете го заради здравето си. Вижте тук защо http://smelata-ovca.blogspot.fr/2015/04/blog-post_29.html , http://smelata-ovca.blogspot.fr/2015/04/blog-post_16.html


Спрете само за 1 месец с месото. Само за 1 месец!
Ще видите първо коренната разлика в здравето си, прилив на енергия, промяна в настроението. После ще видите и промяна в начина си на виждане на света. Ще разберете, че индустрията зависи от вашите желания, не вие от нейните. Всичко е въпрос на вкус, но не на химически наложения вкус (http://smelata-ovca.blogspot.fr/2015/04/blog-post_13.html), не на вкуса на който сме учени от малки. Научете се да правите разлика! Да, и аз бях любителка на месо, пържоли, скара и какви ли не други екстри (както това се счита в нашето общество). Вкусът се учи, той не е даден по рождение. Децата се учат да се хранят по почна на родителите си. Малките същества придобиват огромна част от знанията си копирайки другите. Емоционалната памет е също основен фактор в поведението. Когато се научим да свързваме семейните празници (с маси заринати с месо и скара) с щастливо прекарване на времето, когато пораснем, приятните прекарвания автоматично се асоциират в мозъците ни с консумация на месо по същия начин както когато сме били малки, безгрижни и щастливи в семейния уют.
Ние сме учени че силните и богати хора (върви разбери защо това е масов критерий за подражание) ядат качествено месо, риби, морски продукти... Не забравяйте, че те имат и армии от лекари които им сменят сърцата когато, сдадат багажа след години пиршества и оргии...



Не е богат този който може да си купи месо и лекарства, богат е този чието здраве го носи на крака до дълбоки старини, без да усети тежестта на годините...                                                                                                                                          
Smelata Ovca             

Няма коментари:

Публикуване на коментар